Anda di sini

Struktur utama jambatan baharu Batang Tatau siap

Advertisement
 Jambatan Batang Tatau yang akan membuka lembaran baharu dalam aspek perhubungan di Tatau.
KEMUDAHAN: Jambatan Batang Tatau yang akan membuka lembaran baharu dalam aspek perhubungan di Tatau.

BINTULU: Jambatan Batang Tatau yang baharu dengan jatuhan akhir konkrit untuk seksyen penutupan menandakan berakhirnya pembinaan struktur utama jambatan terbabit yang memasuki peringkat akhir yang cemerlang.

“Selebihnya pembinaan jambatan kecil dalam pakej WPC-09 dijangka siap pada Julai 2019,” demikian menurut kenyataan sebuah syarikat kontraktor yang enggan dinamakan di sini semalam.

Kepanjangan Jambatan Batang Tatau baharu adalah 485.35 meter(m) dengan empat lorong di kedua-dua arah.

Struktur atas jambatan utama ialah 90.7m + 150m + 89.85m dengan struktur bingkai serta kaedah pembinaan pejalan kaki bentuk cantuman dengan jarak utama 150m antara yang memiliki beberapa masalah teknikal yang juga bahagian kritikal bagi projek tersebut.

Jelasnya, kontraktor secara proaktif mengoptimumkan reka bentuk lukisan, menggunakan tambahan berkembar tepi untuk dermaga dan rasuk, menambah rebar penamat menegak, memperkenalkan pemantauan dan teknologi pengukuran yang baik dan sebagainya.

Tindakan ini berjaya meningkatkan kualiti projek dan memendekkan masa sekali gus komponen jambatan baru mendapat pengiktirafan dan pujian pelanggan termasuk perunding berdasarkan kadar lulus ujian 100 peratus serta menerima perhatian besar daripada Menteri Kerja Raya Baru Bian.

“Bandar Tatau terletak kira-kira 65 kilometer dari Bintulu.

“Jambatan Tatau sepanjang 345 meter dibuka kepada lalu lintas pada Jun 1985.

“Sebagai bahagian penting Lebuh Raya Pan Borneo, Jambatan Tatau baharu akan menjadi tambahan bermanfaat kepada jambatan yang wujud selepas ia siap dibina,” tambah kenyataan itu.

Jelasnya, trafik yang lancar di antara kawasan Pekan Tatau dan Lebuhraya Pan Borneo akan mengukuhkan hubungan bandar Bintulu dan Sibu, yang secara langsung mempromosikan pembangunan ekonomi di tiga kawasan geografi iaitu sebelah Sungai Tatau.

Katanya, pelaksanaan Jambatan Tatau baharu mewujudkan banyak peluang pekerjaan untuk penduduk, peranan positif dalam mempromosikan pembangunan pasaran bahan binaan tempatan, perkhidmatan katering dan penginapan.

Syarikat kontraktor itu menyatakan mereka akan terus mengikuti prinsip kualiti dan kecekapan untuk melaksanakan kerja-kerja bahagian lain dalam pakej itu, menyumbang kepada pembinaan Lebuhraya Pan Borneo dan membuka lembaran baharu untuk masa depan yang lebih baik di Sarawak.