Anda di sini

Serangan seksual: lelaki dipenjara 5 Tahun, sebat

Advertisement

SIBU: Seorang lelaki berusia 32 tahun dijatuhi hukuman penjara lima tahun dan sebatan oleh Mahkamah Khas Jenayah Seksual Terhadap Kanak-Kanak di sini semalam setelah mengaku bersalah atas tuduhan melakukan serangan seksual.

Tertuduh, Baring Jundan didakwa di bawah Subseksyen 14 (a) Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak 2017 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 14 akta yang sama.

Tertuduh mengaku bersalah atas pertuduhan itu setelah seorang saksi dipanggil memberi keterangan.

Hakim Jason Juga memerintahkan hukuman penjara tertuduh bermula dari tarikh penangkapannya pada 15 Jun 2020.

 Jason juga memerintahkan tertuduh menjalani kaunseling pemulihan semasa ditahan dan menjalani pengawasan polis satu tahun setelah dibebaskan seperti diperuntukkan di bawah Seksyen 26 dan 27 Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017.

Tertuduh melakukan kesalahan itu pada 15 Jun tahun lalu jam 11.30 pagi di tempat kerja sebuah syarikat percetakan di Jalan Wong Ting Hock di sini.

Dia secara fizikal menyerang seorang gadis berusia 15 tahun untuk tujuan seksual dengan menyentuh tubuhnya dan menanggalkan seluar mangsa di tandas tempat pekerja syarikat itu.

Menurut fakta kes, mangsa ketika kejadian membuka pintu tandas semasa seseorang memegang tangannya dari belakang dan menolaknya masuk ke dalam tandas.

Mangsa kemudian melihat tertuduh tidak berbaju dan hanya memakai seluar pendek berwarna hitam.

Tertuduh juga menggunakan tangan menutup mulutnya dan menanggalkan seluarnya.

Mangsa berjaya melarikan diri setelah melawan tertuduh dan berlari ke arah kakaknya meminta pertolongan.

Tertuduh ditangkap kira-kira jam 3.55 petang pada hari yang sama setelah mangsa membuat laporan polis.

Advertisement