Anda di sini

Berumur 76 tahun, tetapi kayuh basikal 650 kilometer!

Advertisement
Awang Tinggal bergambar bersama basikal yang digunakannya dalam perjalanan dari Bintulu ke Kuching.
Awang Tinggal bergambar bersama basikal yang digunakannya dalam perjalanan dari Bintulu ke Kuching.

KUCHING: Usia 76 tahun tidak menghalang Awang Tinggal Lamodin untuk berbasikal sejauh 660 kilometer dari Bintulu ke Kuching pada awal Oktober lalu.

Awang yang terdahulunya kerja di kapal dan merupakan bekas askar sementara berkata, beliau berbasikal sejauh itu untuk mencipta rekod peribadi sendiri, selain berniat untuk mengharumkan nama Sarawak.

Berbekalkan basikal bukit (mountain bike), perjalanan Awang dimulakan pada 5 Oktober dan berakhir pada jam 1.30 petang, 10 Oktober lalu. 

Dalam sehari, beliau mengayuh sekitar tujuh atau lapan jam, menjadikan ia berjumlah lebih kurang 43 jam bagi perjalanan lima hari tersebut.

Kelajuan kayuhannya pula kira-kira 26 batu dalam sejam.

“Sepanjang perjalanan lima hari tersebut, hanya gear basikal sahaja yang menjadi cabaran buat saya. Disebabkan gear sudah rosak, saya terpaksa menyorong basikal jika hendak menaiki bukit. Buat masa ini, saya tidak mempunyai alat ganti untuk gear tersebut,” jelas Awang ketika ditemui di hotel penginapannya di sini, pada Selasa (12 Oktober).

Walaupun dah berumur, Awang Tinggal tidak patah semangat untuk mencatat rekod peribadinya berbasikal sejauh lebih 600 kilometer.
Walaupun dah berumur, Awang Tinggal tidak patah semangat untuk mencatat rekod peribadinya berbasikal sejauh lebih 600 kilometer.

Kata Awang juga, gear berkenaan telah rosak beberapa kali, sehingga beliau terpaksa membuangnya di Bukit Sebangkoi di jalan Sarikei-Kuching dan sejurus gear berkenaan dibuang, beliau terus menukar gear secara manual dengan menggunakan jari.

Perjalanan berbasikal dari Bintulu ke Kuching itu juga kata Awang, tidak menelan belanja yang besar kerana beliau hanya makan makanan ringan dan sekadar minum air. 

“Jika ada menginap sekalipun hanya semalam sahaja iaitu di sebuah hotel di Selangau dengan belanja RM80,” katanya lagi. 

Pada masa lain, Awang merehatkan diri dengan tidur di kawasan jambatan dan adakalanya singgah sebentar di kawasan kampung.

Bercerita mengenai pengalaman beliau semasa tidur di Jambatan Debak, Awang berkata, beliau mendengar bunyi tangisan kanak-kanak sekitar jam 1.15 hingga 1.30 pagi.

“Saya hanya berdiam diri dan tidak mempedulikan bunyi tersebut dan hanya baring,” katanya sambil menambah, beliau meneruskan perjalanan sekitar jam 4 pagi ke Ulu Layar, Betong. 

Meskipun berhadapan situasi sedemikian, Awang lebih gemar berbasikal pada waktu malam berikutan cuaca sejuk.

“Keadaan sepanjang jalan panas waktu siang, berbeza dengan malam yang sejuk. Akan tetapi, terdapat banyak anjing pada malam hari. Bagaimanapun jangan kalah dengan anjing. Kita hanya perlu jerit kepada anjing dan ia akan berhenti daripada mengejar kita,” jelasnya.

Awang Tinggal berehat seketika dalam perjalanan.
Awang Tinggal berehat seketika dalam perjalanan.

Ketika ditanya mengenai rancangan seterusnya Awang berkata, sekiranya dipanjangkan usia, beliau berhasrat untuk berbasikal solo ke Sabah. 

Beliau juga menasihatkan orang ramai yang berminat untuk berbasikal jarak jauh agar tidak menggunakan ‘road bike’ kerana tayarnya kecil. 

“Tayar ‘road bike’ nipis, justeru ia akan memang selalu pancit dan akan meletup,” katanya. 

Advertisement