Anda di sini

15 mangsa culik di Nigeria berjaya lari dari pelampau

Advertisement
 

KANO: Enam wanita dan sembilan kanak-kanak yang diculik oleh kumpulan pelampau dari beberapa komuniti Kristian di timur laut Nigeria berjaya melarikan diri dari penculik mereka, berjalan kaki selama enam hari melalui hutan untuk kebebasan mereka, kata seorang pegawai kelmarin.

Seramai 15 orang telah ditahan secara berasingan dari kampung perladangan di Takulashi di daerah Chibok di wilayah Borno dan Kufre di wilayah berhampiran Adamawa di daerah Hong beberapa bulan lepas.

Chibok merupakan tempat kejadian penculikan pada 2014 melibatkan lebih 200 pelajar perempuan oleh Boko Haram yang menjadikan kumpulan pelampau itu terkenal di mata dunia.

Tiga wanita bersama dengan lima anak mereka telah diculik semasa serbuan ke atas Takulashi pada Oktober tahun lepas, sementara tiga lagi bersama dengan empat kanak-kanak diculik dari Kufre pada Mei, menurut Zuwaira Gambo, pesuruhjaya hal ehwal wanita Borno.

Mangsa culik, termasuk seorang wanita mengandung lapan bulan dari Kufre, “berjalan selama enam hari” dari hutan Buni Yadi di wilayah berhampiran Yobe ke pekan Damboa di Borno, satu jarak kira-kira 90 kilometer, kata Gambo.

“Mereka telah menunjukkan ketahanan, berjalan di dalam hutan selama enam hari,” kata Gambo ketika membawa orang yang berjaya melepaskan diri kepada gabenor negeri Borno, Babagana Zulum dan para pemimpin Kristian.

Ia masih belum jelas siapa yang menculik wanita dan kanak-kanak tersebut, namun Buni Yadi merupakan enklaf terkenal bagi Negeri

Islam Wilayah Afrika Barat (ISWAP) yang dikaitkan dengan IS, dan telah berpecah dari Boko Haram pada 2016 untuk menjadi sebuah kumpulan yang dominan di wilayah berkenaan.

Zulum menyuarakan kegembiraan ketika menerima kehadiran orang tebusan itu selepas mereka “menjadi mangsa kepada pengganas Boko Haram,” satu nama yang digunakan oleh pihak berkuasa bagi kedua-dua kumpulan pelampau.

“Kami bersyukur kepada Tuhan kerana menyelamat dan melindungi anda dari tangan pengganas,” kata Zulum.

Boko Haram dan kumpulan musuh ISWAP terkenal kerana menculik wanita.

Mereka telah terlibat dalam konflik selama 12 tahun yang mengorbankan lebih 40,000 orang dan menyebabkan kira-kira dua juta kehilangan tempat tinggal. — AFP

Advertisement