Anda di sini

FIABCI Malaysia sambut baik lanjutan moratorium untuk kumpulan sasaran

Advertisement

GEORGE TOWN: Persekutuan Hartanah Antarabangsa (FIABCI) Malaysia menyambut baik pengumuman kerajaan persekutuan mengenai lanjutan moratorium ke atas pinjaman bank untuk kumpulan sasaran.

Dalam kenyataan kelmarin, Presidennya Michael Geh berkata lanjutan itu akan membantu menstabilkan pasaran hartanah di negara ini berikutan peminjam yang kehilangan pekerjaan berikutan pandemik COVID-19 tidak perlu melelong rumah mereka untuk membayar balik pinjaman mereka.

“Ia turut memastikan harga hartanah tidak jatuh berikutan peningkatan hartanah yang dilelong secara tiba-tiba disebabkan kegagalan pembayaran balik pinjaman.

“Dari segi aset, ini langkah yang baik berikutan pasaran hartanah akan stabil disebabkan lanjutan moratorium ini,” katanya.

Pertubuhan itu turut menyambut baik langkah kerajaan persekutuan untuk mengurangkan ansuran pinjaman bagi kumpulan yang terjejas.

Geh berkata langkah itu akan memberi impak yang positif kepada pasaran hartanah.

“Langkah ini akan memastikan peminjam tidak akan kehilangan rumah mereka pada 2020 berikutan mereka masih dapat terus membuat pembayaran balik pinjaman rumah mereka,” katanya.

Semalam, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan lanjutan moratorium untuk tempoh tiga bulan akan memberi manfaat kepada kira-kira tiga juta individu dan perniagaan yang masih memerlukan bantuan apabila tempoh moratorium selama enam bulan akan berakhir pada 30 September. — Bernama