Anda di sini

Shafie ingatkan ahli WARISAN siap sedia hadapi PRK Kimanis

Advertisement
SHAFIE APDAL
SHAFIE APDAL

TOKYO (Jepun): Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengingatkan semua ahli dan pimpinan Parti Warisan Sabah (WARISAN) tidak alpa, sebaliknya bersiap sedia menghadapi Pilihan Raya Kecil (PRK) Kimanis yang bakal diadakan.

Presiden WARISAN itu berkata, walaupun yakin parti akan mendapat sokongan, namun mereka perlu mendampingi dan merayu kepada setiap pengundi untuk terus memberi sokongan dalam PRK itu nanti.

"Kita jangan alpa, kita perlu merayu kerana kita perlu mendampingi rakyat, bukan masanya panjang bagi kita untuk merealisasikan apa yang berlaku selama setahun lebih, hampir dua tahun bukan mudah melaksanakan perkara apa yang dikehendaki rakyat namun demikian saya yakin rakyat Sabah mempunyai harapan cukup tinggi kepada kerajaan negeri yang baharu," katanya di Tokyo, malam kelmarin.

Shafie diminta mengulas keputusan Mahkamah Persekutuan kelmarin yang mengekalkan penghakiman Mahkamah Pilihan Raya Kota Kinabalu membatalkan kemenangan Datuk Seri Anifah Aman di Parlimen Kimanis dalam pilihan raya umum tahun lalu.

Beliau berkata, pengundi di Kimanis sebelum ini berharap kerajaan menyelesaikan beberapa isu di daerah itu terutama berkaitan tanah, justeru beliau akan berusaha untuk merealisasikannya.

"Baru-baru ini saya pun membuat lawatan ke tempat itu dan kita bawa sedikit inisiatif untuk kilang perabot di kawasan itu serta beberapa inisiatif insyaAllah kita akan realisasikan.

"Apa yang penting saya berharap kita perlu membuat persediaan anggota parti kita khususnya WARISAN dan komponen Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Sabah, PKR, DAP serta UPKO," katanya.

Shafie berkata, beliau akan memanggil mesyuarat bersama semua pimpinan parti kerajaan sekembalinya dari misi pelaburan di Jepun.

Mengulas tentang calon, katanya, masih belum ada nama yang ditentukan kerana beliau perlu mendengar laporan daripada pelbagai pihak terlebih dahulu.

Bagaimanapun, beliau memberi bayangan kemungkinan besar WARISAN akan bertanding tambahan pula calon mereka telah diletakkan di situ dalam pilihan raya umum lalu.

"Bila kita letak calon sesuatu yang tidak diingini berlaku dan Alhamdulillah pihak mahkamah telah membuat keputusan tepat tetapi kita perlu merayu kepada pengundi-pengundi khususnya di Kimanis," katanya.