Anda di sini

MBM mahu teruskan kerjasama dengan Curtin Malaysia

Advertisement
 (Dari lima kiri) Goh dan Karambir serta Michael (kiri) dan rombongan yang hadir memberi tanda bagus dan pujian kepada inisiatif hijau MCC kerana menubuhkan Hab Komuniti Hijau di Taman Yakin.
TERBAIK: (Dari lima kiri) Goh dan Karambir serta Michael (kiri) dan rombongan yang hadir memberi tanda bagus dan pujian kepada inisiatif hijau MCC kerana menubuhkan Hab Komuniti Hijau di Taman Yakin.

MIRI: Majlis Bandaraya Miri (MBM) melalui Unit Local Agenda 21 (LA21) berharap dapat terus bekerjasama dengan Curtin University Malaysia (Curtin Malaysia) dalam program berkaitan pembangunan mampan.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Komuniti dan Alam Sekitar MBM Karambir Singh berkata sokongan padu daripada pelbagai pihak adalah penting untuk memastikan semua program yang dijalankan majlis itu dapat memenuhi objektifnya.

Karambir berkata demikian dalam ucapannya ketika mengalu-alukan 26 siswa Curtin University, Perth, Australia di Hab Komuniti Hijau Miri di Taman Yakin dekat sini, semalam.

Delegasi tersebut terdiri daripada pelajar dan pensyarah universiti, yang mengadakan lawatan sambil belajar ke hab berkenaan sebagai sebahagian daripada program mereka di kawasan bandar.

Karambir turut menyampaikan taklimat kepada pengunjung mengenai pengenalan Unit LA21 Miri.

Beliau menjelaskan bahawa Agenda 21 (LA21) merupakan pelan tindakan global untuk pembangunan mampan ke arah abad ke-21 berikutan pengisytiharan persidangan dunia di Rio de Janeiro, Brazil pada 1992 yang dihadiri 178 negara termasuk Malaysia.

Oleh itu, beliau menegaskan bahawa program LA21 telah dilaksanakan di Malaysia sejak 2000 melalui projek perintis LA21 yang melibatkan empat pihak berkuasa tempatan di negara ini termasuk MBM.

Di peringkat MBM, beliau berkata pelaksanaan program LA21 untuk melibatkan dan menegaskan ketiga-tiga pihak itu terdiri daripada pihak berkuasa tempatan, kerjasama sektor awam dan swasta dalam mengurus alam sekitar ke arah pembangunan mampan dan kualiti kehidupan yang lebih tinggi.

Beliau berkata lebih banyak lagi program yang dijalankan oleh Unit LA21 Miri untuk mengadakan program kesedaran awam dan menggalakkan rakyat mengamalkan aktiviti alam sekitar.

“Program yang dilaksanakan Unit LA21 Miri adalah program yang digerakkan akar umbi yang memerlukan sokongan dan penyertaan daripada sektor awam serta sektor swasta,” katanya.

Oleh itu, beliau telah memberi penghormatan kepada unit-unit LA21 Miri kerana meletakkan banyak usaha dalam program kesedaran alam sekitar dan meyakinkan masyarakat tentang keperluan mereka untuk mencintai dan menjaga alam sekitar dalam keadaan baik.

Beliau berkata pelbagai program kesedaran alam sekitar telah dilaksanakan di peringkat sekolah termasuk prasekolah.

Pada acara itu, para pengunjung telah diberi ceramah mengenai Program Pembangunan Mampan Bandar Raya Miri LA21 dan ‘Bandar Raya Hijau’.

Selepas melawat Hab Komuniti Hijau Miri, para pelawat pergi ke destinasi seterusnya iaitu Pusat Kahzanah Miri untuk sesi demonstrasi membuat kalung manik dan produk kraf tangan lain yang dibuat daripada rotan.

Turut hadir Kaunselor Ernest Goh dan Naib Pengerusi Kumpulan Kerja Pelaksanaan Rangkaian Perparitan Unit Miri LA21 Michael Veno.