Anda di sini

Jabatan Pengurusan Perniagaan dan Perakaunan KLT lawat Kuching

 

JABATAN Pengurusan Perniagaan dan Perakaunan Kolej Laila Taib (KLT) telah mengadakan lawatan pendidikan selama dua hari ke Kuching pada 13 dan 14 Jun lalu.

Lawatan yang disertai 63 pelajar dan tujuh pensyarah itu diketuai Penyelaras Program Pengurusan Perniagaan dan Perakaunan Dr Ashley Tong.

Matlamat lawatan ini adalah untuk memberikan pengalaman visual secara praktikal dan menarik kepada para pelajar.

Pelajar diberi peluang untuk melawat P ‘Residence, dibina oleh Tenaga Stabil Sdn Bhd yang terletak di kawasan pembangunan yang baharu di Batu Kawa.  

Pihak pengurusan P’Residence mengalu-alukan semua pensyarah dan pelajar dengan mesra dan membawa mereka melawat di sekitar unit pameran.

Terdapat sesi taklimat yang dijalankan oleh pengurus umum P’Residence untuk berkongsi tentang pengetahuan harta benda dan konsep P’Residence.

Pada hari kedua perjalanan pendidikan, semua pensyarah dan pelajar melawat ke Universiti Teknologi Swinburne Kampus Sarawak.

Melalui lawatan ke Universiti Swinburne, para pelajar berpeluang mengetahui dengan lebih dalam tentang latar belakang, kursus Perniagaan dan kursus Perakaunan Profesional seperti ACCA dan CPA yang ditawarkan oleh Swinburne University.

Mereka juga dibawa melawat sekeliling kampus oleh pegawai pemasaran Swinburne University.

Destinasi kedua untuk hari itu adalah melawat ke Tea FM, stesen radio swasta tempatan China Mandarin dan Inggeris pertama yang ditubuhkan bersama oleh Kumpulan KTS.

Melalui sesi perkongsian, para pelajar memperoleh pemahaman yang lebih baik mengenai prinsip perniagaan dan model perniagaan kumpulan KTS.

KLT juga turut merakamkan penghargaan kepada Eksekutif KTS Trading Sdn Bhd Kevin Lau untuk berkongsi latar belakang KTS.

Hos radio, Pengarah Program Radio Tea FM, Amelyn juga berkongsi tentang keseronokan bidang penyiaran.