Anda di sini

Halle Bailey sebagai Ariel dalam ‘Little Mermaid’ Disney

BAILEY
BAILEY

PENYANYI R&B Halle Bailey akan membawa watak Ariel dalam versi aksi hidup ‘The Little Mermaid’, dalam pemilihan seorang aktres hitam yang amat jarang sekali dibuat untuk menjadi seorang puteri Disney.

Bailey, 19, yang menjadi terkenal di bawah bimbingan ratu pop Beyonce, berkata ia merupakan satu “impian yang menjadi kenyataan” untuk membawa watak utama itu.

Dia tweet satu imej kartun bagi puteri tersebut di mana Ariel, yang menurut tradisi berambut merah, memiliki kulit gelap, mata coklat dan rambut hitam.

Pengarah Rob Marshall berkata Bailey dipilih selepas pencarian yang meluas, dan memuji “kombinasi semangat, hati, keremajaan, kesucian, dan keadaannya – selain suara nyanyian yang cemerlang”.

Berita pemilihan itu menjadi trend dalam Twitter, dan ramai peminat seronok sekali dengan keputusan itu.

“Jika adaptasi Mesir anda (sebenarnya bersifat bersejarah) boleh menjadi orang putih, Ariel (satu watak fiksyen) boleh menjadi orang hitam,” tulis seorang pengguna Twitter, @NiceNurse22.

Seperti kebanyakan puteri Disney, Ariel digambarkan sebagai berkulit pucat dalam filem-filem kartun sebelum ini, di mana dia disuarakan oleh aktres putih Jodi Benson.

Disney menerima kritikan pada tahun lepas kerana “memutihkan” Puteri Tiana dalam filem kartun ‘Ralph Breaks the Internet’, dan dengan segera melakar semula watak itu dengan ciri-ciri lebih gelap hanya beberapa bulan sahaja sebelum filem tersebut dikeluarkan.

Pemilihan Bailey dibuat lebih dua dekad selepas Disney memilih Brandy, yang juga hitam, sebagai Cinderella dalam sebuah filem aksi hidup pada 1997.

Bailey merupakan anggota kumpulan dua adik beradik yang berpangkalan di Atlanta, Chloe x Halle, yang menerima satu pencalonan Grammy untuk anugerah Artis Baharu Terbaik pada tahun lepas.

Beyonce menjadi seperti mentor kepada mereka selepas dia melihat adik beradik tersebut mendendangkan lagunya ‘Pretty Hurts’ pada 2013.

Mereka diambil untuk menyertai labelnya tidak lama kemudian, dan Beyonce membawa mereka untuk menyertai jelajahnya pada 2016.

Bekas wanita pertama Michelle Obama merupakan peminat kumpulan duo itu, ditarik kepada muzik mereka oleh dua anak perempuannya, Sasha dan Malia.

‘The Little Mermaid’ merupakan filem terbaharu di antara beberapa filem klasik Disney yang dibuat semula dengan aksi hidup, termasuk ‘Aladdin’ baru-baru ini.

Penggambaran dijadual bermula pada tahun depan. — AFP