Anda di sini

Dua terbunuh dalam protes COVID-19 di Gabon

Advertisement

LIBREVILLE: Pada Jumaat lepas pihak polis di Gabon menyatakan bahawa dua orang lelaki telah ditembak mati di Libreville ketika pelanggaran perintah berkurung dan bantahan terhadap sekatan koronavirus.

Dua orang ditembak pada lewat  Khamis  ketika negara telah dilanda oleh tunjuk perasaan ganas di kawasan kejiranan miskin terhadap satu perintah berkurung yang dipertingkatkan dan satu pengharaman untuk meninggalkan atau memasuki ibu negara.

Selama tiga hari, penduduk bandar di seluruh negara itu telah mengetuk periuk dan tin gas, serta pada Khamis lepas, pergaduhan berlaku dengan pihak polis.

Ketua polis negara Serge Herve Ngom berkata dalam satu kenyataan yang dirakamkan bahawa penunjuk perasaan telah meletakkan hadangan  dan melawan pihak polis menggunakan Molotov koktel, batu dan batang besi.

“Dalam keadaan yang masih belum dapat dipastikan, dua orang yang melanggar perintah berkurung di Libreville  telah terkena tembakan dan meninggal dunia akibat kecederaan dialami,” tambah beliau.

Ketua polis menyatakan satu siasatan telah dilancarkan dan sekatan akan dilakukan sekiranya kesilapan telah dilakukan.

Pendakwa Raya Andre Patrick Roponat turut menyatakan satu siasatan telah dilakukan, dan menambah bahawa “orang yang penutup muka salji di dalam sebuah kereta telah melepaskan tembakan”.

Gabon  telah mengubah masa perintah berkurung kepada 6 petang dan menyekat pergerakan keluar dan masuk Libreville bagi mengekang satu peningkatan dalam kes koronavirus.

Bar dan kelab tari-menari telah ditutup sejak tahun lepas, dan sebahagian besar ekonomi tidak rasmi banyak bergantung kepada perniagaan ini telah mengalami kesan akibat langkah-langkah anti-COVID.

Gabon, yang mempunyai kurang daripada dua juta penduduk, telah melaporkan kira-kira 12,500 kes virus dan 75 kematian.

Satu pertiga dari kes telah dilaporkan pada dua bulan lepas, sementara satu gelombang kedua melanda negara, Menteri Kesihatan Guy Patrick Obiang Ndong menjelaskan. — AFP

Advertisement