Anda di sini

BPHB meterai perjanjian dengan CleanCarbon (Sarawak)

 Mohammad Medan (dua kiri) dan Christopher Syran (dua kanan) sambil disaksi Matshalleh (kiri) bertukar dokumen perjanjian yang telah ditandatangani membolehkan CleanCarbon (Sarawak) menggunakan kemudahan Pelabuhan Industri Samalaju untuk memproses bahan karbon khusus dalam keadaan tertentu.
JALINAN IKATAN: Mohammad Medan (dua kiri) dan Christopher Syran (dua kanan) sambil disaksi Matshalleh (kiri) bertukar dokumen perjanjian yang telah ditandatangani membolehkan CleanCarbon (Sarawak) menggunakan kemudahan Pelabuhan Industri Samalaju untuk memproses bahan karbon khusus dalam keadaan tertentu.

BINTULU: Bintulu Port Holdings Bhd (BPHB) melalui anak syarikatnya Samalaju Industrial Port Sdn Bhd telah menandatangani perjanjian dengan CleanCarbon (Sarawak) Sdn Bhd yang akan membenar syarikat itu menggunakan kemudahan di Pelabuhan Industri Samalaju untuk memproses bahan karbon khusus dalam keadaan tertentu.

Perjanjian itu ditandatangani oleh Ketua Pegawai Eksekutif BPHB Dato Mohammad Medan Abdullah dan Pemilik CleanCarbon (Sarawak) Sdn Bhd, Christopher Syran.

Pelabuhan Industri Samalaju dibuka pada tahun 2017 dan merupakan pelabuhan bertaraf dunia yang meliputi keluasan 393 hektar. Pelabuhan ini dikendalikan oleh lebih daripada 150 kakitangan yang diuruskan oleh Ketua Pegawai Operasinya, Matshalleh Mohamed Etli.

CleanCarbon(Sarawak) Sdn Bhd dimiliki sepenuhnya oleh syarikat induk Norway CleanCarbon AS, sebuah syarikat milik keluarga yang terletak di Oslo, Norway dengan kemudahan pengeluaran di Portugal.

Ia kini dimiliki oleh Christopher Syran yang mengasaskan syarikat itu pada tahun 1912 sekali gus telah memproses bahan karbon khusus berdasarkan pengalaman lebih 100 tahun.

Karbon Bersih disahkan mengikut standard antarabangsa ISO 9001(kualiti), ISO 14001(pengurusan alam sekitar) dan ISO 45001 (kesihatan dan keselamatan pekerjaan).

Produk itu digunakan terutamanya dalam Industri Logam FerroSilicon dan Silikon di mana logam dalam produk akhir seperti wafer silikon digunakan untuk industri elektronik dan fotovoltaic, silikon kimia dan aluminium.

Medan berkata, CleanCarbon (Sarawak) sesuai dengan pelan perniagaan untuk Pelabuhan Perindustrian Samalaju serta SCORE(Koridor Tenaga Boleh Diperbaharui Sarawak)

dengan pengeluaran bahan-bahan berorientasikan masa depan dan usaha untuk mengekalkan kelestarian, kualiti, kesihatan dan keselamatan.

“Kami akan melihat ke hadapan untuk bekerjasama dengan syarikat ini,” ujarnya di sini semalam.

Dalam pada itu, Christopher Syran berkata, kami berbangga dapat memulakan perniagaan di Pelabuhan Perindustrian Samalaju yang menjadi sebahagian daripada projek SCORE

Sarawak.

“Kami menganggap Samalaju dan Sarawak berada dalam kedudukan ideal untuk pelan kami berkembang ke pasaran Asia dengan produk yang kami keluarkan,” ujarnya.

Beliau berkata, Wui Sen Lie atau Wilson dari Sarawak telah dilantik sebagai Pengurus Projek dan bertanggungjawab untuk memulakan pengeluaran fasa satu dengan kemudahan pemprosesan mudah alih yang dirancang untuk beroperasi dalam masa beberapa bulan.

“Sekiranya semuanya berjalan lancar, fasa dua akan dapat direalisasikan dalam beberapa tahun dengan loji pembasuhan arang batu dan berpotensi untuk membuka peluang kepada 20 hingga 30 pekerja untuk bekerja di situ,” tambahnya.