Anda di sini

PERKESO salur RM1.005 bilion kepada Sabah

Advertisement
HAJIJI
HAJIJI

KOTA KINABALU: Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) Sabah telah menyalurkan sebanyak RM1.005 bilion kepada rakyat negeri ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor berkata, jumlah itu disalurkan dalam bentuk subsidi gaji, insentif pengambilan pekerjaan atau pun padanan caruman Keselamatan Sosial Pekerja Sendiri menerusi pakej rangsangan ekonomi yang diumumkan kerajaan sejak tahun lalu hingga September 2021.

"Ini adalah antara inisiatif yang diberikan PERKESO sejajar peranannya untuk menyediakan keselamatan sosial kepada rakyat Sabah bagi perlindungan terhadap bencana kerja, keilatan atau iaitu mengalami keuzuran berkekalan termasuk sebarang kematian dan kehilangan pekerjaan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Karnival e-Kerjaya PERKESO Sabah Tahun 2021 secara maya di sini, hari ini.

Beliau berkata, seperti program Karnival e-Kerjaya, PERKESO melaksanakan inisiatif kerajaan di bawah program Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) demi kebaikan rakyat.

“Di bawah PEMULIH, ia sebagai inisiatif pemulihan ekonomi negara yang amat bijak bagi merangsang permintaan pekerjaan dalam kalangan majikan dan seterusnya meningkatkan peluang pekerjaan dalam kalangan pencari kerja tempatan termasuk golongan orang kurang upaya (OKU).

“Merujuk kepada statistik yang dikeluarkan PERKESO Sabah, seramai 7,141 orang telah berjaya kembali bekerja pada tahun 2020.

"Manakala, bagi bulan Januari sehingga Ogos tahun ini pula, seramai 4,366 orang berjaya memperoleh pekerjaan.

“Jelaslah bahawa inisiatif yang diberikan kerajaan melalui PERKESO dibawah program PEMULIH memberi impak yang positif dan dapat membantu mengurangkan kadar pengangguran dalam kalangan rakyat termasuk di Sabah,”katanya.

Menurutnya, Karnival e-Kerjaya PERKESO adalah kesinambungan usaha kerajaan Persekutuan dan negeri menerusi agensi PERKESO dalam menjayakan program PEMULIH bagi membantu rakyat, khususnya di negeri ini.

“Saya dimaklumkan lebih 3,000 kekosongan jawatan menanti dalam karnival sehari ini dan 30 majikan mengambil bahagian dalam program temuduga terbuka hari ini,” katanya sambil meminta rakyat Sabah merebut peluang itu kerana pelbagai kekosongan jawatan ditawarkan.

Selain karnival ini katanya, banyak lagi inisiatif lain yang diberikan PERKESO khususnya kepada pencari kerja termasuklah MyFuture Jobs, program penjanaan kerjaya, insentif pengambilan pekerjaan, latihan penjana dan kerjaya GIG.

“Banyak manfaat diperoleh dengan mengikuti inisiatif yang disediakan PERKESO, seperti insentif pengambilan pekerjaan untuk 1.0 hingga 2.0 sejak tahun lalu sehingga September tahun ini.

"Untuk Sabah sahaja jumlah insentif adalah lebih RM22 juta berdasarkan Good For Payment atau bayaran faedah kepada mereka yang layak kepada lebih 8,000 pekerja yang digajikan di negeri ini,” katanya.

Hajiji berkata, berdasarkan statistik pencapaian PERKESO Sabah terutama sejak pandemik COVID-19 tahun lalu, jumlah pekerja aktif yang dilindungi sejak 2020 sehingga April tahun ini adalah seramai 280,744 orang, manakala majikan untuk tempoh yang sama adalah seramai 33,893.
 

  • oleh
  • Advertisement