Anda di sini

Autobiografi Woody Allen dikeluarkan oleh penerbit baharu

Advertisement
 

AUTOBIOGRAFI pembuat filem Woody Allen dikeluarkan di Amerika Syarikat pada Isnin lepas, setelah ia dengan cepat menjumpai tempat baharu selepas penerbit asal menarik diri ekoran bantahan berhubung dakwaan seksual.

Arcade Publishing yang berpangkalan di New York mengumumkan ia sudah mendapatkan hak dunia kepada tajuk ‘Apropos of Nothing’, dan melancarkannya pada Isnin tanpa sebarang amaran awal.

Pada awal bulan ini, penerbit Hachette membatalkan rancangan untuk mengeluarkan buku yang ditulis oleh Allen, 84, yang sudah sekian lama dituduh mencabul anak perempuannya, dan mengembalikan semua hak kepada penulis itu.

Hachette membatalkan pelancaran selepas anak lelaki Allen, Ronan Farrow, yang mengkritik bapanya dengan ekstrim, mengecam kumpulan buku itu, dan kakitangan melancarkan bantahan dengan bertindak keluar.

Dalam satu kenyataan pada Isnin lepas, Arcade – imprin Skyhorse Publishing – berkata buku itu merupakan “cerita peribadi yang berterus-terang dan menyeluruh oleh Woody Allen mengenai kehidupannya”, menurut Publishers Weekly.

Dakwaan bahawa Allen mencabul anak angkatnya Dylan Farrow ketika gadis itu berusia tujuh tahun pada awal zaman 1990an sudah menghantui pembuat filem yang pernah memenangi anugerah Oscar itu selama berdekad-dekad.

Pengarah ‘Annie Hall’ dan ‘Manhattan’ itu dibebaskan daripada tuduhan, yang pertama kali dikenakan oleh kekasihnya ketika itu, Mia Farrow, selepas dua siasatan berasingan selama berbulan-bulan, dan dengan konsisten menafikan kesalahan itu.

Tetapi Dylan, sekarang 34 tahun, masih mendakwa dia telah dicabul.

Pengumuman yang tidak dijangkakan itu mengenai pengeluaran buku itu pada Isnin lepas dibuat lebih dua minggu sebelum pelancaran asal pada 7 April oleh subsidiari Hachette, Grand Central Publishing.

Ronan Farrow, seorang wartawan siasatan berprofil tinggi dan penulis paling laris, telah mengetuai tindak balas terhadap rancangan tersebut, dengan menyatakan dia tidak akan lagi bekerja dengan Hachette jika ia diteruskan.

Ronan sudah sekian lama membela Dylan, yang membuat tuduhan lagi terhadap Allen ekoran pergerakan #MeToo pada awal 2018.

Puluhan pekerja syarikat Hachette di New York bertindak berjalan keluar untuk membantah keputusan menerbitkan memoir itu.

Namun ada yang mengkritik pengunduran Hachette sebagai penapisan, termasuk penulis paling laris, Stephen King.

“Keputusan Hachette untuk menggugurkan buku Woody Allen membuatkan saya rasa sangat tidak senang hati. Ia bukan mengenainya; saya tidak peduli mengenai Encik Allen. Ia adalah siapa yang dikekang selepas ini yang membimbangkan saya,” katanya dalam Twitter.

Menurut akhbar The New York Times, buku itu mengandungi pasca skrip dari Allen yang menuduh Hachette “tunduk”.

“Hachette membaca buku itu dan amat menyukainya dan walaupun saya adalah paria yang toksik dan ancaman kepada masyarakat, mereka berikrar untuk berdiri teguh jika keadaan  buruk berlaku,” dia menulis.

“Apabila kecaman sebenar benar-benar tiba, mereka menilai semula pendirian mereka dengan teliti, dan merumuskan mungkin keberanian bukan nilai ia patut didokongnya dan banyak perkara boleh disebut kerana tundukan itu.” — AFP