Anda di sini

Keganasan berdarah protes antipolis di Somalia

 Para penunjuk perasaan berlari melintasi tayar-tayar yang dibakar semasa protes antipolis di Somali yang membunuh seorang pemandu teksi beca dan penumpangnya di Mogadishu, kelmarin. — Gambar Reuters
KECOH: Para penunjuk perasaan berlari melintasi tayar-tayar yang dibakar semasa protes antipolis di Somali yang membunuh seorang pemandu teksi beca dan penumpangnya di Mogadishu, kelmarin. — Gambar Reuters

MOGADISHU: Sekurang-kurangnya tiga penunjuk perasaan meninggal dunia di Mogadishu ketika beratus-ratus pemandu teksi beca auto berkumpul di jalanan kelmarin selepas seorang pegawai menembak dan membunuh seorang pemandu dan seorang penumpang.

Tunjuk perasaan meletus sejurus selepas pasukan polis dikatakan telah melepaskan tembakan, membunuh seorang pemandu dan seorang penumpang di sebuah pos pemeriksaan berhampiran pasar utama Bakara di bahagian selatan bandar.

Datuk Bandar Mogadishu Abdirahman Omar Osman menyeru bagi keadaan tenang selepas kejadian terbaharu dalam siri insiden yang sama.

“Saya mengecam pembunuhan pemandu beca dan penumpang.

“Pihak polis baru-baru ini memburu pelaku maka saya menggesa para pemandu beca untuk menunjukkan tentangan,” kata beliau.

Menurut beberapa saksi, sekurang-kurangnya tiga orang telah ditembak mati ketika tunjuk perasaan kelmarin namun masih tidak jelas sama ada polis telah menembak ke arah mereka atau pengawal keselamatan dari firma tempatan yang terperangkap dalam keganasan.

Muhidin Adan, seorang pemandu beca yang mengambil bahagian dalam rali, menyatakan seorang pegawai menembak dua das tembakan serta membunuh pemandu dan seorang penumpang selepas kenderaan tiga rodanya tidak mendengar satu panggilan untuk berhenti ketika mencari tempat meletakkan kenderaan.

Beberapa orang awam menyatakan pegawai polis terlibat dalam kejadian tembakan meninggalkan kawasan kejadian. Dalam masa beberapa minit penunjuk perasaan marah berkumpul di jalan raya, membakar tayar dan melontar batu ketika mereka menuntut keadilan untuk mangsa-mangsa.

“Dua orang awam telah terbunuh, salah seorang pemandu beca berhampiran simpang Holwadag, dan tunjuk perasaan berlaku beberapa minit kemudian,” menurut Abdkarim Hassan, seorang peruncit.

Beberapa saksi menunjukkan pengawal keselamatan bagi syarikat telekom tempatan telah melepaskan tembakan bagi menghentikan penunjuk perasaan yang cuba untuk menyerbu premis.

“Ini berlaku setiap hari dan pasukan keselamatan terlepas tidak dihukum.

“Kami akan terus membantah sehingga keadilan telah dilaksanakan untuk mangsa,” pemandu beca Mohamed Weli berkata. — AFP