Anda di sini

COVID-19: AirAsia laksana dasar perjalanan baharu

Advertisement
 

KUALA LUMPUR: Kumpulan AirAsia melaksanakan dasar perjalanan baharu untuk penumpangnya berikutan pandemik COVID-19, termasuk memerlukan mereka untuk membawa dan memakai penutup mulut dan hidung mereka sendiri sebelum, semasa dan selepas penerbangan mereka, serta semasa mendaftar masuk dan mengambil bagasi.

Penumpang penutup mulut dan hidung tidak akan dibenarkan untuk menaiki pesawat, kata Ketua Pegawai Keselamatan Kapten Ling Liong Tien dalam kenyataan di laman web AirAsia hari ini.

AirAsia turut menyemak semula dasar bagasi kabin untuk memudahkan penjarakan sosial, terutamanya semasa naik dan turun pesawat, membenarkan hanya satu bagasi kabin tidak melebihi tujuh kilogram bagi setiap penumpang.

Ling berkata langkah itu akan membantu mengurangkan kontak yang tidak diingini antara penumpang dan bagasi penumpang yang lain dan sebaliknya.

Terdapat juga pemeriksaan suhu di pusat pemeriksaan yang berbeza, termasuk pintu masuk, katanya, sambil menambah, semua kru akan dikehendaki untuk menjalani pemeriksaan suhu selepas setiap syif. 

“Sudah tentu, penjarakan sosial perlu dipantau, dan akan terdapat penanda di lantai di kawasan untuk beratur, termasuk kaunter daftar masuk dan kiosk.

“Langkah keselamatan lain ialah kaunter daftar masuk alternatif untuk memastikan jarak yang mencukupi, dan kami juga sedang mengusahakan untuk mempunyai proses daftar masuk tanpa kontak,” katanya.

Ling berkata kru kabin akan dikehendaki untuk memakai peralatan perlindungan di dalam pesawat, termasuk mulut dan hidung dan sarung tangan.

Beliau berkata kakitangan pengeluaran akan dipantau mengikut garis panduan COVID-19 dan kru kabin yang mengendalikan item menu akan dikehendaki untuk memakai sarung tangan pakai buang.

“Selain itu, kru kabin kami telah dilatih dengan prosedur untuk menguruskan pesakit atau penumpang yang disyaki tidak sihat di dalam pesawat. 

“Keselamatan menjadi komponen paling penting dalam industri penerbangan, dan sudah pasti kami akan terus berusaha untuk memastikan kesalinghubungan penting ini memenuhi semua standard kesihatan dan keselamatan yang diperlukan untuk pekerja dan penumpang kami,” katanya. - Bernama 

Advertisement