Anda di sini

Sabah pikat syarikat Jepun bangunkan sektor biofuel

Advertisement
 Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengetuai delegasi dari Sabah ketika melawat ke kilang pemprosesan biofuel milik Euglena Corporation Limited (Euglena) di Yokohama.
BAGUS: Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengetuai delegasi dari Sabah ketika melawat ke kilang pemprosesan biofuel milik Euglena Corporation Limited (Euglena) di Yokohama.

TOKYO (Jepun): Sabah mempunyai sumber mentah daripada sawit yang cukup banyak untuk membolehkan negeri ini  melabur dalam industri biofuel dan biodiesel.

Usaha itu  mampu dilaksanakan melalui kepakaran daripada syarikat terkemuka Jepun yang menceburi bidang berkenaan dengan cemerlang.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Mohd Shafie Apdal berkata, Pelabuhan Industri Kluster Minyak Sawit (POIC) Lahad Datu sudah tersedia untuk membangunkan industri berkenaan.

Justeru katanya, langkah yang perlu diambil sekarang adalah memastikan pelaksanaannya walaupun memerlukan modal yang besar.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan mesyuarat hampir dua jam dan mengadakan lawatan ke kilang pemprosesan biofuel milik Euglena Corporation Limited (Euglena) di Yokohama Jepun semalam.

"Saya yakin dengan adanya inisiatif yang dilakukan oleh syarikat ini dan kerjasama dengan negara kita khususnya Sabah, kita yakin bukan hanya sumber baharu minyak dapat dihasilkan.

"Bahkan ia juga dapat memastikan kegunaan kelapa sawit dapat dipertingkatkan serta membantu meningkatkan lagi permintaan produk kelapa sawit di negara kita.

"Di samping itu, sudah pasti akan dapat membantu dari segi harga yang boleh kita kekalkan stabil serta dapat membantu bukan hanya industri tetapi masyarakat luar bandar yang berkecimpung dalam produk ini,” katanya.

Euglena adalah syarikat peneraju industri biofuel dan biodiesel Jepun yang menghasilkan minyak mesra alam Green Oil.

Ia berfungsi menggerakkan kenderaan, minyak jet serta enzim untuk penghasilan makanan menggunakan bahan mentah daripada sawit serta alga.

Shafie berkata, sekiranya kerjasama dengan Euglena berjaya, nilai pelaburan bersama syarikat itu di POIC boleh mencecah sehingga RM2 bilion dalam jangka masa panjang.

Sehubungan itu, beliau mempelawa pemilik Euglena Mitsuru Izumo untuk datang ke Sabah bagi melihat sendiri peluang pelaburan yang ada dan membincangkan kerjasama yang boleh dijalin.

"Saya yakin dengan adanya tanaman sawit yang begitu luas di Malaysia, kita perlu melihat alternatif kegunaan untuk memastikan harga dan permintaan di peringkat dunia dapat kita tingkatkan.

"Ini adalah salah satu produk yang dikaji selidik di Universiti Tokyo dan mereka juga mengeluarkan enzim yang bukan hanya untuk dimakan tetapi menghasilkan biofuel.

"Saya mempelawa pemilik syarikat untuk datang ke negara kita melihat bagaimana kerjasama sebaik mungkin untuk kita realisasikan," katanya.

Beliau berkata, pemilik syarikat berkenaan turut menunjukkan minat kerana Malaysia sebagai negara pengeluar kelapa sawit terbesar di dunia selain daripada Indonesia dan mereka melihat Malaysia sebagai satu pilihan utama.

Sementara itu, Mitsuro ketika ditemubual berkata, syarikatnya mempunyai perancangan untuk melabur di Sabah dan akan menghantar rombongan ke sana tidak lama lagi bagi perbincangan lebih lanjut.

"Kami sangat teruja dapat bermesyuarat dengan Ketua Menteri Sabah dan merancang melawat Sabah tidak lama lagi untuk menikmati apa yang ada dan mengambil langkah seterusnya untuk kerjasama antara Jepun serta Malaysia khasnya Sabah.

"Hari ini adalah permulaan sebelum kita membuat keputusan besar, terima kasih sekali lagi kerana memberikan peluang kepada kami,” katanya.

Pada hari yang sama, rombongan perdagangan dari Sabah turut mengadakan lawatan ke Tokyo Factory Automation Technical Centre yang diurus oleh Mitsubishi Electric Corp.

Syarikat Mitsubishi Electric Corp merancang untuk membuka satu kemudahan di Malaysia bagi mempamerkan sistem automotif serta kebolehan kilang mereka.

Shafie kemudian menghadiri taklimat yang diberikan oleh Tsuneishi Shipbuilding Co Ltd bagi mengakhiri sesi lawatan semalam.