Anda di sini

Kami ke Makassar sebelum PKP dikeluarkan, kata Haji Ali Dad

Advertisement
 Rombongan tabligh dari Beaufort menaiki bot dari Tarakan.
PERJALANAN PULANG: Rombongan tabligh dari Beaufort menaiki bot dari Tarakan.

KOTA KINABALU: Kesemua 12 orang jemaah tabligh dari Beaufort yang  menghadiri Ijtima’ Tabligh Akbar  Dunia  Zon Asia 2020 di Pakatto, Kabupaten Gowa Makasar Indonesia berada di negara jiran itu sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikeluarkan oleh Kerajaan  Malaysia.

“Selain itu, tiada seorang pun dari kami yang menghadiri Perjumpaan Tabligh di Masjid Sri Petaling baru-baru ini,” kata Ketua Rombongan, Haji Ali Dad Fazal Elahi.

Beliau berkata demikian ketika menghubungi Utusan Borneo kelmarin bagi menepis pelbagai khabar angin mengenai jemaah tabligh yang menghadiri Ijtima’ Tabligh Dunia Zon Asia di Makassar.

Menurutnya, rombongan jemaah tabligh dari Beaufort tiba di Makassar sebelum PKP dilaksanakan oleh Kerajaan Malaysia. 

“Ada yang tiba di Makassar pada 10 Mac, 12 Mac dan ada yang tiba pada 17 Mac iaitu sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan,” katanya.

“Apabila Pemerintah Indonesia meminta jemaah tabligh menangguhkan perhimpunan kerana virus COVID-19 maka ketua-ketua atau dikenali Syura Jemaah Tabligh Indonesia memberitahu semua hadirin bahawa perhimpunan yang sepatutnya berlangsung selepas solat Asar 19 Mac dan dijadual tamat pada 23 Mac ditangguhkan. Selepas solat Zohor pada 19 Mac, Maulana Ibrahim memberi nasihat dan membacakan doa kepada peserta.
.
“Sebelum solat Zohor pada 20 Mac, kami sudah menaiki pesawat dari Makassar ke Tarakan dan transit selama 30 minit di Balikpapan. Sampai di Tarakan, kami menginap di Hotel Swissbell Tarakan kerana penerbangan dari Tarakan ke Tawau ialah pada 21 Mac jam 11.00 pagi menggunakan pesawat Maswing.

“Bagaimanapun kami tidak dibenarkan menaiki pesawat. Selaku ketua rombongan , saya hubungi Sharifah Zaleha Habib Yusuf di  Pejabat Majis Keselamatan Negeri Sabah dan minta kebenaran untuk  kami balik ke Sabah,” katanya.

“Kami  tidak dibenarkan menggunakan pesawat kerana ramai orang awam. Maka kami  dinasihatkan ikut jalan  laut dari Tarakan ke Tawau,” kata Haji Ali Dad.

“Kami sewa bot dan  Pemerintah Indonesia membuka jalan dan kami diminta ke Pelabuhan Besar Tarakan untuk cop pasport dan kami  keluar menggunakan Bot  Barongko Masagena’e dari Tarakan dengan diiringi oleh bot Marin hingga sempadan Sabah  supaya selamat sampai ke pelabuhan Tawau dan tiba kira-kira  jam 3.40 petang.

 Rombongan tabligh dari Beaufort tiba di Pelabuhan Tawau.
TIBA: Rombongan tabligh dari Beaufort tiba di Pelabuhan Tawau.

“Waktu itu hari Sabtu 21 Mac, semua pejabat tutup. Tapi Alhamdulillah semua agensi Pejabat Kerajaan Sabah, Pengarah Imigresen, Jabatan  Kesihatan, Askar, PDRM, JHEIANS dan lain-lain menunggu kami,” katanya.

“ Alhamdulillah, kami rombongan jemaah tabligh Sabah, Markaz  Haji Akhbar Khan Kampung  Bingkul Beaufort bersyukur dilayan dengan  baik dan dibenarkan pulang Ke Sabah. Kami sedia memberi kerjasama sepenuhnya kepada pihak kerajaan,” katanya.

“Ketika ini kami ditempatkan di IPG Tawau di Balung untuk kuarantin selama 14 hari.
Selain Haji Ali Dad Fazal Elahi, delegasi dari Sabah yang lain ialah Chong Wee Lon, Latip Kula, Poh Chang-Kee @ Jamal Poh, Mohd Sari Abdul Samad, Mohd Anizam Mohd Alifa, Abd Rahman Haji Omar, Zulkifle Hidop, Rusbandi bin Sahar Satria, Kadir bin Talib, Donius Yapai dan Bundo Mussappa.

"Kami mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat terutamanya Kerajaan Negeri Sabah. Kami dilayan dengan cukup baik dan dijaga seperti VIP,"  katanya.

  • oleh
  • Advertisement