Anda di sini

Tugas adalah amanah: PM

Advertisement
 Dr Mahathir (tengah) bersama para penjawat awam pada majlis Amanat Perdana Menteri Bersama Penjawat Awam Negeri Melaka di Kompleks Seri Negeri, Ayer Keroh semalam. Turut kelihatan, isteri Perdana Menteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali (tiga kanan). — Gambar Bernama
DUKUNG INTEGRITI: Dr Mahathir (tengah) bersama para penjawat awam pada majlis Amanat Perdana Menteri Bersama Penjawat Awam Negeri Melaka di Kompleks Seri Negeri, Ayer Keroh semalam. Turut kelihatan, isteri Perdana Menteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali (tiga kanan). — Gambar Bernama

MELAKA: Penjawat awam perlu menahan diri daripada berasa tamak sehingga melakukan rasuah, sabar supaya tidak cepat marah apabila berurusan dengan rakyat dan melaksanakan tugas dengan sepenuh hati kerana ia satu amanah, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata, kerajaan memandang serius isu-isu yang melibatkan gejala rasuah dan salah guna kuasa dalam perkhidmatan awam, justeru adalah menjadi tanggungjawab semua pihak dalam membanteras isu ini hingga ke akar umbi.

Katanya, Pelan Antirasuah Nasional yang komprehensif telah diterbitkan baru-baru ini sebagai peringatan dan amaran kepada semua pemimpin bahawa Malaysia dan rakyatnya tidak menerima amalan rasuah sama sekali.

“Usaha ini tidak boleh tercapai dengan mudah dan cepat, tetapi ia harus dimulakan dengan meletakkan asas-asas dasar yang akan membentuk budaya dan sistem yang berteraskan governans dan integriti,” katanya di sini semalam.

Beliau berkata demikian dalam ucaptamanya pada Majlis Amanat Perdana Menteri Bersama Penjawat Awam Negeri Melaka di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh di sini yang turut dihadiri Ketua Menteri Melaka Adly Zahari, barisan exco dan penjawat awam negeri.

Dr Mahathir berkata, antara langkah perlu diambil bagi menangani rasuah adalah mempertingkatkan keberkesanan dan ketelusan perolehan kerajaan, menginstitusikan kredibiliti agensi penguatkuasaan undang-undang, memperkukuh akauntabiliti dan integriti politik, memupuk tadbir urus baik dalam entiti korporat, memperkukuh kecekapan penyampaian perkhidmatan dan mempertingkatkan kredibiliti sistem perundangan dan kehakiman.

Katanya, nilai dan prinsip yang ditekankan pada bulan Ramadan dan Syawal amat berkait rapat dengan sikap dan tindak-tanduk sebagai penjawat awam, yang mana paling utama adalah menahan nafsu yang penting dalam melaksana tangungjawab dan amanah diberi.

“Saya bekerja kerana saya percaya ia adalah satu ibadah dan saya terus bekerja, walaupun semasa saya telah bersara dahulu, kerana ibadah tidak ada noktah.

“Jika kita terima kerja kita lakukan satu amanah dan tanggungjawab serta ibadah, maka kita akan bekerja dengan lebih kuat dan mengharap dapat keredaan Allah.

“Sebagai penjawat awam, nilai etika, jati diri dan integriti yang tinggi adalah perkara utama yang perlu kita sama-sama hayati dan amalkan.

“Walaupun pekerja swasta juga diharap mempunyai nilai yang sama tetapi beban ini lebih diletak di bahu penjawat awam,” katanya.

Dr Mahathir berkata, sekiranya penjawat awam tidak menjaga amanah yang diberikan, maka jentera pentadbiran kerajaan akan pincang yang akhirnya akan menjejaskan kepercayaan rakyat kepada penjawat awam dan menjatuhkan imej perkhidmatan awam secara keseluruhannya.

Beliau berkata oleh sebab itu, kerajaan dan rakyat khususnya, mempunyai pengharapan yang tinggi terhadap penjawat awam agar menjadi jentera pentadbiran yang bersih, cekap dan amanah.

“Kita juga perlu peka dan prihatin dengan segala undang-undang, peraturan mahupun pekeliling yang berkuat kuasa terutamanya yang berkaitan dengan bidang tugas kita. Ini adalah untuk mengelakkan daripada membuat keputusan di luar batasan,” katanya.

Sementara itu, Dr Mahathir berkata penjawat awam di negara ini perlu bebas daripada terikat dengan parti pemerintah dan menjalankan tugas mereka dengan berkecuali.

Bagaimanapun katanya, penjawat awam perlu memahami bahawa mereka perlu akur terhadap tindakan dan dasar dibuat oleh kerajaan yang dipimpin oleh parti pemerintah bagi memastikan pentadbiran negara diteruskan dengan baik.

“Selepas pilihan raya (umum) lepas terdapat pertukaran (kerajaan) pusat dan negeri, ini dirasakan ganjil untuk beri khidmat kepada mereka dahulu terdiri daripada parti lawan ditentang oleh kerajaan kita. Kadang-kadang agak sukar untuk menukar kesetiaan kita daripada kerajaan dahulu kepada yang baharu.

TUGAS ADALAH AMANAH: PM

“Oleh kerana kita terima sistem demokrasi dan sistem demokrasi kadang-kadang tukar kerajaan melalui pilihan raya, maka kita perlu ingat bahawa anggota perkhidmatan awam yang berkhidmat perlu membebaskan diri daripada parti yang memerintah,” katanya.

Dr Mahathir berkata, selain membebaskan diri daripada terikat dengan parti pemerintah dan berkecuali, penjawat awam pada masa ini juga perlu mempersiapkan diri dengan ilmu pengetahuan serta kemahiran terkini bagi memastikan mereka sentiasa berdaya saing.

Beliau berkata, ini penting kerana negara kini sedang menghadapi Revolusi Perindustrian Keempat (Industri 4.0) melibatkan teknologi automasi seperti Internet Pelbagai Benda, Big Data, integrasi sistem dan pengkomputeran awan yang akan secara langsung mengubah norma kerja.

“Lantaran itu, perkhidmatan awam tidak terkecuali dalam arus teknologi ini. Industri 4.0 akan menjadi pemangkin kepada Proses Transformasi Sistem Pentadbiran Kerajaan.

“Oleh itu, semua agensi kerajaan perlu bersama-sama memastikan bahawa penjawat awam tidak ketinggalan sebaliknya akan sentiasa ‘up-to-date’ dengan kemahiran yang baharu melalui pelbagai inisiatif seperti ‘upskilling’ and ‘reskilling’ (tingkatkan tahap kemahiran dan latihan semula kemahiran) sebagaimana yang digariskan Dasar Kebangsaan Industri 4.0,” katanya.

Katanya, beliau berharap penjawat awam semua sedar bahawa tugas yang dilakukan itu adalah sesuatu yang murni jika dilaksana dengan baik dan atas keyakinan itu ia perlu diteruskan dengan cemerlang yang seterusnya mendapat kebaikan di dunia dan akhirat. - Bernama