Anda di sini

Chloe Zhao dan ‘Nomadland’ dapat pengiktirafan Oscar

Advertisement
 (Dari kiri) Yuh-Jung Youn, Daniel Kaluuya dan Frances McDormand bergambar bersama. — Gambar AFP
TERBAIK: (Dari kiri) Yuh-Jung Youn, Daniel Kaluuya dan Frances McDormand bergambar bersama. — Gambar AFP

FILEM jalanan AS ‘Nomadland’ muncul sebagai pemenang besar di Oscar baru-baru ini dengan membawa pulang tiga anugerah utama, termasuk anugerah bersejarah buat pengarah Chloe Zhao.

Drama arahan Zhao itu mengisahkan warga Amerika yang tersisih dan merantau di Barat dalam van telah dinobatkan filem terbaik, pengarah terbaik dan pelakon wanita terbaik untuk Frances McDormand, yang kini bersama syarikat elit dengan Anugerah Academy ketiga beliau untuk lakonan.

Anthony Hopkins yang tidak hadir dengan tidak disangka menang pelakon lelaki terbaik dalam anugerah terakhir malam itu, mengalahkan kegemaran ramai Chadwick Boseman, yang meninggal ekoran kanser tahun lalu.

Zhao, merupakan wanita bukan orang putih pertama untuk dinobatkan pengarah terbaik, mengucapkan terima kasih kepada “semua orang yang kami jumpa di jalan... untuk mengajar kami kuasa kecekalan dan harapan, serta untuk mengingatkan kami bagaimana rupa kebaikan sebenar.”

Beliau juga merupakan wanita kedua untuk memenangi pengarah terbaik selepas Kathryn Bigelow, yang memenangi anugerah itu pada 2010 untuk ‘The Hurt Locker’.

Dengan panggung wayang ditutup sepanjang tahun, tayangan blokbuster ditunda, filem pengarah kelahiran Beijing, Zhao menjadi kegemaran dalam era pandemik ini dengan gambaran menarik beliau tentang penduduk yang tersisih.

“Tontonlah filem kami pada skrin yang paling besar. Dan suatu hari akan datang, bawalah kenalan kamu ke pawagam, duduk bersebelahan, dan tonton semua filem yang dipersembahkan di sini malam ini,” kata McDormand.

Hopkins menang pada usia 83 tahun menerusi wataknya yang mengalami demensia dalam ‘The Father’ menjadikan beliau pelakon tertua dalam sejarah untuk memenangi pertandingan Oscar.

Namun beliau tidak mengembara ke Los Angeles atau London untuk menerima anugerah itu, dan kemenangan beliau, tanpa ucapan, menjadi penutup aneh pada malam itu.

Filem itu diadaptasi oleh penulis filem Perancis Florian Zeller daripada pentas pengeluarannya sendiri, juga telah memenangi filem adaptasi terbaik.

Pelakon pembantu wanita terbaik jatuh kepada Youn Yuh-jung dalam drama migran Korea ‘Minari’.

Pelakon pembantu lelaki terbaik pula dimenangi oleh Daniel Kaluuya untuk wataknya sebagai pemimpin Black Panthers Fred  Hampton yang dibunuh pada tahun 1960an dalam filem ‘Judas and the Black Messiah’. Filem itu juga turut memenangi lagu terbaik untuk pemenang Grammy H.E.R.

‘Promising Young Woman’ memenangi lakon layar asli terbaik, anugerah pertama malam itu. Emerald Fennell yang hamil tujuh bulan semasa penggambaran filem balas dendam seram  #MeToo itu, mengucapkan terima kasih kepada anak lelakinya yang “tidak dilahirkan sehingga dua minggu selepas tamat rakaman, terima kasih Tuhan, kerana saya telah menyilangkan kaki saya.”

Filem ‘Mank’ Netflix, memulakan malam itu dengan pencalonan terbanyak, 10 pencalonan, namun  membawa pulang dua kemenangan dalam kategori teknikal, sama seperti filem Amazon ‘Sound of Metal’ dan ‘Ma Rainey’s Black Bottom’.

‘Soul’ menjadi pemenang Oscar terbaharu Pixar untuk animasi terbaik, manakala filem Afrika Selatan berkisah tentang hidupan liar akuatik ‘My Octopus Teacher’ memenangi dokumentari terbaik.

Anugerah Oscar ke-93 itu bermula dengan kredit pembuka, dengan Regina King membuat ucapan sambil memegang patung kecil emas berkenaan.

“Siaran langsung, ayuh bermula. Selamat datang ke Oscar yang ke-93! Ya kami melangsungkan acara ini tanpa pelitup muka... hadirin telah divaksin, diuji, diuji semula, dan berjarak sosial,” katanya menggambarkan rancangan itu dengan set filem.

Sebelum rancangan itu, bintang-bintang berhenti untuk bergambar dan berjarak sosial dalam wawancara semasa acara yang dipanggil penganjur sebagai “karpet merah kecil-kecilan,” yang menyaksikan pelakon wanita Carey Mulligan dan Andra Day memukau peminat fesyen.

Sebuah anugerah penghormatan diberi untuk Dana Motion Picture and Television, yang telah menghulurkan bantuan kepada pelakon dan krew  yang memerlukan semasa pandemik. Mogul penghibur berkulit hitam Tyler Perry juga diberi penghormatan.

Penganugerahan itu diadakan di Union Station yang dibina pada 1930an, dipilih kerana ia mempunyai skala besar dan laman luar, yang mana khemah putih telah dinaikkan untuk menempatkan pondok ujian COVID dan katering.

“Kita berada di sini, bukankah ia tidak  masuk akal?” kata calon pelakon lelaki terbaik dan bintang ‘Sound of Metal’ Riz Ahmed. “Orang sebenar secara fizikal!” — AFP

Advertisement