Anda di sini

Petualangan komunis masih segar dalam ingatan perwira negara

Advertisement
 Dajai (kiri) bersama rakan seperjuangan ketika mengikuti latihan di Kem Tentera Taiping dalam awal penyertaan dalam RRD.
TINGGAL KENANGAN: Dajai (kiri) bersama rakan seperjuangan ketika mengikuti latihan di Kem Tentera Taiping dalam awal penyertaan dalam RRD.

PERISTIWA berdarah serang hendap di Sungai Kedup Bintangor, Sarikei pada 28 Oktober, 1971 tidak pernah lenyap dari ingatan Sarjan (B) Dajai Anggie, 75.

Anak kelahiran Saribas, Betong itu antara penerima Pingat Panglima Gagah Berani (PGB) yang pastinya tidak akan melupakan detik mencemaskan itu sehingga ke akhir hayatnya.

Bersama rakan seperjuangan dari Batalion 1 Rejimen Renjer Diraja (RRD), Dajai tanpa rasa gentar menentang habis-habisan musuh iaitu petualang komunis yang melakukan serangan hendap ke atas mereka.

"Walaupun Malaysia ditubuhkan pada 16 September, 1963, negara dan Sarawak khasnya masih belum aman sepenuhnya kerana ancaman komunis serta pemberontakan yang menentang pembentukan Malaysia.

"Situasi tegang itu bukan hanya menyaksikan ramai anggota tentera (Rejimen renjer Diraja-RRD) dan Polis (Polis Diraja Malaysia) terkorban tetapi kesengsaraan kepada penduduk Sarawak," katanya ketika ditemui di kediamannya di Batu Kawah, Kuching.

Mengimbau detik berdarah itu Dajai berkata, serang hendap di Sungai Kedup, Bintangor berlaku dua minggu selepas Operasi Ngayau Peringkat III dilancarkan dalam daerah Bintangor yang dulunya dikenali sebagai Binatang dan Sarikei.

"Saya bersama 16 lagi anggota tentera dari Kompeni Alpha 1 RRD diberi kawasan tanggungjawab Sektor Bravo 1 yang meliputi kedua-dua daerah tersebut selama lebih kurang seminggu pada 27 Oktober, 1971," beliau memulakan penceritaannya yang pada ketika itu merupakan Sarjan Platun.

 Dajai menunjukkan PGB (kiri) serta pingat-pingat keberanian yang dianugerahkan kepadanya sepanjang berkhidmat sebagai tentera
BANGGA: Dajai menunjukkan PGB (kiri) serta pingat-pingat keberanian yang dianugerahkan kepadanya sepanjang berkhidmat sebagai tentera

Enam belas lagi anggota tentera yang terlibat dalam operasi itu ialah Pegawai Waren Dua (B) Joseph Meling Kilong, Koperal (B) Malang, Koperal (B) John Unjang, Koperal (B) Brawie Rajaie, L/Kpl (B) Unggek Anti, Renjer (B) Ukar Balit, Renjer (B) Rimau Buda), Renjer (B) Sandom, Renjer (B) Nyuak, Renjer (B) Linang, Renjer (B) Balau, Renjer (B) Samabob Sabiran, Renjer (B) Ahsyard, Renjer (B) Liman dan mendiang Renjer Nyabong Bansa.

Menurut beliau, sebaik tiba di kebun getah Skim Meradong, mereka diarah menjejaki komunis diketuai Komander Platun Pegawai Waren Dua (B) Joseph Meling Kilong, menyusuri denai hutan dengan penuh berhati-hati.

Namun sudah lebih enam hari di dalam hutan, kelibat komunis tiada kelihatan seperti dilaporkan sebelumnya dengan bekalan makanan semakin berkurangan ditambah anggota sudah mula keletihan, akhirnya mereka diarah menuju ke satu lokasi di Jalan Pakan, Julau yang terletak dalam kawasan Sungai Kedup.

"Tiba di situ, Sarjan Joseph Mileng telah mengarahkan saya dan Renjer Unggek Anti membuat pemantauan terlebih dahulu dan setelah berjalan hampir lima jam, kami sampai di lokasi yang diarahkan.

"Setelah membuat penelitian, saya mengambil keputusan menempatkan unit kami di satu pondok kosong yang mungkin ditinggalkan penghuninya.

"Namun Renjer Unggek tidak bersetuju kerana nalurinya berasa tidak senang tetapi saya tetap dengan keputusan saya itu," katanya.

Menyambung penceritaannya Dajai berkata, apabila semua unit platunnya sudah tiba pembahagian tugas diberikan dengan mengutamakan kawalan sentri dan pada masa sama menyediakan juadah berbuka puasa ala kadar memandangkan ketika itu bulan Ramadan.

Walaupun hanya tiga anggota beragama Islam, namun sudah menjadi kebiasaan mereka menjamah makanan bersama-sama sewaktu berbuka.

"Mungkin kerana semua kepenatan setelah hampir seminggu di dalam hutan ramai antara kami tidur selepas makan, ada juga yang melakukan tugas sentri sambil menunggu giliran.

"Suasana malam itu sangat gelap dan senyap, melainkan salakan anjing bersahut-sahutan daripada kawasan penempatan kaum Cina berdekatan," katanya.

"Namun ketika subuh sekitar jam 6 pagi, tiba-tiba kami dikejutkan dengan bunyi letupan yang kuat di kawasan kami.

"Letupan itu menyebabkan kami terkejut dan bertempiaran mencari tempat berlindung sambil tangan erat memegang senjata masing-masing.

"Selang beberapa minit kemudian, tempat kami mula dihujani peluru musuh dan ketika itulah kami pasti yang kami telah diserang hendap gerila komunis," katanya.

 Dajai (belakang, kiri) bersama anggota tentera yang lain ketika menyertai perbarisan dalam satu majlis ketika dahulu
BERSEDIA: Dajai (belakang, kiri) bersama anggota tentera yang lain ketika menyertai perbarisan dalam satu majlis ketika dahulu


 

Ketika detik cemas itu, Renjer Arshad sempat mencapai alat penghubung dan melaporkan kejadian itu kepada ibu pejabat sebelum set komunikasi mereka ditembak komunis sehingga rosak.

Kini sandaran sepenuhnya pada pihak mereka untuk berjuang habis-habisan. 

"Dalam fikiran ketika itu hanya untuk menumpaskan musuh, nyawa diri sendiri nombor dua.

"Saya dan Sarjan Joseph mengatur strategi untuk menyerang balas yang lebih sempurna dan ketika itu kedengaran sayup-sayup arahan gerila komunis meminta kami menyerah diri.

"Kami tidak menyerah kalah sebaliknya mula mengatur barisan seadanya di sekitar pondok walaupun terpaksa merangkak.

"Saya dengan lantang melaungkan 'Agi Idup Agi Ngelaban' dan dibalas dengan jitu oleh anggota platun," katanya penuh semangat.

Dajai berkata, mereka mula melontar bom tangan berserta tembakan peluru ke arah komunis tanpa henti menyebabkan musuh yang sebelum ini begitu bersemangat mula gentar, malah asakan bertali arus itu menyebabkan mereka cuba mengundur diri.

"Melihat situasi itu, Sarjan Joseph mengarah saya dan Renjer Unggek mengejar mana-mana komunis yang cuba melarikan diri termasuk beliau sendiri yang lain diarah bersiaga di sekitar pondok.

"Renjer Unggek tanpa mempedulikan keselamatan dirinya tetap tidak beralah walaupun satu lawan dua dengan komunis dalam keadaan tercedera terkena tembakan.

"Dia berjaya membunuh kedua-dua komunis tersebut dan mengheretnya hingga ke tepi jalan raya utama.

"Ketika itulah saya, Sarjan Joseph, Lans Koperal John, Renjer Rimau dan Renjer Balau tiba dari arah hutan yang sama," katanya sambil menambah bantuan tiba sekitar pukul 7 pagi untuk menjejak lebihan anggota komunis yang berjaya melarikan diri.

Dalam serangan hendap itu, tiga anggota Platun itu tercedera iaitu Renjer Unggek ditembak di pinggang, Lans Koperal Malang cedera kaki kiri dan Renjer Arshad pada muka.

Operasi Ngayau III diteruskan menyaksikan lima anggota polis berjaya dibunuh namun Renjer Nyambong Bansa terkorban sebagai perwira kerana terkena tembakan peluru musuh di bahagian kepala, katanya.

Atas keberanian serta khidmat bakti cemerlang sewaktu Operasi Ngayau 3, Sarjan Joseph, Koperal Dajai dan Renjer Unggek (pangkat mereka ketika itu) dianugerahkan PGB oleh Yang Dipertuan Agong Sultan Abdul Halim Al-Haj pada 23 Disember, 1971.

KISAH BISOP

 Bisop ketika ditemui di rumahnya di Purai, Undop Sri Aman.
IMBAU KENANGAN: Bisop ketika ditemui di rumahnya di Purai, Undop Sri Aman.

Sarjan (B) Bisop Kunjan, seorang anggota polis, juga mempunyai kisah yang tidak kurang hebatnya saat menentang musuh negara iaitu Tentera Nasional Kalimantan Utara (TNKU).

Pada 8 Disember ,1962 ketika itu beliau merupakan Konstabel Polis (PC) berkhidmat di Balai Polis Limbang yang diserang.

Balai Polis Limbang ketika itu diketuai Inspektor Abdul Latiff Basah diserang kumpulan pemberontak tersebut sekitar jam 2 pagi menyebabkan empat anggota polis terkorban dan beberapa orang lagi cedera.

Bisop, 22, ketika itu merupakan seorang penembak terlatih bersama beberapa anggota polis iaitu PC Sanggah Jampang, Koperal Kim Huat dan PC Wan Jamaluddin Tuanku Alek berjuang mempertahankan Balai Polis Limbang dirampas musuh.

"Ketika itu saya sedang tidur. Saya mendengar Wan Jamaluddin menjerit sekuat hati 'musuh-musuh!'.

"Kami memang menjangkakan perkara ini akan berlaku kerana telah mendapat amaran balai kami (Bali Polis Limbang) akan diserang kumpulan pemberontak (TNKU) pada bila-bila masa.

"Inspektor Latiff Basah, Ketua Balai, Balai Polis Limbang ketika itu memberitahu kami ada khabar angin mengatakan pemberontak mahu menyerang Brunei seterusnya Balai Polis Limbang.

"Arahan melakukan rondaan di sekitar Limbang telah dikeluarkan," katanya.

Dengan hanya memakai seluar dalam dan singlet, Bisop bingkas bangun bergegas ke bilik pertuduhan.

Di situ dia melihat Wan Jamaluddin telah terkorban dalam serangan itu dengan mayatnya  terbaring di luar balai polis.

"Saya yang masih memakai seluar dalam dibantu Sanggah dan kira-kira 20 minit kemudian PC Bujang Mohamad menyertai kami.

"Ketika itu saya hampir kehabisan peluru dan dengan bantuan Koperal Kim Huat (Bidayuh) saya berjaya mendapat senjata," katanya.

Namun dalam pertempuran itu, Kim Huat dan Bujang ditembak mati pemberontak selepas mereka bermati-matian menumpaskan musuh, katanya.

Dalam keadaan yang kucar-kacir itu, rata-rata anggota yang sudah berkahwin meninggalkan balai, tinggal hanya anggota bujang seperti Bisop dan Sanggah yang membantu Bujang (sudah berkahwin).

"Pendek cerita, kami mendengar pemberontak Kedayan menjerit 'Keluar, kami orang sudah pegang perintah, bagus kamu serah diri!'.

"Mendengar jeritan itu, saya naik berang kerana ramai rakan saya terkorban di depan mata.

"Saya menjawab dalam dialek Kedayan, 'Kami tidak mahu serah diri. Kalau berani, lawan tia!', maksudnya lawan sampai mati.

"Saya memberi amaran kepada Sanggah kami tidak boleh menyerah kalah jika salah seorang daripada kami lari, dia perlu mati, saya tembak dia atau dia tembak saya," ceritanya.

Namun akhirnya mereka terpaksa menyerah diri demi keselamatan Residen R. H. Morris yang ketika itu berada di luar balai polis merayu mereka menyerah diri dengan diiringi empat pemberontak bersenjata api.

"Kami dibawa ke Kubu Limbang, iaitu penjara dan diletakkan dalam sel sama dengan Morris serta isterinya termasuk Inspektor Latiff.

"Empat hari kemudian, 'L' Company Royal Marines diketuai Kapten Jeremy Moore datang memberi bantuan dan pertempuran dengan pemberontak bermula dan Salleh (pemberontak) berjaya ditangkap seminggu kemudian," kata Bisop mengakhiri kisahnya menentang musuh negara.