Anda di sini

Rumah mampu milik selesa menanti pembeli 

Advertisement

Ini adalah artikel pertama daripada rencana tiga bahagian mengenai rancangan kerajaan untuk membina sejuta rumah mampu milik sepanjang satu dekad akan datang seperti yang digariskan dalam Dasar Rumah Mampu Milik Negara.

Prof Ir Dr Zuhairi Abd Hamid yang ditemuramah Bernama baru-baru ini.
Zuhairi yang ditemuramah Bernama baru-baru ini. - Gambar Bernama 

MEMBINA satu juta rumah mampu milik dalam masa 10 tahun adalah satu perkara namun, sama ada unit-unit itu mempunyai spesifikasi dan ciri-ciri yang memenuhi keperluan kumpulan sasaran adalah satu perkara lain.

Pelancaran Dasar Rumah Mampu Milik Negara (DRMM) oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan pada 11 Mei tahun ini mendapat pelbagai reaksi daripada pihak berkepentingan dan pakar industri.

Sasaran kerajaan untuk membina 100,000 unit rumah mampu milik setahun dalam tempoh 10 tahun itu dianggap tidak realistik oleh sesetengah pihak berikutan banyak kekangan seperti mendapatkan kelulusan yang diperlukan untuk pelan bangunan selain mencari lokasi sesuai untuk projek tersebut.

Beberapa pihak lain pula yakin agenda nasional rumah mampu milik itu, yang menyasarkan kumpulan berpendapatan rendah (B40) dan berpendapatan pertengahan (M40), akan berjaya sekiranya kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri serta pemaju perumahan bersama-sama menggembleng usaha melaksanakan projek berkenaan.

Menyediakan satu juta rumah mampu milik merupakan aspirasi kerajaan dalam usahanya memenuhi keperluan rakyat untuk memiliki rumah di kawasan perumahan yang menawarkan kehidupan penuh harmoni.

- Gambar ihsan CREAM
- Gambar ihsan CREAM

KESELESAAN, KESEJAHTERAAN

Untuk menangkis kebimbangan yang rumah mampu milik mungkin berkualiti rendah selain sempit dan padat, Institut Penyelidikan Pembinaan Malaysia (CREAM) diberi tanggungjawab mereka bentuk rumah mampu milik yang boleh memenuhi keperluan pembeli sasaran.

CREAM diperbadankan pada Mac 2004 sebagai cabang penyelidikan dan pembangunan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB), badan berkanun di bawah Kementerian Kerja Raya.

Pakar Teknikal CREAM Prof Ir Dr Zuhairi Abd Hamid memberitahu Bernama bahawa institut itu menjalankan penyelidikan selama tiga tahun untuk menghasilkan reka bentuk yang bersesuaian dengan keluasan rumah mampu milik.

Ruang minimum unit rumah strata (bangunan perumahan tinggi) dan unit rumah bertanah masing-masing ialah 900 kaki persegi (83.6 meter persegi) dan 1,000 kaki persegi (92.9 meter persegi). Ia dijual pada harga antara RM150,000 hingga RM300,000 dan bergantung kepada lokasi.

“Dengan ruang bersaiz antara 900 dan 1,000 kaki persegi, ia bukanlah luas...oleh itu, kami perlu mengutamakan keselesaan ruang dalaman semasa mereka bentuk rumah, dan tidak bersandarkan kepada ciri rumah yang sering dikaitkan dengan rumah setinggan yang sempit dan padat,” katanya.

CREAM mencadangkan dua reka bentuk iaitu ‘Divergent Dwelling Design’ (D3) dan ‘Deprogramming Low-Income Group Housing Through Technology And Innovation’ (DeLIGHT).

Zuhairi menjelaskan kedua-dua reka bentuk itu dihasilkan setelah mengambil kira rungutan pembeli rumah mampu milik termasuk mengenai ruang dalaman yang tidak selesa dan sempit serta kurangnya ciri-ciri keselamatan.

Reka bentuk D3 itu mengambil inspirasi daripada rumah kampung yang lazimnya mempunyai tiga komponen utama - rumah ibu, anjung dan halaman.

Selain itu, ia dapat mengurangkan suhu dalaman rumah serta memaksimumkan aliran udara dan pencahayaan. Ia juga menyediakan ruang untuk menggalakkan pertanian bandar.

“Rumah D3 ada vertical farming iaitu ruang untuk bercucuk tanam yang sesuai dengan rumah strata. Keadaan ini dapat mewujudkan suasana yang nyaman (buat pemilik rumah),” katanya.

Beliau berkata daripada maklum balas yang diterima, generasi muda menyukai reka bentuk D3 ini kerana ia lebuh praktikal dan bersesuaian dengan citarasa mereka.

- Gambar ihsan CREAM
- Gambar ihsan CREAM

KERJASAMA

Projek perumahan mampu milik pertama yang menggunakan reka bentuk Rumah Lestari D3 ialah Harmoni Elmina di City of Elmina, Shah Alam yang dilancarkan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamarudin pada Mei lepas. Ia dibangunkan oleh Sime Darby Property.

Konsep D3 dihasilkan secara kerjasama oleh CREAM, Sime Darby Property dan G&A Architect. Reka bentuk itu akan dipatenkan tidak lama lagi.

Sementara itu, reka bentuk DeLIGHT untuk rumah berkeluasan 900 kaki persegi hingga 1,000 kaki persegi amat menitiberatkan kecekapan ruang.

Ia sesuai untuk rumah berstrata, rumah teres dua tingkat, teres setingkat dan rumah bandar, kata Zuhairi.

Beliau berkata sebelum membangunkan DeLIGHT, mereka melakukan kajian kes di beberapa unit rumah Projek Perumahan Rakyat bagi mencari kaedah untuk mengatasi masalah berbangkit mengenai ruang dan keluasan rumah selain menambah baik reka bentuk.

Antara masalah yang sering dibangkitkan pembeli rumah adalah kurangnya pengudaraan, tiada pencahayaan yang mencukupi serta ruang dalaman yang sempit dan tidak teratur.

DeLIGHT menawarkan reka bentuk yang lebih baik bagi rumah-rumah berkenaan kerana CREAM menggunakan hasil kajiannya itu sebagai panduan semasa melakukan reka bentuk.

“Reka bentuk DeLight menekankan keselesaan buat keluarga dan untuk itu, ia mempunyai sekurang-kurangnya dua bilik air dan tiga bilik tidur. Kami mahu mengubah persepsi buruk tentang rumah mampu milik yang terdapat di Malaysia,” jelasnya.

Konsep reka bentuk rumah DeLIGHT perlu melalui penilaian kos dan kejuruteraan terlebih dahulu sebelum ia boleh diguna pakai untuk pembinaan rumah mampu milik, katanya.

PERCEPATKAN KELULUSAN 

Zuhairi berkata bagi merealisasikan hasrat kerajaan membina 100,000 unit rumah mampu milik setahun, perlu ada jalinan kerjasama erat antara semua pihak berkenaan terutamanya pihak berkuasa tempatan (PBT).

Di Malaysia, terdapat 140 PBT dengan masing-masing mempunyai proses kelulusan yang berbeza bagi pelan bangunan.

“Sebagai contoh, Shah Alam dan Klang terletak dalam negeri yang sama (Selangor) tetapi (Majlis Bandaraya Shah Alam dan Majlis Perbandaran Klang) mempunyai kaedah berbeza jika kami mengemukakan permohonan permohonan (bagi mendapatkan kelulusan pelan bangunan),” katanya.

Sehingga kini, katanya, PBT tidak mempunyai satu prosedur standard yang tetap dan ‘Green Lane’ bagi mempercepatkan kelulusan pelan prakelulusan (PAP) untuk pelan pembangunan rumah mampu milik.

PAP adalah untuk struktur yang dibina berulang kali dengan reka bentuk dan pembinaannya tidak banyak berbeza dari satu tapak pembinaan ke tapak pembinaan yang lain.

Zuhairi berkata CREAM mencadangkan supaya kelonggaran dan keistimewaan diberikan kepada PAP rumah mampu milik, seperti pelan bangunan Rumah Lestari D3 yang dibangunkan Sime Darby Property di City of Elmina, Shah Alam.

Memandangkan pelan bangunan itu diluluskan oleh Majlis Bandaraya Shah Alam untuk projek pembinaan Rumah Mampu Milik berkonsepkan D3, beliau berkata PBT lain perlulah mempercepatkan kelulusan bagi projek perumahan mampu milik serupa di lokasi yang berada di bawah bidang kuasa masing-masing.

“Sebagai contoh, jika D3 digunakan di kawasan lain di Ipoh, sepatutnya  Majlis Bandaraya Ipoh tidak perlu menyemak pelan bangunan itu dengan terperinci kerana ia sudah disemak dan diluluskan Majlis Bandaraya Shah Alam.

“Mengikut keadaan biasa, (PBT) mengambil masa dua bulan untuk meyemak lukisan pelan. Ini akan melewatkan kerja-kerja pembinaan,” katanya sambil berharap semua pihak dapat memberi keutamaan pada projek pembangunan rumah mampu milik bagi membolehkan kerajaan mencapai sasarannya.

CABARAN

Sementara itu, Pensyarah Kanan Jabatan Sains Sosial, Universiti Sains Malaysia Prof Madya Dr Nor Malina Malek berkata secara prinsipnya, DRMM memperlihatkan keprihatinan kerajaan untuk memenuhi keperluan rakyat.

Namun, katanya, sasaran satu juta rumah itu belum tentu dapat menyelesaikan isu sebenar yang membelenggui rumah mampu milik.

Beliau berkata cabaran utama bukanlah dari segi kuantiti rumah yang dibina sebaliknya  bagaimana  membangunkan rumah mampu milik yang berkualiti dan memenuhi keperluan golongan berpendapatan sederhana dan ke bawah.

Menurutnya isu rumah mampu milik bukan sahaja melibatkan pembeli malah semua pihak berkepentingan lain termasuk pemaju perumahan dan agensi kerajaan.

“Bagi mengatasi masalah berkaitan rumah mampu milik itu, semua pihak berkenaan perlu bekerjasama dengan lebih erat, bertimbang rasa dan telus.

“Mereka perlulah mengkaji jenis rumah yang akan dibina, lokasi yang bakal dipilih dan bertanya sama ada keluasan rumah itu sesuai dengan keperluan pembeli sasaran selain memastikan sama ada harga rumah itu akan membebankan mereka,” katanya. - Bernama