Anda di sini

Wong: Kenyataan bersama penyelesaian SST Petronas kurang jelas

Advertisement
Wong (kanan) keluar dari Mahkamah Tinggi selepas memberi keterangan pada hari kedua, semalam.
Wong (kanan) keluar dari Mahkamah Tinggi selepas memberi keterangan pada hari kedua, semalam.

SIBU: Dato Sri Wong Soon Koh memberitahu Mahkamah Tinggi di sini semalam bahawa kerajaan Sarawak hanya akan menjejaskan reputasi dan integritinya jika tidak menjelaskan sepenuhnya kepada masyarakat mengenai penyelesaian bersama antara kerajaan dengan Petronas mengenai isu Cukai Jualan Negeri (SST).

Menurut Presiden Parti Sarawak Bersatu (PSB) itu, ini kerana umum berpendapat kesepakatan itu dicapai secara tertutup.

"Tidak ada penjelasan sebelum kenyataan bersama itu dikeluarkan, tanpa disangka-sangka terutama ketika Mahkamah Tinggi Kuching telah menolak permohonan Petronas untuk semakan kehakiman, yang bererti kerajaan negeri mempunyai hak perlembagaan untuk mengenakan SST ke atas produk petroleum," katanya.

Beliau yang merupakan saksi pembelaan terakhir dalam kes perbicaraan saman oleh kerajaan negeri terhadapnya berkata demikian ketika merujuk kepada kenyataan bersama yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri dan Petronas pada 8 Mei tahun lalu.

Peguam plaintif Dato Sri JC Fong menekankan kepada Wong bahawa tuduhannya bahawa terdapat 'diskaun besar' kepada Petronas akan mencemarkan reputasi dan integriti kerajaan di mata pelabur asing dalam sektor minyak dan gas.

Wong yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Bawang Assan mengatakan bahawa sehingga ketika beliau mengeluarkan kenyataan media pada 9 Mei, jumlah yang dibayar oleh Petronas hanya RM2 bilion.

Beliau mengatakan bahawa pada masa itu wujud ketidakpastian yang besar, termasuk dalam kalangan semua wakil rakyat dan siapa sahaja yang membaca kenyataan bersama itu.

Fong: Saksi defendan sendiri DW2 (bekas ketua Petronas Tan Sri Ahmad Nizam Salleh) memberi keterangan bahawa jumlah RM2,956,671,407.36 adalah jumlah penuh SST yang perlu dibayar oleh Petronas untuk tahun 2019 dan tidak ada potongan besar. Mengikut bukti saksi defendan, adakah anda bersetuju bahawa tidak ada potongan besar SST yang diberikan oleh plaintif kepada Petronas ?

Wong: Dalam Bajet Negeri 2019, dinyatakan bahawa jumlahnya adalah RM3.897 bilion. Sekiranya Petronas hanya membayar RM2.956 bilion, ia masih kurang RM900 juta, yang merupakan jumlah besar memandangkan jumlah pendapatan yang dikumpulkan oleh Kerajaan Negeri dari 2016 hingga 2018 hanya sekitar RM6 bilion. Jadi dengan kekurangan RM900 juta dan dengan jumlah pendapatan yang agak kecil yang dikumpulkan oleh kerajaan negeri, bagi saya ia tetap menjadi diskaun yang besar.

Fong: Adakah anda mempertikaikan bukti saksi anda sendiri bahawa jumlah RM2.956 bilion adalah jumlah yang dinilai oleh pengawal berdasarkan jumlah sebenar produk petroleum yang dijual dan harga jualan yang diperoleh?

Wong: Semasa saya mengeluarkan kenyataan pada Mei 2020, jumlah tetap SST dari Petronas belum dimuktamadkan. Pengawal SST memberitahu mahkamah bahawa dia hanya dapat mencapai jumlah yang tepat ketika dia menyelesaikan SST kerana kerajaan Nnegeri akan dibayar oleh Petronas pada bulan Ogos. Dengan kata lain, beliau hanya menyelesaikan jumlah SST tiga bulan selepas saya mengeluarkan kenyataan media saya. Oleh itu, kenyataan saya hanya berdasarkan Belanjawan tahunan yang disampaikan oleh ketua menteri yang menyatakan bahawa jumlah SST adalah RM3.897 bilion.

Fong: Oleh kerana saksi anda mengatakan bahawa RM2.9 bilion telah dibayar oleh Petronas untuk SST bagi tahun 2019 seperti yang dinilai, adakah anda hari ini (Selasa) masih menyatakan bahawa terdapat kekurangan sebanyak RM4.775 bilion ?

Wong: Bagi saya itu tidak penting. Pada masa saya mengeluarkan kenyataan, sejumlah RM2.9 bilion yang dibayar oleh Petronas tidak ada.

Sebelum itu, Wong memberitahu mahkamah bahawa jumlah jangkaan SST yang akan dibayar oleh Petronas untuk 2019 dan 2020 berjumlah RM6.775 bilion.

Beliau menjelaskan bahawa pendapatan untuk 2019 adalah RM3.897 bilion dan jumlah yang perlu dibayar pada tahun 2020 adalah RM2.878 bilion.

Sehingga kenyataan bersama itu dibuat, Wong mengatakan jumlah yang dinyatakan akan dibayar adalah RM2 bilion, oleh itu wujud kekurangan RM4.775 bilion bagi dua tahun tersebut.

Fong: Dalam kenyataan anda kepada Jawatankuasa Perundingan bahawa Petronas harus membayar RM2.878 bilion, anda tidak membuat pengesahan mengenai kebenaran jumlah itu, setuju?

Wong: Itulah kenyataan dari saya pada masa itu yang nampaknya merupakan pengurangan menurut bekas rakan sekerja saya di Kementerian Kewangan.

Fong: Bolehkah anda memberikan nama bekas rakan sekerja anda itu?

Wong: Saya sudah 16 tahun berkhidmat di Kementerian Kewangan, saya selalu bertemu walaupun selepas mengundurkan diri dari Kabinet Negeri dan masih membincangkan hal-hal yang berkaitan dengan kewangan negara. Saya tidak dapat merujuk kepada sesiapa, tetapi semasa perbincangan mungkin ada pengurangan sebanyak RM1 bilion dari apa yang saya fahami.

Fong: Dari jawapan anda, nampaknya sekumpulan pegawai di Kementerian Kewangan mengetahui bahawa dengan pengecualian gas asli sebagai barang kena cukai, jumlah yang dapat dikumpulkan dari SST tidak akan dijangkakan atau dianggarkan berjumlah RM3.897 bilion tetapi RM2.878 bilion, bukan?

Wong: Seperti yang saya katakan, itu adalah perbincangan biasa dalam kalangan pegawai di Kementerian Kewangan dan mereka tidak pasti jumlah pasti yang mesti dikeluarkan oleh pegawai SST. Jadi, pengurangan sebanyak RM1 bilion itu hanyalah semasa perbincangan biasa.

Fong: Adakah terdapat catatan dari minit mesyuarat Jawatankuasa Perundingan yang anda maklumkan kepada Jawatankuasa bahawa jangkaan hasil dari anggaran minyak dan gas 2019 adalah RM3.897 bilion dan ada diskaun besar sebanyak RM4.775 bilion yang diberikan oleh kerajaan negeri kepada Petronas?

Wong: Pada waktu mesyuarat Jawatankuasa Perundingan pada 10 Jun, saya bukan lagi anggota Kabinet dan bagi saya belanjawan negara yang dibentangkan oleh ketua menteri di Dewan Undangan Negeri sudah menjadi pengetahuan semua ahli dalam Jawatankuasa Perundingan dan mereka semua pasti telah membaca kenyataan media saya mengenai diskaun yang besar itu.

Wong juga mengatakan kepada mahkamah bahawa sebagai Menteri Kewangan Kedua, beliau tidak akan dapat memeriksa sendiri jumlah jualan kerana akan melebihi tugasnya untuk melakukan tugas yang seharusnya dilakukan oleh semua petugas yang bersangkutan.

Beliau menjelaskan bahawa beliau harus bergantung pada pegawai yang berkenaan dan menerima angka RM3.897 bilion untuk ucapan penggulungannya di DUN pada 13 November 2018 sebagai Menteri Kewangan Kedua.

Wong juga mengatakan bahawa beliau mesti mengambil angka yang betul dari pihak atasan. Beliau juga percaya bahawa tidak betul untuk bertanya kepada ketua menteri apakah angka itu betul atau tidak.

Ketua menteri katanya, juga harus mempercayai pegawainya untuk tampil dengan angka yang betul.

Perbicaraan akan diteruskan hari ini.

Advertisement