Anda di sini

Lebih 20 penunjuk perasaan ditangkap di Thailand

Advertisement
 Kombinasi gambar menunjukkan keadaan di Tugu Demokrasi kelmarin (atas) dan ketika protes memuncak sehari sebelumnya. — Gambar AFP
KECOH: Kombinasi gambar menunjukkan keadaan di Tugu Demokrasi kelmarin (atas) dan ketika protes memuncak sehari sebelumnya. — Gambar AFP

BANGKOK: Pihak polis Thai menangkap lebih 20 orang di bawah pelaksanaan langkah darurat baharu semalam, dengan para aktivis prodemokrasi melaporkan beberapa orang pemimpin berprofil tinggi turut ditangkap.

Penahanan muncul selepas ribuan orang berkumpul di Bangkok, termasuk di laluan bagi satu rombongan kenderaan diraja, dengan ramai orang yang mengangkat tangan menunjukkan tiga jari.

Tabik tersebut, ditiru dari buku dan filem “Hunger Games”, telah digunakan oleh pergerakan yang diketuai oleh belia sebagai satu simbol menyeru bagi perubahan demokratik.

Beberapa orang penunjuk perasaan telah turut menuntut perubahan kepada monarki kerajaan, satu isu yang pernah ditegah kerana undang-undang fitnah diraja yang sangat tegas.

Tunjuk perasaan anti-kerajaan diteruskan sepanjang malam dan sebelum awal pagi semalam pihak berkuasa telah mengemukakan satu dikri darurat mengharamkan perhimpunan untuk lebih dari empat orang.

“Lebih dari 20 orang telah ditangkap,” jurucakap timbalan polis Kissana

Phathanacharoen berkata.

Kissana menambah bahawa para pemimpin pelajar mengemukakan permohonan untuk berkumpul bagi bantahan baharu semalam telah melakukan kesalahan.”

Saat sebelum penahanan beliau sendiri telah distriming secara langsung, ketua pelajar terkenal Panusaya Sithijirawattanakul menyatakan peguam hak asasi manusia Anon Numpa dan ketua pelajar Parit Chiwarak, lebih dikenali sebagai “Penguin”, adalah di antara mereka yang ditahan.

Langkah baharu itu yang memperluaskan skop bagi satu perintah darurat dilaksanakan ke atas Thailand  bagi mengawal pandemik koronavirus, membenarkan pihak polis untuk menahan mereka yang terlibat dalam bantahan, menurut kepada satu kenyataan kerajaan.

Mereka turut membantah kenyataan dalam talian yang kelihatan sebagai satu ancaman kepada keselamatan negara dan memberikan kuasa kepada pihak berkuasa untuk merampas peralatan komunikasi elektronik, data, dan senjata yang disyaki telah menyebabkan situasi darurat. — AFP

Advertisement