Anda di sini

Malaysia, gabungan padu Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Advertisement
 Suasana Main Bazaar ketika tahun 1880.
DAHULU: Suasana Main Bazaar ketika tahun 1880.
 Suasana sambutan Hari Kebangsaan pada 1963 di Padang Merdeka Kuching.
HARGAI NEGARA KITA: Suasana sambutan Hari Kebangsaan pada 1963 di Padang Merdeka Kuching.

BAGAI aur dengan tebing, begitulah pentingnya hubungan tiga entiti, Tanah Melayu (Semenanjung), Sabah dan Sarawak yang bersama-sama membentuk sebuah negara yang dipanggil Malaysia.

Penghayatan sejarah penubuhan Malaysia penting kepada rakyat negara ini supaya lebih menghargai jasa dan pengorbanan generasi terdahulu yang rela berjuang, berkorban jiwa raga dan nyawa demi menuntut kemerdekaan serta menyatukan Tanah Melayu dengan Tanah Borneo, Sabah dan Sarawak menjadi negara bernama Malaysia.

Tanpa generasi terdahulu dan pengorbanan mereka, kita tidak mampu menikmati kemajuan serta keindahan alam tanah air mahupun tidur lena di tanah tumpah darah ini.

Justeru, pengetahuan mengenai sejarah negara penting sebagai tunjang kepada pembentukan bangsa sekali gus membawa ke arah pembangunan dan kemajuan yang dinikmati pada hari ini.

JIKU
JIKU

Menurut Ketua Kaum Kampung Entingan Jiku Nader, 69, hubungan tiga negara yang bersatu hati membentuk Malaysia harus dipelihara dan diperkukuhkan agar kemajuan serta keamanan yang dikecapi pada hari ini dapat dikekalkan.

Katanya, banyak perubahan dari segi infrastruktur dan kemudahan yang dinikmati sejak Sarawak bersama-sama membentuk Malaysia terutamanya kawasan di pinggir bandar dan luar bandar di negeri ini.

"Kalau dibandingkan zaman dahulu, tidak banyak pembangunan yang kita capai kerana keadaan yang tidak aman, rakyat hidup dalam ketakutan disebabkan ancaman musuh, tiada kemajuan apatah lagi untuk hidup dengan selesa.

"Tetapi sekarang kita boleh lihat bangunan-bangunan besar dibina, kemudahan asas untuk rakyat dan sebagainya dapat kita nikmati bersama, malah kita bebas untuk bergerak tanpa berasa takut dengan ancaman musuh," katanya.

Tambah Jiku, walaupun terdapat perbezaan ideologi politik ketika ini, ia bukan menjadi alasan untuk rakyat berpecah belah yang boleh mengganggu gugat keamanan dan kestabilan negara.

Tegasnya, apa yang penting adalah kerjasama walaupun terdapat perbezaan, demi memelihara dan menjaga kedaulatan Malaysia.

"Jangan ikut perasaan amarah, kekalkan keharmonian sedia ada dan eratkan lagi tali persaudaraan kita di Sarawak dan Semenanjung walaupun perbezaan pendapat, benda yang remeh temeh jangan diperbesarkan," nasihatnya.

Mengambil contoh pembangunan di Samarahan Jiku berkata, kawasan itu kini pesat membangun malah menjadi Kota Ilmu dengan pelbagai infrastuktur pendidikan dibina di sana.

 Universiti Malaysia Sarawak.
PUSAT ILMU: Universiti Malaysia Sarawak.

"Dahulu tiada universiti di Samarahan, kini ada Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Universiti Teknologi MARA (UiTM), Institut Pendidikan Guru Tun Abdul Razak, GiatMARA, Institut Latihan Perindustrian dan sebagainya.

"Inilah kemudahan yang dinikmati bagi membangunkan anak bangsa kita untuk berjaya dalam pendidikan terutamanya di negeri ini," tegasnya.

Sehubungan itu, beliau menasihati generasi muda pada hari ini mengekalkan perpaduan yang sedia ada serta menghayati pembentukan Malaysia demi menjaga dan mempertahankan keamanan dan keharmonian yang dikecapi.

SIM
SIM

Sementara itu, Ketua Kaum Masyarakat Cina Muara Tuang, Sim Mong Chai, 51, berkata, sejak bersama-sama membentuk Malaysia, keadaan landskap pembangunan di Sarawak banyak berubah.

Malah jelasnya, setiap kemajuan yang dibawa tidak meminggirkan mana-mana kaum di negeri ini.

"Seperti sekolah, kerajaan bina sekolah untuk semua kaum demi membangunkan anak-anak Sarawak yang berbilang kaum dan agama.

"Ini termasuk pendidikan untuk anak masyarakat Cina yang mana sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC)turut dapat dinikmati di sini," katanya.

Menyentuh tentang sistem perhubungan pula kata Sim, kalau dahulu masyarakat luar bandar sukar untuk bergerak dan hanya menggunakan pengangkutan air.

"Sekarang dengan adanya sistem perhubungan yang lebih baik iaitu jalan raya kita mudah bergerak dan ini banyak membantu meningkatkan ekonomi penduduk terutamanya dari luar bandar untuk memasarkan hasil pertanian mereka," jelasnya.

ASI
ASI

Manakala menurut Penghulu Kampung Meranek Asi Arbi, 64, jika mengimbau kesusahan rakyat ketika sebelum Malaysia dibentuk, keadaannya sememangnya sukar untuk digambarkan.

Tambahnya, untuk hidup dalam keadaan selesa dan aman seolah-olah hanya satu mimpi.

Namun sejak bersama-sama membentuk Malaysia, keadaan itu telah banyak berubah dan kini rakyat hidup selesa dan aman tanpa perlu berasa takut.

"Perubahan dari segi kemajuan memang amat ketera, kalau dahulu mahu melihat kereta lalu di hadapan rumah sahaja amat payah tetapi sekarang sudah tidak lagi terhitung.

"Selain itu, sekarang peluang pekerjaan amat luas tidak seperti dahulu yang hanya bergantung dengan hasil pertanian dan perikanan.

"Keadaan sebegini harus kita pelihara sebaik-baiknya agar generasi seterusnya dapat menikmatinya," ujarnya.

Pada masa sama, beliau mengingatkan agar generasi baharu tidak leka dengan kesenangan yang dinikmati pada hari ini.

"Jangan kita leka sehingga kita alpa dengan kesusahan dan pengorbanan orang dahulu untuk memerdekakan tanah air ini.

"Jagalah keamanan dan keharmonian ini sebaik-baiknya demi masa depan anak cucu kita di kemudian hari," tegasnya lagi.

 Penjanaan kuasa daripada hidro diperbaharui di Empangan Murum.
KEMUDAHAN RAKYAT: Penjanaan kuasa daripada hidro diperbaharui di Empangan Murum.
 RH Matan, Gendang dan Selugo, Sungai Katibas disediakan dengan sistem SARES.
NIKMATI KEMUDAHAN: RH Matan, Gendang dan Selugo, Sungai Katibas disediakan dengan sistem SARES.
 Balingian Coal Fired Plant Mukah
BEKALAN ELEKTRIK: Balingian Coal Fired Plant Mukah
 Keadaan Ibu Negeri Sarawak, Kuching yang kian maju.
PESAT MEMBANGUN: Keadaan Ibu Negeri Sarawak, Kuching yang kian maju.
Pemandangan bangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak berlatar belakangkan bandar raya Kuching
Pemandangan bangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak berlatar belakangkan bandar raya Kuching