Anda di sini

Pemberontak di Yaman tuntut siasatan dilakukan ke atas kematian orang awam

Advertisement
 Penyokong gerakan pemberontak Huthi warga Yaman membantah kepungan yang dikenakan kerajaan campuran Arab Saudi ke atas negara mereka, di bandar Sanaa, kelmarin. — Gambar AFP
BANTAH: Penyokong gerakan pemberontak Huthi warga Yaman membantah kepungan yang dikenakan kerajaan campuran Arab Saudi ke atas negara mereka, di bandar Sanaa, kelmarin. — Gambar AFP

SANAA: Pemberontak Huthi di Yaman memaklumkan pada Ahad lepas bahawa mereka menyasarkan sebuah pangkalan tentera di bandar utara strategik Marib, sehari selepas kerajaan yang diiktiraf oleh pihak antarabangsa menyatakan serangan mengorbankan 14 orang awam di sebuah stesen minyak berhampiran.

Komander politik Huthi Mohammed Ali al-Huthi menghantar ciapan mengenai satu permintaan bagi satu siasatan bebas tentang serangan tersebut, berjanji akan membayar ‘ganti rugi’ sekiranya kumpulan telah didapati bersalah.

Adalah jarang bagi pemberontak yang bersekutu dengan Iran itu untuk mengaku cuba menyerang satu sasaran berhampiran di mana orang awam telah terkorban.

“Kami meminta para saudara di Kementerian Pertahanan (dalam kerajaan Huthi yang tidak diiktiraf) dan mereka menyatakan bahawa mereka hanya mengebom pangkalan,” menurut al-Huthi.

“Kami menyambut baik dan menuntut supaya jawatankuasa bebas menyiasat perkara tersebut,” tambah beliau.

Pada Sabtu lepas, media negara tersebut menyatakan satu serangan membunuh 14 orang warga awam di stesen minyak di bandar Marib, kubu kuat terakhir kerajaan di utara, dan mempersalahkan pemberontak bagi serangan tersebut.

Menurut dua orang penduduk, stesen minyak terletak kira-kira satu kilometer dari pangkalan tentera dan anggota tentera biasanya pergi ke sana bersama anggota keluarga mereka untuk mengisi minyak kereta mereka.

Al-Huthi menyatakan bahawa pemberontak “akan bertanggungjawab untuk membayar pampasan” sekiranya siasatan mendapati mereka bersalah membunuh 14 orang awam.

Pemberontak Huthi melancarkan satu serangan pada Februari bagi merampas Marib dan loji minyak di sekitarnya – punca pendapatan ketara terakhir bagi wilayah yang ditadbir oleh kerajaan di utara.

Pertempuran sengit antara pihak Huthi yang disokong oleh Iran dan pasukan tentera dari kerajaan yang diiktiraf pihak antarabangsa memburukkan apa yang dikatakan oleh PBB sebagai krisis kemanusiaan terburuk di dunia.

Serangan berlaku ketika desakan diplomatik bagi memastikan satu gencatan senjata dalam peperangan lama yang tegang di Yaman diutarakan.

Kekalahan Marib kepada Huthi akan menjadi satu pukulan hebat bagi kerajaan Yaman, yang disokong oleh pakatan tentera diketuai oleh Arab, dan akan menimbulkan satu bencana kemanusiaan bagi orang awam di wilayah tersebut.

Konflik Yaman selama beberapa tahun telah membunuh berpuluh ribu orang dan mendesak berjuta-juta orang ke ambang kebuluran. Pertubuhan hak asasi manusia menuduh parti yang bermusuhan sebagai melakukan jenayah peperangan di negara miskin tersebut. — AFP

Advertisement