Anda di sini

Abang Johari hargai keputusan PN bantu GPS dalam PRN Sarawak

Advertisement
Abang Johari (empat kanan) ketika menjawab persoalan daripada pemberita, semasa sidang media di Long Terawan, Mulu. Turut kelihata ialah (dari kiri) Len Talif; Ketua Pegawai Esekutif (CEO) SDEC, Sudarnoto Osman; Morshidi; Abdul Karim; Gerawat Gala; Abdullah dan Anyi Ngau.
Abang Johari (empat kanan) ketika menjawab persoalan daripada pemberita semasa sidang media di Long Terawan, Mulu. 

LONG TERAWAN: Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg hari ini menyatakan penghargaan beliau dengan keputusan Majlis Tertinggi Perikatan Nasional (PN) untuk membantu GPS memenangi Pilihan Raya Negeri (PRN Sarawak) akan datang.

Beliau berkata GPS yang merangkumi Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) pimpinannya, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Demokratik Progresif (PDP) akan menyambut baik sesiapa sahaja yang ingin membantu mereka untuk memenangi pilihan raya itu.

“Terima kasih kepada mereka (PN) yang hendak membantu, orang nak membantu kita sambut (baik), orang nak lawan kita, kita lawan balik,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan pelancaran Rangkaian Jalur Lebar Luar Bandar Sarawak (Sarawak Rural Broadband Network atau SRBN) di sini.

Ahad lepas Majlis Tertinggi PN sebulat suara bersetuju menggerakkan jentera serta akar umbi parti di setiap peringkat bagi membantu GPS memenangi PRN Sarawak yang dijangka diadakan selepas berakhirnya perintah darurat yang sedang berkuat kuasa sekarang.

Setiausaha Agung PN Datuk Seri Hamzah Zainuddin dalam satu kenyataan berkata keputusan itu dibuat dalam mesyuarat Majlis Tertinggi PN yang dipengerusikan Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Sabtu lepas.

Sementara itu, Abang Johari yang juga Ketua Menteri Sarawak enggan mengulas kenyataan Pesuruhjaya PAS negeri itu, Jofri Jaraiee, agar parti itu diberikan ruang untuk bertanding sekurang-kurangnya di satu daripada 82 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam PRN Sarawak ini nanti.

“Saya masih di Long Terawan, tidak terfikir tentang perkara itu (permintaan Jofri). (Saya) masih sibuk dengan pemasangan broadband (SRBN),” kata Abang Johari dalam nada yang berseloroh. - Bernama 

Advertisement