Anda di sini

'Kita semua orang Malaysia': Dev Kumar

Advertisement
DEV

TIGA kali ditugaskan di Sarawak atau lebih khusus, Kuching, Timbalan Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Dev Kumar jatuh hati dengan perpaduan dan keharmonian warga di sini.

Beliau yang pertama kali menjejak kaki ke Bumi Kenyalang pada 1982 selepas tamat latihan kepolisan, kagum dengan semangat perpaduan di kalangan berbagai warga berbilang kaum dan agama.

Selama tujuh tahun bertugas di Balai Polis Sentral Kuching, beliau mengakui mengambil masa sedikit untuk menyesuaikan diri dengan budaya agak berlainan di sini berbanding Semenanjung Malaysia.

"Masyarakat di sini hidup harmoni, perpaduan yang erat. Saya cukup selesa bertugas di Sarawak," ujarnya sambil menambah, ini tidak bermakna di Semenanjung tidak wujud perpaduan dan keharmonian.

Cuma menurutnya, Sarawak unik sedikit memandangkan lebih 20 suku kaum hidup aman damai sejak turun temurun. 

"Apabila diberi peluang oleh pucuk pimpinan PDRM pada 2015 saya datang sekali lagi (ke Sarawak) dan bertugas tiga tahun di sini sebagai Ketua JSJ Sarawak.

"Selepas itu pucuk pimpinan bagi peluang sekali lagi datang ke Sarawak sebagai Timbalan Pesuruhjaya Polis dan saya terima dengan rela hati," ujarnya.

Dev ketika ditemu bual pemberita
Dev ketika ditemu bual pemberita

Jelasnya, beliau amat selesa bertugas di Sarawak kerana masyarakatnya yang baik dan peramah. 

Beliau amat kagum dengan bagaimana masyarakat di sini berinteraksi meskipun terdiri daripada pelbagai etnik, agama dan budaya.

Ikatan perpaduan di kalangan rakyat Malaysia terutama di Sarawak wajar dieratkan lagi - bukan sahaja di kalangan anggota polis dan penjawat awam yang lain, tetapi juga masyarakat umum.

Dev setuju dengan pendapat mengatakan bahawa Sarawak wajar dijadikan contoh dari aspek perpaduan dan keharmonian kaum. 

"Kita kena sentiasa mengekalkan perpaduan dan keharmonian kaum," tegasnya.

Beliau pada masa sama, mengingatkan sudut keburukan media sosial daripada aspek perpaduan.

"Kena jaga media sosial dan saya selalu berpendapat media sosial satu medium yang boleh mendatangkan kegusaran.

"Apa yang kita tulis di media sosial perlu dijaga daripada aspek agama dan kaum," jelasnya.

Pengguna media sosial jelasnya perlu berhati-hati supaya komen atau catatan tidak mengguris perasaan mana-mana kaum dan agama.

"Kita semua orang Malaysia, cuma yang berbeza kaum dan agama. Usah jadikan perbezaan itu sebagai penghalang perpaduan," ujarnya.