Anda di sini

Artis Skopje pecahkan keheningan dengan muzik mereka

Advertisement
 Gambar yang diambil pada 25 April 2020 ini menunjukkan band ‘Funk Shui’ membuat persembahan di Skopje, sebagai sebahagian program ‘Budaya pada waktu Korona’ ketika perintah berkurung akibat koronavirus. — Gambar AFP
PROGRAM BUDAYA WAKTU KORONA: Gambar yang diambil pada 25 April 2020 ini menunjukkan band ‘Funk Shui’ membuat persembahan di Skopje, sebagai sebahagian program ‘Budaya pada waktu Korona’ ketika perintah berkurung akibat koronavirus. — Gambar AFP

SEBELUM memulakan satu pertunjukan rock baru-baru ini di Skopje, ketua kumpulan muzik Funk Shui membuat sesuatu yang dia tidak pernah buat sebelum ini: memohon maaf bagi kebisingan yang akan dibuat oleh kumpulannya.

Ini adalah kerana para pemuzik tersebut membuat persembahan dalam sebuah perkarangan perbandaran yang dikelilingi blok-blok pangsapuri, sebagai sebahagian daripada inisiatif bandar raya untuk menghiburkan warga – dan membantu artis-artis bermasalah – yang dikekang oleh perintah berkurung akibat koronavirus.

Apabila dewan konsert, bar dan kelab ditutup selepas Macedonia Utara melaksanakan sekatan pergerakan pada awal Mac lalu, penghibur tiba-tiba bermula pada kalendar kosong dan dompet kosong, manakala peminat dinafikan hiburan yang mengasyikkan mereka.

Namun artis negara dan institusi kebudayaan cepat menyesuaikan diri.

Dengan sokongan dari dewan bandar raya, mereka telah melancarkan program “Budaya pada waktu Korona” untuk menyelamatkan senario hiburan di Skopje.

Sewaktu perintah berkurung pada waktu malam dan selepas beberapa sekatan pergerakan sepanjang hujung minggu, kira-kira 200 orang artis telah mengadakan lebih 40 pertunjukan terbuka di atas bumbung, taman dan taman permainan di sekitar ibu negara, dengan sesuatu untuk semua orang dalam genre daripada pop, rock dan jazz hingga kepada muzik elektronik dan alternatif.

Pertunjukan itu telah mencapai kira-kira 50,000 orang di rumah-rumah mereka dan turut memperolehi lebih 500,000 tontonan dalam talian, kata Nikola Naumoski dari pejabat datuk bandar.

Selain mengurangkan kebosanan bagi mereka yang berkurung di rumah, artis yang menganggur mendapat 235 euro – gaji minimum di negara itu – untuk membantu mereka menempuh waktu kekeringan, katanya.

PARTI TARIAN KAWASAN KEJIRANAN

Negara Balkan kecil itu, di mana kira-kira 90 orang sudah mati akibat COVID-19, telah mengeluarkan beberapa sekatan paling ketat di rantau berkenaan untuk membendung penularan virus, termasuk perintah berkurung pada satu percutian hujung minggu yang melebihi tempoh berkurung selama 80 jam.

Pada hari Sabtu baru-baru ini, ketika keluarga berkurung di rumah sepanjang masa, anggota kumpulan rock alternatif Funk Shui menggantung penutup hidung dan mulut mereka sebelum mereka melepaskan rindu di pertunjukan terbuka mereka.

Ketika bunyi gitar mereka yang ‘funky’ bergema di sekitar kawasan kejiranan, peminat muncul di beranda dan tingkap mereka untuk menonton dan menari bersama.

“Ia sedikit pelik, untuk melihat kumpulan muzik membuat persembahan di tempat seperti ini, dan saya faham bahawa ia boleh menimbulkan rungutan dan kegembiraan. Bagaimanapun, saya harap kami membawa sedikit kegembiraan kepada penduduk di kawasan kejiranan ini,” kata penyanyi kumpulan dan pemain gitar Luka Gorgievski, 26 tahun, kepada AFP.

Artis Macedonia lain juga telah menjumpai jalan yang kreatif untuk berhubung.

Sebuah kumpulan sekolah tinggi menganjurkan festival filem, pameran, temuramah dengan artis dan persembahan muzik dalam talian selama tiga hari.

Dan Jovan Petreski, yang membuat persembahan di bawah nama DJ Babura Junior, telah mengadakan konsert muzik elektronik secara langsung dari rumahnya sejak tempoh pengasingan bermula.

Selepas mengesahkan jiran-jirannya tidak kisah dengan kebisingannya, DJ berusia 27 tahun yang popular itu memasang alat pembesar suara dan peralatan lain di atas beranda pangsapurinya, penuh dengan lampu strob yang berwarna-warni.

Di satu sesi baru-baru ini, puluhan pangsapuri di kawasan kejiranan itu menambah kepada kesan strob dengan memetik lampu mereka supaya berkelip-kelip mengikut iramanya.

“Parti saya diterima jauh mengatasi jangkaan saya,” kata DJ itu kepada AFP. “Ia tidak mudah pada mulanya apabila saya fikir bahawa sebagai seorang artis, saya tidak akan dapat bekerja seperti biasa,” jelasnya.

“Begitulah caranya saya mendapat idea untuk memulakan parti dari studio saya dan menghiburkan orang dengan cara sama yang saya buat sebelum krisis ini.” — AFP