Anda di sini

Mesir berkas tiga disyaki buang ribuan suntikan vaksin COVID-19

Advertisement

KAHERAH: Pihak berkuasa Mesir telah menahan tiga orang yang dituduh membuang ribuan suntikan vaksin COVID-19 yang tidak digunakan yang ditemui pada minggu lepas di dalam longkang air di bandar selatan, kata pendakwa raya awam.

“Sebuah jawatankuasa siasatan mengesan kekurangan 18,400 dos vaksin dalam inventori simpanan direktorat kesihatan Minya bernilai 5,023,200 pound ($319,000),” kata pihak pendakwaan pada lewat Ahad lepas dalam satu kenyataan yang dihantar menerusi akaun media sosialnya.

Kenyataan itu berkata 13,412 dos telah ditemui dibuang namun tidak selamat untuk digunakan akibat keadaan penyimpanan yang kurang baik dan pendinginan yang kurang memuaskan. Sebanyak 4,988 dos juga telah hilang. Ia tidak menyatakan jenis vaksin yang terlibat.

Wilayah Minya terletak lebih 200 kilometer dari Kaherah.

Tiga orang yang ditahan adalah ahli farmasi, pemandu dan inspektor simpanan yang semuanya bertugas dengan kementerian kesihatan.

Mereka berdepan dengan tuduhan “kelalaian berat” dan “penyelewengan dana awam”, menurut pendakwaan umum.

Ketiga-tiga mereka akan ditahan sementara menunggu siasatan, tambah pendakwa.

Pada minggu lepas, media sosial dikejutkan dengan gambar vaksin yang dibuang, dengan ramai pengguna dalam talian menggesa pelakunya dipertanggungjawabkan.

Jurucakap kabinet Nader Saad pada minggu lepas berkata Mesir, negara Arab yang paling ramai penduduk dengan lebih 100 juta, telah setakat ini memberikan vaksin sepenuhnya kepada hampir tujuh juta orang.

Kes harian virus telah meningkat secara tetap sejak beberapa minggu lepas dengan angka bertambah kepada lebih 312,000, termasuk lebih 17,000 kematian. — AFP

Advertisement