Anda di sini

Malaysia catat pertumbuhan KDNK 5.0 peratus bagi suku pertama 2022

Advertisement
 

KUALA LUMPUR: Ekonomi Malaysia mencatatkan pertumbuhan positif sebanyak 5.0 peratus pada suku pertama 2022 berbanding penguncupan 0.5 peratus pada suku yang sama 2021,  disokong terutama oleh permintaan domestik yang bertambah baik apabila kegiatan ekonomi terus kembali normal dengan pelonggaran langkah-langkah pembendungan.

Pada kadar ini, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menetapi unjuran yang dibuat penganalisis ekonomi yang optimis mengenai permintaan domestik yang semakin baik, terutama penggunaan swasta yang membentuk 58.8 peratus daripada ekonomi ini.

Menurut kenyataan Bank Negara Malaysia (BNM) mengenai Perkembangan Ekonomi dan Kewangan di Malaysia pada Suku Pertama 2022 yang dikeluarkan pada Jumaat, keadaan yang bertambah baik ini juga mencerminkan pemulihan pasaran pekerjaan, dengan kadar pengangguran terus susut kepada 4.1 peratus (suku keempat 2021: 4.3 peratus), di samping sokongan dasar yang berterusan.

Dalam pada itu, sidang media secara fizikal juga diadakan di Sasana Kijang, BNM di sini memandangkan negara sedang berada dalam fasa peralihan ke endemik selain pembukaan semula sempadan antarabangsa mulai 1 April, 2022.

BNM menjelaskan, permintaan luaran yang kukuh berikutan peningkatan kitaran teknologi global yang berterusan juga memberikan sokongan selanjutnya kepada pertumbuhan.

Dari segi penawaran, sektor perkhidmatan dan perkilangan terus memacu pertumbuhan ekonomi dengan masing-masing berkembang sebanyak 6.5 peratus dan 6.6 peratus, menurut bank pusat.

BNM menambah, pada asas suku tahunan terlaras secara bermusim, ekonomi berkembang sebanyak 3.9 peratus (suku keempat 2021: 4.6 peratus).

Inflasi keseluruhan menjadi sederhana kepada 2.2 peratus pada suku pertama (suku keempat 2021: 3.2 peratus). - BERNAMA
 

Advertisement