Anda di sini

Sarawak berminat cara Norway urus Dana Berdaulat

Advertisement

OSLO (NORWAY): Sarawak akan melibatkan diri secara serius dengan Norway dalam usaha ke arah kejayaan pembentukan dan pengurusan dana kekayaan berdaulatnya, kata Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg di sini, pada Khamis.

Memandangkan kejayaan Dana Kekayaan Berdaulat Norway diiktiraf secara meluas yang telah diuruskan dengan standard tadbir urus tertinggi sejak penubuhannya pada 1996, ia adalah standard yang diperlukan oleh Sarawak untuk dijadikan penanda aras, katanya.

Premier berkata demikian dalam ucapan balasnya ketika pertemuan bersama kementerian dan pegawai Pengurusan Pelaburan Bank Norges di ibu pejabat bank itu.

Dana kekayaan berdaulat yang dipanggil The Government Pension Fund Global yang dibentuk untuk menguruskan wang minyak negara diuruskan oleh Pengurusan Pelaburan Bank Norges.

Dana itu menerima suntikan pertama wang minyak sebanyak 2 bilion Kroner daripada kerajaan Norway pada 1996 dan pada 2021 ia melaporkan jumlah nilai bernilai USD1.34 trilion dengan semua pelaburan dalam ekuiti dan hartanah di luar negara.

Abang Johari bersama delegasi dan pegawai dari Bank Norges merakam kenangan selepas pertemuan pada Khamis. - Gambar Pejabat Premier Sarawak.
Abang Johari bersama delegasi dan pegawai dari Bank Norges merakam kenangan selepas pertemuan pada Khamis. - Gambar Pejabat Premier Sarawak.

Lawatan dua hari Abang Johari ke Norway adalah sebahagian daripada jadual perjalanan mingguan Premier ke Eropah yang menyaksikan beliau diberi penghormatan untuk menyampaikan ucaptama di Sidang Kemuncak dan Pameran Hidrogen Dunia 2022 di Rotterdam di Belanda awal minggu ini.

Premier berkata memandangkan  Sarawak mengembangkan pemikiran tentang mewujudkan Dana Berdaulat, kerajaan telah menanda aras banyak dana serupa di seluruh dunia.

“Memandangkan banyak persamaan antara Sarawak dan Norway, Sarawak amat berminat dengan apa yang boleh dipelajari dari Norway, memandangkan ia mempunyai pengalaman sekitar 25 tahun dalam membangunkan dana itu.

“Sangat menarik minat Sarawak, anda mempunyai Dana Kekayaan global terbesar, terkenal dengan amalan tadbir urus yang baik dengan dasar yang jelas dalam pengurusan dana,” katanya kepada kementerian Norway dan pegawai bank yang hadir.

Beliau berkata Norway dan Sarawak mempunyai sifat yang sama iaitu dimana keduanya sama besar, penduduk berselerak serta mempunyai sumber asli yang banyak, terutamanya minyak dan gas selain kuasa hidro.

“Sarawak, sebagai wilayah konstituensi terbesar di Malaysia, adalah sekitar satu pertiga saiz Norway, dengan kira-kira separuh penduduk.

"Kami juga berkongsi hasrat yang sama untuk bergerak ke arah pembangunan mampan, memelihara dunia untuk generasi akan datang.

“Saya ke sini selepas dari Sidang Kemuncak Hidrogen Dunia di Rotterdam, awal minggu ini. Sarawak menyasarkan untuk menjadi wilayah utama di Malaysia dari segi Peralihan Tenaga, iaitu tidak bergantung kepada bahan api fosil.

"Kami mengambil perhatian bahawa Norway mendahului Eropah dalam hal ini, dengan hampir semua elektrik anda dijana oleh sumber boleh diperbaharui dan mempunyai salah satu bahagian kenderaan elektrik tertinggi di dunia," katanya.

Beliau memberitahu mereka bahawa Sarawak telah menjadi pengeluar minyak dan gas yang ketara sejak 1910, tetapi baru-baru ini mengalami peningkatan ketara dalam hasil daripada sumber ini.

“Memandangkan peralihan tenaga (ke arah bahan api hijau), kami menjangkakan bahawa ini akan menjadi peningkatan sementara yang berkekalan dan banyak untuk generasi akan datang atau sekitar 25 tahun.

“Oleh itu, saya percaya bahawa, sejajar dengan hasrat kita untuk membangunkan strategi kemampanan pelbagai generasi untuk Sarawak, kita tidak seharusnya menggunakan semua hasil yang meningkat sekarang, sebaliknya mengetepikan sebahagiannya untuk manfaat generasi akan datang dalam bentuk Dana Berdaulat” katanya.

Beliau berkata dalam pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak yang lepas, beliau menjadikannya sebahagian penting dalam manifesto partinya bahawa Dana Berdaulat ditubuhkan untuk manfaat generasi masa depan Sarawak.

"Saya gembira melihat bahawa rakyat Sarawak berminat untuk melihat ini berlaku, kerajaan saya dikembalikan dengan majoriti yang jauh lebih tinggi berdasarkan rancangan pembangunan mampan kami.

“Hari ini, berdasarkan pengalaman anda dan juga kesediaan anda yang ditunjukkan untuk menjadikan dunia tempat yang lebih baik, kami ingin terlibat dalam dialog dengan anda untuk memahami apa yang telah anda pelajari daripada membangunkan dana anda, untuk memahami cara anda telah menstruktur dan mentadbir dana, dan cadangan anda untuk Sarawak bermula dalam perjalanan ini telah anda capai dengan jayanya.

“Kami juga ingin mendengar daripada anda apakah parameter anda untuk melabur di tempat seperti Sarawak, dan perkara yang boleh kami lakukan untuk memastikan kami berada dalam senarai tempat yang menarik dan kukuh dari segi etika untuk melabur sebahagian daripada dana anda,” katanya.

Beliau berkata kehadiran pegawai-pegawai utama Sarawak serta delegasinya menunjukkan kesungguhan negeri itu terhadap kejayaan penubuhan dana berkenaan.

Hadir sama Timbalan Premier, Datuk Amar Douglas Uggah Embas, Timbalan Menteri Tenaga dan Kelestarian Alam Sekitar, Dr Hazland Abang Hipni, Peguam Besar Negeri, Dato Sri Talat Mahmood Abdul Rashid dan Setiausaha Kewangan Negeri Dato Sri Dr Wan Lizozman Wan Omar.

Advertisement