Anda di sini

Enam angkat sumpah sebagai senator

Advertisement
 Ahmad Masrizal, Mah Hang Soon, Tengku Zafrul, Zulkifli, Wan Ahmad Fayhsal dan Lim Ban Hong selepas upacara mengangkat sumpah di Dewan Negara, Bangunan Parlimen dekat Kuala Lumpur, semalam. — Gambar Bernama
UNTUK ALBUM: Ahmad Masrizal, Mah Hang Soon, Tengku Zafrul, Zulkifli, Wan Ahmad Fayhsal dan Lim Ban Hong selepas upacara mengangkat sumpah di Dewan Negara, Bangunan Parlimen dekat Kuala Lumpur, semalam. — Gambar Bernama

KUALA LUMPUR: Seramai enam senator baharu mengangkat sumpah di Dewan Negara semalam susulan pengumuman pelantikan mereka menyertai kabinet kelmarin.

Upacara angkat sumpah itu dilakukan di hadapan Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri S.A. Vigneswaran di Bangunan Parlimen di sini.

Mereka ialah Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang akan memegang portfolio Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Group Holdings Bhd Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz yang akan menerajui Kementerian Kewangan.

Yang lain ialah Timbalan Presiden MCA Datuk Dr Mah Hang Soon (Timbalan Menteri Pendidikan I) dan Naib Presiden MCA Datuk Lim Ban Hong sebagai Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa.

Setiausaha Eksekutif Barisan Nasional Datuk Dr Ahmad Masrizal Muhammad (Timbalan Menteri Alam Sekitar); dan Pengerusi Biro Perhubungan Antarabangsa ARMADA Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal (Timbalan Menteri Belia dan Sukan).

Kesemua mereka dipilih buat kali pertama menerusi lantikan Yang di-Pertuan Agong bagi tempoh tiga tahun susulan pelantikan menyertai kabinet yang diumumkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, kelmarin.

Vigneswaran dalam ucapannya menzahirkan ucapan tahniah kepada mereka yang mengangkat sumpah semalam dan berharap mereka memberikan perkhidmatan terbaik demi kepentingan negara.

Vigneswaran dalam satu kenyataan kelmarin menyatakan Majlis Angkat Sumpah mereka adalah selaras dengan Peruntukan 4(3), Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Negara.

“Pelantikan ini telah mendapat perkenan oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berdasarkan perenggan (b) Fasal (1) Perkara 45 Perlembagaan Persekutuan,” kata Vigneswaran.

Kelmarin, Muhyiddin mengumumkan barisan kabinetnya yang merangkumi 31 menteri serta 38 timbalan menteri. — Bernama

Advertisement