Anda di sini

Bekas kapten pasukan ragbi All Blacks berada di Sibu, cari pemain berpotensi wakili negara

Advertisement
Rodney (tiga dari kanan) bersama (dari kanan) Yusri, Ting, (dari kiri) Fijian, Zakaria dan Louis merakam gambar kenangan selepas sidang media di Sibu.
Rodney (tiga dari kanan) bersama (dari kanan) Yusri, Ting, (dari kiri) Fijian, Zakaria dan Louis merakam gambar kenangan selepas sidang media di Sibu.

SIBU: Pemain ragbi Malaysia perlu mempunyai sikap yang betul supaya negara dapat membina pasukan ragbi yang kuat dan berdaya saing yang mampu beraksi cemerlang dalam kejohanan antarabangsa.

Ketua Jurulatih pasukan ragbi Kesatuan Ragbi Malaysia (MRU) 15 sebelah negara, Rodney So’Oialo berkata saiz pemain tidak begitu penting dan sikap mereka yang betul dan pendekatan yang betul yang sebenarnya sangat penting dalam sukan ragbi.

"Saiz bukanlah faktor utama yang menentukan kekuatan pasukan, walaupun ia membantu tetapi faktor nombor satu ialah pemain mesti mempunyai sikap yang betul dan semangat untuk bekerja keras dan kekal komited terhadap sukan itu," katanya pada sidang media di Sibu, pada Jumaat.

Sidang media turut dihadiri oleh Penolong Ketua Jurulatih MRU Yusri Ramli, Naib Presiden Kesatuan Ragbi Sarawak (SRU) Louis Jarau, Ketua Jurulatih Wanita SRU Fijian Ben Soso, Setiausaha Kehormat SRU Zakaria Hamzah dan Ketua Jurulatih Kesatuan Ragbi Bahagian Sibu (SDRU) Michael Ting.

Bekas kapten pasukan ragbi All Blacks berusia 41 tahun itu berada di Sibu bagi misi mencari pemain berpotensi untuk pasukan negara untuk mengambil bahagian dalam Kejohanan Ragbi Asia (ARC) akan datang yang akan diadakan di Kuala Lumpur atau Hong Kong pada Mei dan juga untuk membangunkan pasukan ragbi negara.

Malaysia, yang berada di kedudukan ke-49 dunia, akan menentang juara bertahan Hong Kong, di kedudukan ke-22 dan Korea Selatan, di kedudukan ke-31, semasa kejohanan ARC dan pemenang akan bertemu pemenang 'playoff Oceania' untuk menentukan Piala Dunia 2023.

Setakat ini, beliau pernah melawat Johor, Terengganu, Selangor, Perak dan beberapa pemain cemerlang telah pun disenarai pendek.

Bagi Sarawak, kira-kira 30 pemain terbaik akan berkumpul di sini dalam tempoh dua hari akan datang untuk menyertai pencarian bakat yang turut merangkumi ujian kecergasan dan perlawanan 10 sebelah yang akan dijalankan di Padang penjara Sibu pada 15 dan 16 Januari.

Senarai akhir pemain Sarawak yang disenarai pendek hanya akan dikeluarkan lewat petang Ahad (16 Disember), selepas penilaian yang akan dijalankan oleh Rodney dan Yusri.

Mengulas mengenai pasukan ragbi Jepun, Rodney berkata kebanyakan pemain dari pasukan Jepun bersaiz kecil namun Jepun kini berada di kedudukan sebagai salah satu pasukan teratas di negara Asia.

"Adalah penting pemain mempunyai sikap yang betul untuk bekerja keras. Jika mereka malas, mereka tidak boleh ke mana-mana," katanya.

Rodney mengakui bahawa Malaysia kurang menganjurkan pertandingan ragbi dan beliau berharap untuk melihat lebih banyak pertandingan dijalankan yang boleh memberikan pemain pengalaman dan pendedahan yang amat diperlukan.

Menyentuh mengenai standard pasukan ragbi Malaysia, Rodney berkata banyak lagi yang boleh dilakukan untuk membina pasukan itu menjadi satu yang berkaliber dunia.

Malaysia kini berada di kedudukan ke-49 dunia dan berada dalam kategori Liga Perdana.

Beliau berkata, perbezaan paling ketara antara Malaysia dan New Zealand adalah di New Zealand, pemain ragbi memulakan kerjaya mereka pada usia muda.

"Apabila mereka mula berjalan dan mereka tahu cara mengendalikan bola ragbi, mereka akan berlatih sepenuh masa. Itu perkara besar dan perbezaan yang besar berbanding pemain di Malaysia.

"Kami tidak mengkategorikan dalam satu sukan… jadi dalam kriket, bola sepak, bola tampar, bola keranjang, para pemain mengembangkan kemahiran di sepanjang jalan dan mereka akan menerima pilihan mereka apabila mereka dewasa," ujarnya.

Akhirnya, Rodney berkata pilihan mereka menjadi sukan sepenuh masa mereka dan di New Zealand, ragbi adalah salah satu sukan paling popular yang digemari penduduk di sana.

Rodney ialah seorang pemain ragbi yang mahir dan terbaharu pernah menjadi jurulatih dan pengarah ragbi di Trinity College Kandy, Sri Lanka, jurulatih di Verona di Itali dan jurulatih di Kelab Ragbi Tawa.

Beliau bermain untuk New Zealand Hurricanes dalam pertandingan Ragbi Super dan mencatatkan 62 kap untuk All Blacks antara 2002 dan 2009, kebanyakannya sebagai lapan pemain.

Beliau juga memenangi Komanwel dan Tujuh Piala Dunia untuk New Zealand.

Beliau dilantik sebagai ketua jurulatih ragbi Malaysia 15 pada 23 September, menggantikan rakan senegara Brad Mika yang bertanggungjawab sejak 2018.
 

Advertisement