Anda di sini

Empat hilang selepas letupan kilang kimia di Slovenia

Advertisement
Gambar menunjukkan kepulan asap dari letupan kilang kimia di  Kocevje, kira-kira 60 kilometer (40 batu) selatan Ljubljana, kelmarin. — Gambar AFP
Gambar menunjukkan kepulan asap dari letupan kilang kimia di Kocevje, kira-kira 60 kilometer (40 batu) selatan Ljubljana, kelmarin. — Gambar AFP

LJUBLJANA, Slovenia: Sekurang-kurangnya empat orang hilang, dan enam cedera dalam satu letupan di sebuah kilang kimia di Slovenia, menurut pihak berkuasa kelmarin.

Sebuah tangki meletup tanpa diketahui puncanya pada awal kelmarin, menyebabkan satu kebakaran di kilang  pembekal damar Melamin, menurut ketua briged bomba Leon Behin.

Kilang tersebut terletak di perbandaran Kocevje, kira-kira 60 kilometer di selatan  Ljubljana.

“Kami masih  kehilangan empat atau lima orang. Mereka kemungkinan besar telah meninggal dunia sejak keadaan di kawasan di mana mereka meninggalkan sedikit peluang untuk kelangsungan hidup mereka,” ketua Melamin Srecko Stefanic berkata.

Sebagai tambahan, enam pekerja telah tercedera, termasuk dua orang yang telah dimasukkan ke hospital dalam keadaan kritikal dengan melecur serius, menurut pihak hospital di Ljubljana yang merawat mereka.

Pihak berkuasa tempatan telah meminta penduduk yang tinggal di dalam lingkungan  500 meter di sekitar kilang agar tidak meninggalkan rumah mereka dan dinasihat menutup tingkap sebagai satu langkah berjaga-jaga terhadap asap bertoksik.

Tiada pencemaran udara dilaporkan setakat ini.

“Kemalangan itu tidak mempunyai impak negatif besar  terhadap alam sekitar,” datuk bandar Kocevje Vladimir Prebilic memberitahu  media.

Gambar menunjukkan kepulan asap hitam keluar dari kilang yang membekalkan damar untuk industri kertas, pembinaan, kayu, getah, lakuer dan lain-lain lagi.

Hampir 200 orang bekerja di kilang milik syarikat yang ditubuhkan pada 1954 itu, menurut laman sesawangnya. — AFP
 

Advertisement