Anda di sini

Kombinasi orang lama-baharu Kabinet Kerajaan Negeri disifatkan pasukan yang mantap

Advertisement
DR Al-AZHARRI
DR Al-AZHARRI

KOTA KINABALU: Pembentukan Kabinet Kerajaan Negeri yang melibatkan kombinasi menteri-menteri berpengalaman dan mewakili komposisi pelbagai kaum disifatkan sebagai sebuah pasukan yang sangat mantap.

Penganalisis politik dan kerajaan, keselamatan negara, patriotisme dan pembinaan negara bangsa, Dr Al-Azharri Siddiq Kamunri menyifatkan gabungan pemimpin terlibat dilihat cukup menarik untuk memastikan keberkesanan fungsi Kerajaan Negeri.

“Gabungan ini menarik kerana sudah pasti Kerajaan dapat berfungsi dengan baik kepada rakyat,” katanya, semasa diminta mengulas lantikan Kabinet baharu di sini, semalam.

Dr Al-Azharri turut memuji langkah Ketua Menteri mengkuarantin diri sendiri demi mengelak penularan COVID-19 sebagai contoh baik, malah suatu permulaan yang menarik dan bijak daripada Ketua Menteri baharu dan wajar diberikan pujian.

Mengulas lanjut, beliau percaya gabungan pemimpin baharu dan lama, belia dan wanita serta golongan profesional itu juga mampu membawa sinar baharu untuk rakyat Sabah.

“Namun saya suka mengingatkan kepada kerajaan baharu ini bahawa rakyat semakin celik dan bijak, malah sudah melalui banyak kerajaan semenjak merdeka pada 1963.

“Antaranya, Kerajaan USNO, BERJAYA, PBS, UMNO, WARISAN dan terbaharu Gabungan Rakyat Sabah (GRS), justeru kerajaan ini perlu mempunyai iltizam tinggi.

“Khususnya, membawa pembangunan termasuk menyambung semula projek PANBorneo supaya rakyat dapat menikmati kemudahan jalanraya setaraf di Semenanjung,” katanya.

Menurutnya, kerajaan juga perlu meletakkan fokus utama sekarang untuk memastikan rakyat Sabah boleh meneruskan kehidupan harian ketika kerisauan penularan Covid-19.

Pada masa sama, beliau percaya Kerajaan Sabah mesti membuktikan hubungan baik dengan Kerajaan Persekutuan penting untuk memastikan dana persekutuan dapat diagihkan dengan mudah dan segera.

Menyentuh pelantikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dilantik dari PAS (Setiausaha PAS Sabah Dr Aliakbar Gulasan) pula, beliau menyifatkannya senario baharu arena politik negeri ini.

“Lebih-lebih lagi dengan kebimbangan sesetengah pihak kononnya PAS akan membawa budaya politik yang bertentangan dengan budaya masyarakat di negeri ini,” katanya.

Dr Al-Azharri percaya ADUN Dilantik PAS profesional dan anak jati Sabah yang maha mengetahui sensitiviti unik masyarakat tempatan berbeza dengan di Semenanjung. 

Malah, beliau menyifatkan PAS sudah semakin memahami sosiopolitik Sabah, serta turut terlibat aktif dalam aspek sosial dan pendidikan, termasuk memberi bantuan kepada mangsa bencana banjir, tanah runtuh, kebakaran dan sebagainya.

Menyentuh hal berkaitan, pelantikan Presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee sebagai ADUN Dilantik mematikan isu ketiadaan wakil rakyat mewakili masyarakat Cina.

“Pengalaman Teck Lee sebagai Ketua Menteri kita percaya akan membolehkan beliau memenuhi keresahan dan keperluan masyarakat cina dalam era kerajaan baharu,” katanya.

Advertisement