Anda di sini

Perubahan iklim, kemajuan digital cabaran utama capai SDG

Advertisement
 Dr Mahathir ketika berucap pada Sidang Kemuncak Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) Malaysia 2019 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur semalam. — Gambar Bernama
SIDANG: Dr Mahathir ketika berucap pada Sidang Kemuncak Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) Malaysia 2019 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur semalam. — Gambar Bernama

KUALA LUMPUR: Teknologi digital akan memainkan peranan penting dalam pencapaian Matlamat Pembangunan Mampan (SDG), walaupun inovasi kemungkinan besar akan menjejaskan kemajuan dalam kedua-duanya secara positif dan negatif.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata penerapan teknologi baharu dilihat penting dalam mencapai SDG, memandangkan keperluan untuk mempercepatkan kemajuan untuk memenuhi matlamat menjelang 2030.

“Bagaimanapun, karena teknologi baharu biasanya tidak tersedia bagi populasi yang terpinggirkan, ini akan menjadi satu cabaran utama untuk memastikan tidak ada yang ketinggalan, kerana inovasi baharu sering memburukkan lagi pembahagian yang ada di masyarakat antara mereka yang dapat memperoleh keuntungan, dan mereka yang tertinggal,” katanya ketika merasmikan Sidang Kemuncak Sasaran Pembangunan Mampan Malaysia (SDG) 2019 di sini semalam.

Turut hadir Penyelaras Residen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Malaysia Stefan Priesner.

Sidang Kemuncak, yang membawa tema Percepatan Kemajuan pada SDGs: Keseluruhan Pendekatan Negara, akan menyumbangkan idea dan strategi untuk menggerakkan Agenda 2030 untuk Pembangunan Mampan ke hadapan dan memperkasakan perkongsian melalui pendekatan seluruh negara dalam mencapai SDG.

Di samping itu, beliau berkata dengan kepantasan inovasi semasa, pendekatan yang penuh perhatian diperlukan kerana banyak peluang dan risiko masih belum diketahui tetapi boleh berlaku dengan pantas tanpa pengawal selia dapat bertindak balas dengan tepat pada masanya.

Mengenai perubahan iklim, Dr Mahathir menegaskan kebimbangan berkaitan dengan empat bidang utama, iaitu kemusnahan sumber hutan, laut dan sumber air tawar; peningkatan kejadian hidro-meteorologi dan geomorfologi tertentu; penurunan dalam kapasiti pengeluaran makanan dan sistem ekonomi yang dipacu oleh alam sekitar.

Beliau juga menekankan terhadap isu-isu keadilan etika seperti pergerakan dan penghijrahan yang disebabkan oleh alam sekitar, kekurangan dan rezeki daripada aktiviti kehidupan tertentu, dan keselamatan dan kesejahteraan masyarakat yang lebih terpinggirkan.

Oleh itu, dalam bergerak ke hadapan dengan SDG, kerumitan sosial dalam  menyelesaikan masalah pembangunan mampan akan memerlukan tindakan yang diselaraskan oleh pelbagai pihak berkepentingan yang termasuk agensi-agensi kerajaan di pelbagai peringkat kerajaan, pertubuhan bukan keuntungan, sektor swasta, akademik, masyarakat sivil yang teratur dan individu.

Bagi Malaysia, sejajar dengan visi Berkongsi Kemakmuran , beliau berkata negara ini  akan memberi tumpuan kepada pembaharuan tadbir berdasarkan dua prinsip teras, iaitu integriti dan tadbir urus yang baik.

Perdana menteri juga berkata sejumlah besar pembiayaan diperlukan untuk mencapai SDG global yang bercita-cita tinggi, termasuk kemiskinan, meningkatkan kesihatan global, memastikan pendidikan sejagat, dan mengurangkan perubahan iklim menjelang 2030.

“Beban kewangan yang dijangka melebihi kemampuan kerajaan, dan tidak dapat dipenuhi secara rasmi oleh bantuan pembangunan. Peranan sektor swasta, serta pasaran kewangan yang dikemas kini, adalah penting,” katanya.

Oleh itu, katanya Agenda 2030 adalah kunci kolektif Malaysia untuk membuka peluang dalam menghadapi cabaran tersebut dan mendesak semua pihak untuk bekerjasama dengan kerajaan dalam merealisasikan agenda itu. — Bernama