Anda di sini

Mengenali demensia

Advertisement
 
Gambar hiasan
Gambar hiasan

BAYANGKAN anda terjaga dari tidur pada suatu pagi hari di sebuah rumah yang didiami bersama-sama ahli keluarga yang lain sejak 30 tahun lepas, tiba-tiba anda tidak mampu mengecam persekitarannya. Anda memandang cermin di rumah dan bertanya kepada diri sendiri, ‘siapa aku, di mana aku ni?’

­Itu antara simptom yang menunjukkan anda mengalami demensia, penyakit yang melemahkan keupayaan untuk mengingati memori, berfikir dengan jelas, berperangai normal dan melakukan aktiviti seharian.

Demensia kini menjadi penyakit yang semakin lumrah dan meningkat jumlahnya, yang menjejaskan penduduk berusia terutama di negara berpendapatan rendah dan sederhana, yang mana akses dari segi perlindungan sosial, perkhidmatan, sokongan dan penjagaan adalah terhad.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kira-kira 50 juta orang mengalami demensia, dengan 60 peratus daripada mereka tinggal di negara berpendapatan rendah dan sederhana di seluruh dunia yang melaporkan kira-kira 10 juta kes baharu setiap tahun.

WHO juga mendedahkan bahawa perkiraan populasi umum berusia 60 tahun ke atas yang mengalami demensia pada waktu tertentu adalah antara lima hingga lapan peratus.

Menurut organisasi Penyakit Antarabangsa Alzheimer, yang mana Malaysia adalah antara negara ahlinya, bahawa 123,000 orang di Malaysia mengalami demensia pada 2015. Jumlah itu dijangka terus meningkat kepada 261,000 menjelang 2030 dan 590,000 orang pada 2050.

APA ITU DEMENSIA?

Demensia adalah terminologi menyeluruh yang digunakan untuk menggambarkan pelbagai gejala penurunan kognitif yang mana Penyakit Alzheimer (AD) adalah bentuk yang paling lumrah yang menyebabkan masalah kehilangan daya ingatan dan kemerosotan keupayaan untuk berfikir.

Bentuk lain termasuk demensia vaskular, demensia dengan badan Lewy (agregat protein yang tidak normal yang berkembang di dalam sel saraf), dan sekumpulan penyakit yang menyumbang kepada demensia frontotemporal (degenerasi lobus frontal dan temporal otak). 

Batasan antara bentuk demensia yang berlainan adalah tidak jelas dan bentuk campuran sering wujud.

Pakar geriatrik perunding Pusat Pakar Universiti Malaya (UMSC) Prof Dr Shahrul Bahyah Kamaruzzaman berkata, AD tidak dapat dipulihkan dan apabila ia berkembang ke bentuk yang lebih sederhana dan teruk, ia boleh pada akhirnya mempengaruhi prestasi terhadap tugas yang mudah dan kemampuan berfungsi.

“Ini adalah diagnosis yang amat buruk melibatkan ramai orang, bukan sahaja kepada pesakit malahan mereka yang menjaganya,” katanya kepada Bernama dalam temu bual baru-baru ini.

Tanda-tanda awal AD mungkin melibatkan terlupa akan peristiwa atau perbualan yang baru berlaku dan ketika mengalami penyakit itu, seseorang yang menghidap penyakit Alzheimer mungkin mengalami gangguan ingatan yang parah dan kehilangan kemampuan untuk melaksanakan tugas seharian.

AD adalah jenis demensia yang paling biasa dan menyumbang kepada 50 hingga 70 peratus kes demensia. Demensia vaskular cukup biasa di Malaysia dan boleh berlaku secara sendiri atau bersamaan dengan AD.

Demensia vaskular biasanya disebabkan oleh gangguan aliran darah ke otak kerana penyempitan atau penyumbatan saluran darah yang menyebabkan kerosakan sel otak. Ini boleh mengakibatkan masalah dengan penaakulan, perancangan, pertimbangan, ingatan dan proses pemikiran lain.

Seseorang boleh menghidap demensia vaskular selepas strok yang ketara, tetapi tidak semua strok menyebabkan demensia. 

Melihat kepada salah tafsiran umum bahawa AD dan demensia adalah dua penyakit yang terpisah, Dr Shahrul Bahyah menegaskan bahawa AD adalah bentuk demensia dan terdapat banyak faktor penyumbang seperti genetik, gaya hidup dan persekitaran.

Oleh itu, kehilangan ingatan dan penurunan kognitif dapat dicegah dan bahkan dapat dibalikkan jika faktor risiko seperti gaya hidup yang tidak tetap, diet yang buruk dan penyakit seperti diabetes dan hipertensi dikesan dan dirawat lebih awal.

Dr Shahrul Bahyah berkata, di Malaysia, pesakit yang didiagnosis dengan AD atau demensia lain sering lambat berjumpa doktor, iaitu setelah mengalami gejala lupa sejak bertahun-tahun lamanya. Adalah penting agar semua orang mengetahui fakta bahawa demensia adalah penyakit dan bukan sebahagian daripada proses penuaan yang biasa, katanya.

BUKAN SAHAJA ORANG DEWASA

Sebilangan besar mereka yang mengalami AD mempunyai bentuk penyakit yang awal, di mana gejala menjadi jelas, pada pertengahan umur 60-an.

Namun, Shahrul Bahyah berkata, sebilangan kecil orang mengalami AD awal apabila gejala penurunan kognitif dan kehilangan ingatan berlaku ketika mereka berusia 30-an hingga 50-an.

"Di seluruh dunia dan di Malaysia, risiko mengalami AD adalah dari usia 60 tahun ke atas, tetapi orang yang mengembangkan AD awal mungkin mempunyai kecenderungan genetik," tambahnya.

Walaupun belum ada penemuan gen tertentu yang menyebabkan demensia awal, ada sekelompok gen risiko yang disebut apolipoprotein E (APOE) yang dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk menghidap demensia awal, jelas beliau.

Gen ini mempunyai beberapa bentuk. Satu daripadanya, APOE ε4, meningkatkan risiko seseorang untuk menghidap penyakit ini dan dikaitkan dengan usia awal penyakit. 

Walaupun seseorang dengan mutasi apolipoprotein E dalam gen mereka mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami AD awal, Dr Shahrul Bahyah menjelaskan bahawa beberapa orang tanpa gen juga dapat mengembangkan gangguan otak.

RAWATAN UNTUK AD 

Walaupun terdapat rawatan yang tersedia untuk pesakit dengan AD dan demensia secara keseluruhan, ia boleh menjadi rumit - sebab penyakit ini tidak mempengaruhi seseorang pesakit dengan cara yang sama dengan yang lain. 

Dr Shahrul Bahyah menjelaskan bahawa rawatan farmakologi bukanlah pengurusan kuratif tetapi untuk meningkatkan kemampuan otak untuk mengekalkan hubungannya dan untuk mengurangkan penurunan neurotransmitter yang tersisa yang diperlukan untuk memelihara fungsi otak.

Bahagian penting dalam pengurusan demensia adalah bukan farmakologi, yang melibatkan strategi yang ditujukan untuk meningkatkan prestasi kognitif pesakit bagi mengekalkan atau meningkatkan kebebasan mereka selama mungkin. 

Penjagaan berpusatkan orang merangkumi penilaian dan pengurusan faktor risiko pesakit terhadap demensia dan diet, gaya hidup dan persekitaran sokongan mereka.

Latihan ingatan, rangsangan mental dan sosial, serta latihan fizikal adalah beberapa perkara yang dapat membantu menguruskan demensia. 

Seiring bertambahnya usia, kita juga mempunyai banyak penyakit lain untuk ditangani. Pengurusan faktor risiko yang mendasari demensia seperti diabetes, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, obesiti, strok sebelumnya, serta tahap pemakanan yang buruk dan tahap aktiviti fizikal yang rendah dapat ditangani lebih awal untuk menunda atau bahkan mencegah timbulnya demensia.

"Saya biasanya menyatakan kepada pesakit saya bahawa pengurusan bukan farmakologi adalah kunci untuk membalikkan beberapa faktor risiko demensia apabila dikesan lebih awal," tambah Dr Shahrul Bahyah.

GAYA HIDUP

Walaupun AD tidak dapat dipulihkan dan lintasan kognitif keseluruhan dapat menurun dari semasa ke semasa, beberapa pesakit dengan penyakit ini boleh bertambah baik atau stabil untuk jangka waktu tertentu.

Ini mungkin sebagai tindak balas terhadap rawatan dengan ubat Alzheimer atau sebagai tindak balas terhadap rawatan dengan perubatan lain yang wujud, terutamanya kemurungan. 

Dr Shahrul Bahyah menyatakan bahawa dengan memperbaiki gaya hidup, diet dan persekitaran seseorang, dan mendidik ahli keluarga mengenai AD dan demensia akan banyak membantu pesakit merasa lebih sihat.

Apabila penyakit Alzheimer berkembang ke peringkat terakhir, perubahan otak mula mempengaruhi fungsi fizikal seperti menelan, keseimbangan dan kawalan usus dan pundi kencing.

Kesan ini dapat meningkatkan kerentanan terhadap masalah kesihatan tambahan seperti pneumonia, kekurangan zat makanan atau dehidrasi. Kesan buruk yang lain termasuk jatuh dan patah tulang, dan jika terbaring di tempat tidur, penyakit kulit melecet hingga menjadi barah mungkin berlaku. 

WHO baru-baru ini menyatakan bahawa banyak kes penurunan kognitif dapat ditangguhkan atau dicegah dengan melakukan senaman secara teratur, tidak merokok, menghindari penggunaan alkohol yang berbahaya, mengawal berat badan, makan makanan yang sihat, dan menjaga tekanan darah, kolesterol dan kadar gula darah yang sihat.

Penyelidikan dan kajian juga menunjukkan hubungan yang konsisten antara perkembangan gangguan kognitif dan demensia dengan faktor risiko yang berkaitan dengan gaya hidup seperti ketidakaktifan fizikal, diet tidak sihat, tidur yang tidak mencukupi, bekerja syif, penggunaan tembakau dan penggunaan alkohol yang berbahaya. 

Selain daripada faktor risiko tingkah laku, penyakit kardiometabolik, obesiti, darah tinggi, diabetes, strok dan kolesterol tinggi, serta kemurungan, juga dikaitkan dengan peningkatan risiko demensia.

DIET

Pengurus diet klinikal dan dietetik UMSC, Rozanna M Rosly berkata apabila pesakit AD dirujuk kepadanya, beliau akan menilai diet dan pengambilan nutrisi mereka di samping mengatasi sebarang kekurangan pemakanan atau masalah berkaitan dengan diet/fizikal yang mungkin ada pada pesakit seperti masalah mengunyah dan pergigian serta cara tidur. 

Beliau berkata, campur tangan pemakanan dan diet disesuaikan secara individu bergantung kepada penilaian diet pesakit (makanan harian), pengambilan makanan, aktiviti fizikal/mobiliti, sokongan sosial, selera makan, persekitaran hidup, kekangan kewangan dan keadaan perubatan.

"Kebiasaannya, sekira pesakit dirujuk dengan buku harian pemantauan gula darah/tekanan darah di rumah dan hasil penyiasatan darah yang menyeluruh, kami meletakkan sasaran untuk mengawal keadaan perubatan mereka, selain menilai kekurangan nutrisi mereka secara menyeluruh,” kata Rozanna.

Nasihat dan campur tangan diet mungkin tidak mudah bagi pesakit tua kerana tidak semuanya terbuka terhadap perubahan diet. Mereka cenderung mengikuti diet tertentu (contohnya, diet diabetes atau diet rendah garam) atau pilihan makanan tertentu.

Rozanna berkata, campur tangan diet dan nasihat harus memenuhi keperluan pemakanan pesakit dan penyelidikan menunjukkan bahawa diet yang disyorkan khusus dapat menunda permulaan AD.

Menurut Kajian Kesihatan dan Morbiditi Nasional 2019, 95 peratus orang dewasa di Malaysia tidak makan sayur-sayuran dan buah-buahan harian yang disyorkan.

Kajian yang dilakukan dalam diet Mediterranean, diet DASH (Pendekatan Diet untuk Menghentikan Hipertensi) dan diet MIND terbaru menunjukkan penurunan risiko/pencegahan AD/demensia. 

Diet Mediterranean menekankan pengambilan lemak sihat seperti minyak zaitun, buah-buahan segar, sayur-sayuran, kekacang dan kacang-kacangan sementara diet DASH memberi tumpuan untuk mengurangkan pengambilan karbohidrat dan natrium.

Baru-baru ini, Diet Mediterranean-DASH Intervensi untuk Neurodegenerative Delay Diet, yang lebih dikenali sebagai diet MIND, menunjukkan ia mampu memperlambat penurunan kognitif. 

Diet MIND mencadangkan fokus diet pada makanan "baik" seperti biji-bijian, sayur-sayuran berdaun hijau dan sayur-sayuran lain, beri, ikan, haiwan ternakan, kacang dan minyak zaitun dan pada waktu yang sama meminimumkan pengambilan makanan "buruk" seperti daging merah, mentega, marjerin, keju, makanan segera dan pencuci mulut.

INTERVENSI BUKAN FARMAKOLOGI

“Merawat penderita demensia seperti penyakit Alzheimer memerlukan banyak masa, kesabaran dan komitmen daripada pengasuh dan ahli keluarga. 

“Penting bahawa bahagian mengurus seseorang yang menderita demensia juga merangkumi latihan pengasuh. Ini untuk mewujudkan kesedaran, pendidikan dan kemahiran yang diperlukan untuk menjaga lingkungan dan hubungan yang sihat antara pesakit AD dan penjaga mereka,” kata Dr Shahrul Bahyah.

Beliau berkata, organisasi seperti Yayasan Penyakit Alzheimer Malaysia dan anggota unit Geriatrik Pusat Perubatan Universiti Malaya dan klinik Memori menganjurkan latihan komprehensif untuk pengasuh.

 "Pengasuh ibarat malaikat kerana merawat seseorang yang menghidap demensia, yang tugas berkenaan boleh menimbulkan lelah secara fizikal, mencabar emosi dan perjalanan yang sangat memakan masa untuk mereka. Oleh itu, sangat penting sokongan yang mencukupi diberikan kepada pengasuh, ” tambahnya. - Bernama 

  • oleh
  • Advertisement