Anda di sini

Langkawi hos persidangan pameran pertahanan dan keselamatan siber

LANGKAWI: Pameran dan Persidangan Pertahanan dan Keselamatan Siber (CYDES) pertama, dijadual berlangsung pada Mac 2020 di Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri di Langkawi, Kedah.

Dianjurkan oleh Alpine Integrated Technologies Sdn Bhd, CYDES yang bertujuan melengkapkan Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi (LIMA) setiap dua tahun, dijadualkan diadakan secara dwitahunan.

Sejak beberapa tahun lepas, negara di Asia Pasifik sensitif dalam meningkatkan kesedaran mengenai ancaman perang siber atau ‘Cyber Warfare’, yang kini menjadi ancaman yang serius.

Pelbagai usaha proaktif telah diambil oleh kerajaan untuk menangani perang siber ini, seperti penubuhan Pusat Operasi Pertahanan Siber Angkatan Tentera Malaysia (ATMOC) yang bertanggungjawab untuk mengawasi ancaman siber terhadap sistem pertahanannya.

Selain itu, Malaysia juga meningkatkan keselamatan maklumat dalam sektor utama untuk mengurangkan risiko dan ancaman kepada infrastruktur kritikal melalui Infrastruktur Maklumat Nasional Kritikal (CNII) yang melindungi sektor kritikal seperti kesihatan, perbankan dan kewangan, air, tenaga, teknologi maklumat, pengangkutan dan pertahanan.

Alpine Integrated Technologies dalam kenyataan menyebut bahawa tumpuan tumpuan sepenuhnya ke atas langkah pencegahan di peringkat domestik sahaja tidak mencukupi.

Malaysia sebagai negara anggota ASEAN juga telah mengambil inisiatif untuk memupuk kerjasama serantau yang berkesan dalam menghadapi cabaran yang muncul akibat peperangan siber.

Ini termasuk Persidangan Keselamatan Siber Peringkat Menteri dan Mesyuarat Menteri Pertahanan ASEAN PLUS (ADMM-PLUS).

Bagaimanapun, usaha dan langkah yang dirancang dan dilaksanakan untuk menangani ancaman perang siber mesti dilakukan melalui pendekatan berterusan, yang bersifat revolusi dan inovatif.

Atas sebab itulah acara utama CYDES 2020 melibatkan Perbincangan Siber Perdana ASEAN (PACT), dengan pemimpin negara dan pakar industri pertahanan dari negara ASEAN yang terdiri daripada Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand, Vietnam dan Malaysia, akan mengambil bahagian dalam acara tersebut.

Kira-kira 300 peserta pameran teknologi siber, dari sektor pertahanan atau keselamatan akan dijemput untuk mempamerkan teknologi terkini masing-masing.

Ini termasuk 10 pavilion antarabangsa dari Australia, Kanada, United Kingdom, Amerika Syarikat, India, Jepun, Malaysia, Oman, Singapura dan Korea Selatan.

CYDES 2020 akan bekerjasama rapat dengan Majlis Keselamatan Negara, di bawah Jabatan Perdana Menteri, Kementerian Pertahanan,Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, Kementerian Komunikasi dan Multimedia, Kementerian Kewangan, Kementerian Pendidikan, Kementerian Hal Ehwal Ekonomi, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Kementerian Pelancongan, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Kementerian Belia dan Sukan, dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Hampir 100 perwakilan dari ASEAN juga dijemput untuk CYDES 2020 termasuk Menteri Pertahanan, Menteri Ekonomi Digital, Ketua Pertahanan dan Ketua Perisikan. — Bernama

Advertisement