Anda di sini

Bekas jeneral Venezuela ditahan di Sepanyol atas arahan AS

 Van Pengawal Sivil dipercayai membawa Carvajal tiba di pekarangan Mahkamah Tinggi di Madrid, kelmarin. — Gambar Reuters
DITAHAN: Van Pengawal Sivil dipercayai membawa Carvajal tiba di pekarangan Mahkamah Tinggi di Madrid, kelmarin. — Gambar Reuters

MADRID: Bekas jeneral Venezuela Hugo Carvajal, ketua perisikan tentera di bawah Hugo Chavez, ditahan di pusat tahanan sementara kelmarin ketika Sepanyol menunggu permohonan ekstradisi rasmi Amerika Syarikat (AS) atas tuduhan pengedaran kokain, menurut sumber kehakiman.

Carvajal, dikenali sebagai ‘El Pollo’ (Sang Ayam), telah ditahan pada Jumaat lepas di rumah anak lelakinya di Madrid oleh pihak polis Sepanyol.

Dia menjadi tajuk utama baru-baru ini kerana menyuarakan sokongan terhadap ketua pembangkang Venezuela Juan Guaido.

Seorang hakim di sebuah mahkamah persekutuan Sepanyol memutuskan untuk meletakkan Carvajal dalam penahanan sementara, sementara AS memfailkan permohonan ekstradisi rasmi kepada pihak berkuasa kehakiman, menurut sumber ini.

Bekas jeneral tentera menafikan mempunyai hubungan dengan pengedaran dadah dan kumpulan gerila FARC di Colombia, tambah mereka.

Dia menolak untuk diserahkan kepada pihak berkuasa AS dan mempertikaikan bahawa dia sekarang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan Sepanyol.

Dalam satu kenyataan, Jabatan Kehakiman AS menyatakan sekiranya disabitkan, Carvajal berdepan dengan hukuman penjara di antara 10 tahun hingga seumur hidup bagi tuduhan konspirasi untuk mengimport lebih lima tan kokain ke AS.

“Tidak kira pangkat atau tahap pengaruh pada seseorang individu, kami akan terus untuk memburu dan mendakwa mereka yang membawa dadah berbahaya ke dalam negara ini di bawah undang-undang mahkamah AS,” menurut pendakwa raya Geoffrey Berman Peguam Negara AS bagi Daerah Selatan New York.

Carvajal lama diburu pegawai Perbendaharaan AS yang mengesyakinya sebagai memberikan sokongan bagi pengedaran dadah oleh pihak gerila FARC.

Pada Mei 2013, Mahkamah Florida menuduhnya bekerja dengan pengedar dadah Colombia sejak dari 2004 hingga 2010.

Pada 2014, Carvajal ditahan di pulau Aruba di Belanda di mana dia merupakan konsul Venezuela, namun dia melarikan diri kembali ke Venezuela selepas menuntut kekebalan diplomatik.

Dia merupakan pegawai tentera berpangkat paling tinggi yang menyatakan sokongannya bagi Guaido, menyatakan bahawa pentadbiran presiden Nicolas Maduro selama enam tahun sebagai satu bencana.

Pada 21 Februari, dia memuat naik video dalam Twitter di mana dia memberitahu pegawai tentera: “Bagaimanapun ia semuanya berakhir adalah bergantung kepada kamu saudaraku” dan menggesa mereka untuk berdepan bahagian sejarah yang betul.

Maduro kemudian menjatuhkan Carvajal dan bekas anggota tentera dituduh atas penderhakaan. — AFP