Anda di sini

11 maut keganasan pascapilihan raya di Ivory Coast

Advertisement
 Orang ramai yang menyertai protes lari bertempiaran di daerah Cocody, Abidjan. — Gambar AFP
LARI: Orang ramai yang menyertai protes lari bertempiaran di daerah Cocody, Abidjan. — Gambar AFP

ABIDJAN: Sekurang-kurangnya 11 orang meninggal dunia dalam perbalahan antara kaum di sebuah pekan pelabuhan Ivory Coast pada minggu ini, menurut pegawai tempatan pada Jumaat lepas, ketika ketegangan meningkat sebelum satu pilihan raya Oktober dengan Presiden Alassane Ouattara bercadang bertanding bagi satu penggal ketiga.

Pembunuhan di dalam dan sekitar Dabou, barat Abidjan, telah menimbulkan kebimbangan Ivory Coast mungkin sekali lagi terjerumus dalam keganasan pascapilihan raya yang menyebabkan 3,000 kematian dalam satu krisis 2010-2011.

Beberapa pegawai tempatan telah melaporkan sekurang-kurangnya tujuh orang meninggal dunia dan 40 lagi tercedera pada minggu ini, namun pada Jumaat menyatakan angka tersebut telah meningkat.

“Kami telah menemui satu lagi mayat,” datuk bandar tempatan Jean-Claude Yede Niangne memaklumkan kepada AFP. "Itu membawa kepada angka keseluruhan yang terkorban adalah 11 orang.”

“Keadaan adalah tenang pada pagi ini. Beberapa trak kelihatan bergerak semula. Kebanyakan dari kedai telah dibuka semula,” kata beliau.

Lebih dari 50 orang telah ditangkap, ramai yang memiliki senjata, parang, kapak, pisau dan senjata lain, menurut satu kenyataan polis.

Penduduk tempatan menyatakan ketegangan meletus pada Isnin dengan pertempuran di antara penduduk puak tempatan Adjoukrou, dilihat sebagai rapat dengan pembangkang, dan penduduk Dioula dari utara Ivory Coast yang menyokong Ouattara.

Beberapa saksi menyatakan keganasan melibatkan tentera menggunakan senjata automatik Kalashnikov.

Satu perintah berkurung waktu malam telah diarahkan di kawasan tersebut sehingga Ahad.

Kelmarin pihak EU mengecam keganasan itu dan menyuarakan kebimbangan mengenai kekurangan persetujuan mengenai proses pilihan raya hanya seminggu sebelum pilihan raya pada 31 Oktober.

“Pihak Kesatuan Eropah sekali menyeru kepada para ahli politik agar melaksanakan dialog mengenai tindakan tidak setuju mereka, dan menggesa kepada pelbagai kumpulan politik dan militan agar menolak sepenuhnya sebarang cadangan bagi keganasan,” ketua diplomat EU Josep Borrell berkata dalam satu kenyataan.

Kira-kira 30 orang telah meninggal dunia sejak Ogos dalam pertempuran mengenai pilihan raya presiden di mana Ouattara bercadang untuk mendapatkan satu penggal lagi dan beberapa calon pembangkang yang tidak dibenarkan bertanding.

Economic Community of West African States (ECOWAS) peringkat wilayah sedang menggesa parti-parti pembangkang agar mempertimbangkan semula permintaan mereka untuk memboikot proses pilihan raya,  serta bagi penyokong mereka agar terlibat dalam tindakan bantahan umum.

Pihak pembangkang telah menimbulkan keraguan yang muncul mengenai sama ada ia akan menolak pilihan raya, menggesa penyokong agar memboikot proses pengundian dan berkempen, sementara berhenti sekejap dengan menarik balik tiga calon.

Arahan bagi satu tindakan boikot muncul selepas Ouattara, yang telah mentadbir negara pengeluar koko utama di dunia  selama dua penggal, menyatakan beliau akan bertanding sekali lagi dalam bantahan bagi satu had perlembagaan.

Beliau menyatakan bahawa satu reformasi 2016 telah mengubah kenyataan bagi had penggal membolehkan beliau untuk bertanding semula, satu tindakan yang dibantah oleh pembangkang sebagai tidak sah.

Beberapa bakal calon telah disekat dari bertanding dalam pilihan raya, termasuk Laurent Gbagbo  dan bekas ketua pemberontak Guillaume Soro, yang mana kedua-duanya memainkan peranan penting dalam krisis 2010-11. — AFP

Advertisement