Anda di sini

Techie Monkey SMK Bintulu juara kebangsaan Shell #MyGeekMovement 2019

Advertisement
 Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Dr Ong Kian Ming merakam kenangan bersama pasukan Techie Monkey dari SMK Bintulu. Turut kelihatan Pengerusi Shell Malaysia Datuk Iain Lo  (lima kiri) serta guru penasihat pasukan itu. 
PEMENANG: Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Dr Ong Kian Ming merakam kenangan bersama pasukan Techie Monkey dari SMK Bintulu. Turut kelihatan Pengerusi Shell Malaysia Datuk Iain Lo  (lima kiri) serta guru penasihat pasukan itu. 

KUCHING: Techie Monkey dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bintulu, Sarawak muncul juara kebangsaan Shell #MyGeekMovement 2019, pertandingan yang memerlukan pasukan mereka bentuk ciptaan ‘Sustainable Living Systems'.

Pusingan akhir berlangung pada hari ketiga Shell Eco-marathon Asia yang merupakan sebahagian daripada Shells Make The Future Live Malaysia 2019 yang berlangsung di Litar Antarabangsa Sepang, Kuala Lumpur dari 29 April hingga 2 Mei 2019.

Pasukan pemenang dianggotai Darren Lee Hua Ee, Wendy Lim Yii Ann dan Isaac Yong Wei Onn yang menghasilkan rekaan dipanggil iRecycle, yang menggalakkan pengguna mengitar semula dengan membuat proses itu mudah dan bermanfaat.

Aplikasi ini membolehkan pengguna berhubung dengan pusat kitar semula untuk mengatur 'pick-up' semasa mendapatkan mata.

"#MyGeekMovement telah membantu kami menjadi inovatif dan berfikir secara kreatif dalam menghasilkan penyelesaian untuk memudahkan proses kitar semula yang akan mendorong orang memupuk kebiasaan hijau yang mampan.

"Sepanjang perjalanan ini, kami belajar pentingnya bekerja sebagai satu pasukan untuk mengatasi halangan dan sentiasa menyokong satu sama lain. kami sangat gembira dengan kemenangan kami.

"Matlamat kami adalah untuk melaksanakan aplikasi kami di kejiranan untuk permulaan dan diharapkan suatu hari nanti, ia akan digunakan  semua orang di seluruh dunia," kata ahli pasukan Techie Monkey mengenai aspirasi masa depan mereka.

Enam sekolah, dua finalis masing-masing dari Semenajung Malaysia, Sabah dan Sarawak menyertai pertandingan kebangsaan selepas johan dan pemenang di peringkat negeri, #MyGeek-a-thon.

Enam finalis terdiri daripada SMK Bintulu dan SMK Lutong, Miri dari Sarawak; SM la Salle, Kota Kinabalu dan SM Maktab Sabah, Kota Kinabalu dari Sabah dan SMK Aminuddin Baki, Kuala Lumpur dan SMK Putrajaya Presint 11 (1), Putrajaya dari Semenanjung Malaysia.

"Di dunia hari ini, generasi muda kita sangat cenderung ke arah teknologi, yang penting untuk memupuk minat mereka dalam Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) melalui kaedah kreatif.

"#MyGeek Movement Shell bertujuan meningkatkan pemikiran kritis dan inovatif siswa ke arah menciptakan ciptaan yang mampan untuk masa depan.

"Di samping itu, kami juga mahu menggalakkan mereka menjadi jurutera dan inovator masa depan dengan menyediakan mereka dengan kemahiran dan bimbingan yang diperlukan," jelas Pengurus Besar Perhubungan Luar Shell Malaysia Nimmi Kamal.

Pada bulan Ogos 2017, Shell Malaysia memperkenalkan program penyerapan STEM yang dipanggil #MyGeekMovement. 

Dengan sokongan Kementerian Pendidikan, #MyGeekMovement memilih kira-kira 225 pelajar menengah dari 15 sekolah di seluruh Malaysia. \

Pelajar-pelajar ini diberi peluang mendapatkan pembelajaran STEM yang bertumpu pada teknologi.

#MyGeekMovement menyediakan kandungan pembelajaran yang melengkapkan struktur kokurikulum sekolah yang ada dengan matlamat jangka panjang untuk meningkatkan jumlah pelajar yang memilih aliran sains, sambil meningkatkan minat dalam sains dan teknologi dalam kalangan generasi muda.

Program ini memberi pandangan pelajar kepada dunia teknologi dan inovasi dan mendorong mereka menjadi inovatif. 

Ia membolehkan mereka terus mengembangkan set kemahiran teknologi, kritikal, kreatif dan inovatif mereka dan mencabar mereka untuk mereka bentuk dan menginovasi penyelesaian untuk masalah dunia sebenar.

Untuk maklumat lanjut tentang Shell #MyGeekMovement , sila layari www.shell.com.my 


 

Advertisement