Anda di sini

Sarawak negeri contoh dalam Malaysia: Cikgu Emmet

Advertisement
 Cikgu Emmet merakamkan gambar bersama anak-anak murid SK Melugu yang membuat persembahan gendang pampat Iban.
AKRAB: Cikgu Emmet merakamkan gambar bersama anak-anak murid SK Melugu yang membuat persembahan gendang pampat Iban.

TAK kenal maka tak cinta, ungkapan yang amat sesuai untuk mereka yang masih belum mengenali Sarawak sepenuhnya. 

Meskipun Sarawak merupakan sebahagian daripada Malaysia namun tidak dinafikan masih ramai rakyat yang tidak mengenali negeri ini. 

Namun bagi mereka yang sudah mengenali Sarawak, rasa cinta kepada negeri ini adalah melebihi daripada tempat-tempat lain di Malaysia. 

Cikgu Emmet atau nama sebenar Ahmad Faizal Osman antara jutaan rakyat Malaysia yang mencintai Sarawak sama seperti negeri asalnya sendiri Perak. 

Anak kelahiran Teluk Intan ini merupakan seorang pendidik di Sekolah Kebangsaan (SK) Pulau Seduku dan telah berkhidmat selama 20 tahun di negeri ini. 

Selama 20 tahun di Sarawak katanya, banyak perkara yang telah dipelajari yang membuatkannya sangat mencintai negeri ini. 

“Pertama kali saya ke Sarawak adalah pada tahun 1992 semasa mewakili maktab dalam pestarama di Institut Perguruan Batu Lintang (IPBL) Kuching. 

“Pada mulanya saya ingat bandar Kuching ini kecil tetapi setibanya di Kuching saya dapati bandar ini hampir sama besar dengan bandar raya Ipoh. 

“Kuching pada waktu itu sangat tenang dan tidak sesak seperti ketika ini dan saya amat kagum dengan masyarakatnya yang berbilang kaum serta hidup dalam suasana aman dan harmoni,” katanya. 

Pada usia 50 tahun, Cikgu Emmet yang bertugas sebagai penolong kanan pentadbiran di SK Pulau Seduku telah menetap selama 22 tahun di Sarawak. 

 Cikgu Emmet bersama murid-murid SK Pulau Seduku.
MESRA: Cikgu Emmet bersama murid-murid SK Pulau Seduku.

Malah beliau juga fasih berbahasa Iban yang dipelajarinya daripada anak-anak muridnya sendiri selama mengajar di beberapa sekolah luar bandar di sini termasuk SK Lichok Roban, SK Melugu dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Saratok. 

Disebabkan rasa cintanya kepada Sarawak, Cikgu Emmet juga banyak menulis mengenai pengalaman-pengalamannya di negeri ini dalam blognya Cikgu Emmet Menulis untuk perkongsian umum. 

Beliau juga banyak membantu anak-anak kurang bernasib baik di kalangan masyarakat Iban dan Melayu di kawasan tempat beliau mengajar. 

“Sepanjang menetap di negeri ini, saya banyak belajar budaya dan bahasa masyarakat di sini yang merupakan satu pengalaman paling berharga untuk saya. 

“Bahasa Iban adalah yang paling awal saya pelajari daripada murid-murid dan sekarang saya fasih berbahasa Iban,” ujarnya. 

 Anak didik Cikgu Emmet tidak dapat menahan kesedihan apabila guru kesayangan mereka bertukar ke sekolah lain.
SEBAK: Anak didik Cikgu Emmet tidak dapat menahan kesedihan apabila guru kesayangan mereka bertukar ke sekolah lain.

Ditanya apa yang ada di Sarawak dan tidak ada di tempat lain di Malaysia, bagi Cikgu Emmet yang pertama sudah tentu masyarakatnya yang berbilang kaum dan hidup dalam suasana aman dan harmoni. 

Sarawak katanya, juga mempunyai banyak buah-buahan dan makanan yang unik yang tidak terdapat di negeri-negeri lain seperti engkalak, dabai dan pucuk midin yang sangat sedap dimakan. 

“Toleransi adalah teras perpaduan di sini dan meskipun saya bukan orang Sarawak saya tidak pernah berasa  terasing atau tersisih sepanjang bertugas dan menetap di sini. 

“Sebab itulah saya berusaha untuk mempromosikan hubungan yang baik antara Sarawak, Sabah dan Semenanjung menerusi penulisan saya dalam blog Cikgu Emmet Menulis yang kita sudah mencecah 123,000 ‘liker’,” katanya. 

Sempena dengan Hari Malaysia pada 16 September ini, Cikgu Emmet mengajak semua masyarakat untuk menguatkan lagi semangat perpaduan dalam kalangan rakyat di negara ini. 

 Cikgu Emmet bersama guru-guru SK Pulau Seduku yang lain.
RAKAN SEPERJUANGAN: Cikgu Emmet bersama guru-guru SK Pulau Seduku yang lain.

Beliau juga berharap Sarawak akan terus berada di landasan terbaik sebagai contoh perpaduan yang harus diikuti masyarakat Malaysia. 

Cikgu Emmet juga yakin Sarawak mampu menjadi wilayah termaju di Malaysia dengan kekayaan hasil buminya.