Anda di sini

Koronavirus membawa parah

 LapanganTerbang Antarabangsa Kota Kinabalu (LTAKK) sedang dalam aktiviti berjaga-jaga mencegah Koronavirus.
LANGKAH PENCEGAHAN: LapanganTerbang Antarabangsa Kota Kinabalu (LTAKK) sedang dalam aktiviti berjaga-jaga mencegah Koronavirus.

BARU-BARU ini dunia menjadi panik oleh wabak Novel Koronavirus 2019 (nCoV) yang telah merebak ke sekurang-kurangnya 28 negara dan wilayah di seluruh dunia.

Wuhan, China, adalah lokasi awal penemuan Koronavirus dan terus menular di kalangan penduduknya.

Menurut laporan CNN  pada 6 Febuari 2020, Koronavirus menyebabkan 565 kematian dan 28,018 kes disahkan di seluruh dunia. Kebanyakan kematian dan jangkitan berlaku di tanah besar China.

 

Perkembangan yang berkaitan dengan Koronavirus, Malaysia terdapat 12 kes dan Singapura 28 kes. Jepun kini menghadapi 20 kes dan telah
mengesahkan sekurang-kurangnya 10 kes Koronavirus dari kapal pelayaran di pelabuhan Yokohama berhampiran Tokyo.

Seorang lelaki Hong Kong yang berumur 80 tahun di atas kapal, yang diuji positif kepada virus berkenaan, menjangkiti beberapa orang lain.

Terdahulu, pihak berkuasa Jepun telah mengurungkan kira-kira 3,700 penumpang dalam usaha untuk membendung virus itu daripada menyebabkan wabak menular.

 Para petugas memakai pakaian pelindung di satu jalan di Wuhan pada 30 Januari 2020.
PERLINDUNGAN: Para petugas memakai pakaian pelindung di satu jalan di Wuhan pada 30 Januari 2020.

Pada 2 Februari, kematian di Filipina menandakan kematian pertama yang berlaku di luar China. Ia adalah lelaki Cina berusia 44 tahun dari Wuhan yang dimasukkan ke hospital pada 25 Januari dengan demam, batuk, dan sakit tekak, mengalami radang paru-paru yang teruk tetapi dalam beberapa hari yang lalu stabil dan menunjukkan tanda-tanda peningkatan. Bagaimanapun, keadaan pesakit merosot dalam 24 jam terakhirnya menyebabkan kematiannya.

Pada hari yang sama, China menutup sebuah bandar utama lain, selain dari Wuhan kerana ia menutup jalan dan menghalang pergerakan penduduk, di Wenzhou, sebuah bandar raya dengan penduduk 9 juta yang terletak 800 km jauhnya dari Wuhan, di wilayah Hubei. Wilayah Zhejiang, di mana Wenzhou terletak, mempunyai bilangan tertinggi kes yang disahkan di luar wilayah Hubei.

 Pelancong memakai topeng untuk mencegah Koronavirus di tanah besar China.
PAKAI TOPENG: Pelancong memakai topeng untuk mencegah Koronavirus di tanah besar China.

Koronavirus adalah virus yang menyerang sistem pernafasan. Virus ini boleh menyebabkan gangguan sistem pernafasan, pneumonia akut, sehingga kematian. Ia  adalah jenis virus baharu yang dijangkiti kepada manusia dan pertama kali ditemui di bandar Wuhan, Ciina, pada akhir Disember 2019. Virus ini tersebar dengan cepat dan telah merebak ke kawasan lain di China dan beberapa negara.

Jangkitan Koronavirus boleh menyebabkan pesakit mengalami gejala selesema, seperti hidung berair dan sakit kepala, sakit kepala, batuk, sakit tekak, dan demam, atau gejala jangkitan pernafasan yang teruk, seperti demam tinggi, batuk dengan kahak dan pendarahan, sesak nafas, dan kesakitan dada.

 Penyakit Koronavinus sudah mula menjejas industri pelancongan Malaysia.
INDUSTRI PELANCONGAN TERJEJAS: Penyakit Koronavinus sudah mula menjejas industri pelancongan Malaysia.

Secara amnya tiga gejala umum yang mungkin boleh menunjukkan seseorang dijangkiti Koronavirus, iaitu demam, batuk, dan sesak nafas. Gejala jangkitan virus terbabit muncul dalam masa dua hari hingga dua minggu selepas terdedah kepada Koronavirus.

Bila hendak berjumpa doktor? Segera berjumpa doktor jika anda mengalami atau menemui simptom Koronavirus. Orang yang disyaki dijangkiti Koronavirus mesti dirujuk segera ke bilik kecemasan hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang sewajarnya.

Untuk pengetahuan, jangkitan Koronavirus disebabkan oleh sekumpulan virus yang menjangkiti sistem pernafasan. Dalam kebanyakan kes, Koronavirus menyebabkan jangkitan pernafasan ringan dan sederhana, seperti selesema. Bagaimanapun, virus ini juga boleh menyebabkan jangkitan pernafasan yang teruk, seperti MERS, SARS, dan radang paru-paru.

Disyaki bahawa Koronavirus pada mulanya dipancarkan dari haiwan ke manusia. Malangnya, ia kemudiannya mendapati bahawa virus ini juga dijangkiti dari manusia ke manusia.

Seseorang boleh dijangkiti dengan Koronavirus melalui pelbagai cara, iaitu: secara sengaja menyedut air liur dari bersin atau batuk penderita Koronavirus; memegang mulut atau hidung tanpa mencuci tangan terlebih dahulu, setelah menyentuh objek yang terjejas oleh air liur pesakit; dan hubungan rapat dengan pesakit, seperti menyentuh atau berjabat tangan.

Koronavirus boleh menjangkiti sesiapa, tetapi lebih berisiko menyerang orang tua, serta orang yang sakit atau mempunyai imuniti yang lemah.

Untuk menentukan sama ada pesakit dijangkiti Koronavirus, doktor akan
bertanya tentang gejala yang dialami oleh pesakit. Pakar perubatan juga akan bertanya sama ada pesakit pernah ke kawasan endemik Koronavirus sebelum muncul gejala.

Untuk mengesahkan diagnosis Koronavirus, doktor akan menjalankan pemeriksaan susulan yang berikut: ujian sampel darah; uji tenggorokan untuk memeriksa sampel kahak; dan radiografi dada untuk mengesan infiltrat atau cecair di dalam paru-paru.

 Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan wabak Koronavirus sebagai kecemasan kesihatan global pada 31 Januari lalu.
KECEMASAN GLOBAL: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan wabak Koronavirus sebagai kecemasan kesihatan global pada 31 Januari lalu.

Apa cara untuk merawat Koronvirus? Jangkitan Koronavirus  tidak boleh dirawat, tetapi terdapat beberapa langkah yang boleh diambil
oleh doktor untuk melegakan gejala, iaitu: menyediakan ubat demam dan penghilang rasa sakit.

Bagaimanapun, doktor tidak akan memberikan aspirin kepada pesakit jangkitan Koronavirus yang masih kanak-kanak; galakkan penghidap untuk mandi hangat dan gunakan humidifier, untuk melegakan batuk dan sakit tekak; galakkan penghidap untuk mendapatkan rehat yang cukup dan jangan meninggalkan rumah untuk mencegah penyebaran virus; dan menggalakkan dan menghendaki pesakit minum banyak air untuk mengekalkan paras cecair badan.

Dalam kes yang teruk, jangkitan Koronavirus boleh menyebabkan komplikasi serius berikut: Pneumonia, jangkitan sekunder organ-organ lain, kegagalan buah pinggang, kecederaan jantung akut, sindrom kesusahan pernafasan akut dan kematian.

Sehingga kini, tiada vaksin untuk mencegah Koronavirus. Oleh itu, cara terbaik untuk mencegah Koronavirus adalah untuk mengelakkan faktor-faktor yang boleh menyebabkan anda dijangkiti virus ini, iaitu:  elakkan perjalanan ke China atau negara lain di mana penghantaran Koronavirus telah dijumpai; gunakan topeng apabila di luar rumah, terutamanya jika anda melakukan aktiviti di tempat awam; basuh tangan anda dengan kerap dengan air dan sabun atau sanitizer tangan yang mengandungi alkohol selepas aktiviti luar.

Elakkan bersentuhan dengan haiwan, terutamanya haiwan liar. Sekiranya bersentuhan dengan haiwan, basuh tangan anda selepas itu; pastikan anda memasak daging sepenuhnya sebelum memakannya; tutup mulut dan hidung anda dengan tisu apabila batuk atau bersin, kemudian buang tisu di sampah; jangan sentuh mata, mulut dan hidung sebelum mencuci tangan; elakkan dekat dengan seseorang yang sakit; simpan objek bersih yang sering disentuh dan kebersihan alam sekitar.

Bagi seseorang yang disyaki dijangkiti Koronavirus, terdapat beberapa langkah yang boleh diambil untuk mencegah virus menyebarkan kepada
orang lain, iaitu: jangan tinggalkan rumah, kecuali untuk rawatan; cuba untuk tinggal berasingan daripada orang lain untuk seketika. Jika itu tidak mungkin, gunakan bilik tidur dan bilik mandi yang berbeza dari yang digunakan orang lain; melarang dan menghalang orang lain daripada melawat atau melawat anda sehingga anda sembuh sepenuhnya.

Sebanyak mungkin tidak mengadakan pertemuan dengan orang yang sakit; dan elakkan berkongsi perkakas makan dan minum, peralatan
mandian, dan katil dengan orang lain.

Berdasarkan maklumat penyakit jangkitan Influenza yang dilaporkan di Malaysia sekarang ini tiada kaitan dengan kejadian Koronavirus di Wuhan, China dan situasi Influenza adalah terkawal. Bagaimanapun kita sendiri harus  memastikan langkah pencegahan dan kawalan yang sewajarnya dilaksanakan secara berterusan.