Anda di sini

Masa untuk Sabah, Sarawak main peranan lebih besar dalam keseluruhan mobiliti

DATO Madani Sahari Ketua Pegawai Eksekutif MARii.
DATO Madani Sahari Ketua Pegawai Eksekutif MARii.

KOTA KINABALU: Terdapat had panjang selama beberapa dekad dalam membawa industri automotif ke Sabah dan Sarawak, kerana faktor logistik semata-mata menjadikannya seolah-olah mencabar untuk menubuhkan ekosistem pembuatan automotif.

Ketua Pegawai Eksekutif Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii), Dato Madani Sahari bagaimanapun berkata, dengan adanya teknologi dan gangguan dalam sektor mobiliti, peluang baru telah wujud untuk rakyat Sabah dan Sarawak.

"Dengan strategi yang betul, ia adalah masa yang sesuai untuk penyertaan bermakna, dengan kelebihan perbandingan baru yang sedia ada untuk rantau ini," katanya.

Madani berkata, MARii telah lama bekerjasama dengan kerajaan Australia untuk membangunkan banyak projek turnkey dalam mobiliti elektrik dan kemajuan pembuatan untuk kepentingan rakyat Malaysia

"Sebagai rakyat Sarawak, saya sedar bahawa terdapat had panjang selama beberapa dekad dalam membawa industri automotif ke Sabah dan Sarawak, kerana faktor logistik semata-mata menjadikannya seolah-olah mencabar untuk menubuhkan ekosistem pembuatan automotif," katanya.

"Sekarang, dalam kes Sabah dan Sarawak, peluang telah pun muncul. Pertama, kemunculan teknologi dalam talian telah membantu merapatkan jurang geografi Laut China Selatan, membawa para kolaborator dari seluruh pelosok negara.

Kedua, rakyat Sabah dan Sarawak mempunyai kepakaran dan pengetahuan tentang rupa dan pasaran tempatan mereka sekitar enam juta orang," katanya.

Kepakaran ini katanya, berkembang ke dalam pelbagai sektor yang lebih besar secara berskala berbanding dengan semenanjung - seperti pertanian, perhutanan, perikanan dan sebagainya.

"Minggu lepas, kita telah mencapai dua tonggak penting yang akan merangkumi Sabah dan Sarawak ke dalam sektor teknologi tinggi seperti yang disebutkan di atas - bukan sahaja didalam sektor automotif, tetapi juga potensi yang tinggi dalam ekonomi tempatan," katanya.

Madani berkata, di Sabah, Satelit MARii Sabah telah dilancarkan, reka bentuk produk canggih, reka bentuk proses, analisis data dan kemudahan latihan khas yang dibangunkan untuk membolehkan penyertaan rakyat Sabah dalam aplikasi teknologi canggih untuk pembuatan automotif, selepas jualan dan mobiliti keseluruhan.

Katanya, teknologi ini boleh digunakan dalam sektor lain seperti perabot, pertanian, perladangan, minyak dan gas dan perikanan.

Katanya, Satelit ini dilengkapi dengan makmal reka bentuk, menganjurkan aplikasi reka bentuk produk dan proses yang maju, serta latihan Dojo lengkap untuk pembuatan, selepas jualan dan pembuatan semula yang akan digunakan untuk menjalankan pelbagai program, baik secara dalaman oleh MARii atau dengan pakar tempatan dalam MARii's rangkaian lanjutan.

"Pada masa yang sama, satelit ini juga bertindak sebagai pusat pengurusan data dan telematik yang besar untuk meningkatkan analitik maklumat dan data, yang membolehkan lebih banyak pandangan dan pengambilan keputusan untuk perniagaan," katanya.

Madani berkata, di Sarawak, MARii menandatangani memorandum perjanjian (MoA) dengan Universiti Kolej Teknologi Sarawak (UCTS) untuk kerjasama dalam penyelidikan dan pembangunan dalam kecekapan tenaga dan merapatkan pembangunan modal insan di semua peringkat antara Semenanjung Malaysia dan Sarawak.

Menurutnya, melalui MoA, MARii dan UCTS akan bekerjasama dalam program penyelidikan dan pembangunan untuk aplikasi dalam sektor automotif dan keseluruhan mobiliti, termasuk penggunaan robotik dan perkara berkaitan internet.

"Projek-projek ini dijangka juga menjana kemajuan teknologi yang boleh digunakan untuk sektor-sektor lain di Sarawak, seperti ladang pintar, analisis pelancongan, pemantauan hutan dan penilaian paya.

"Ini akan membolehkan rakyat Sabah dan Sarawak menyumbang dan memanfaatkan peluang yang diwujudkan melalui sektor mobiliti dan keseluruhan mobiliti.

Ia juga menunjukkan bahawa sektor mobiliti akan berkembang di luar pembuatan automotif sebdiri, dengan sektor seperti analisis data besar, penilaian kawasan dan pengurusan kandungan dengan cepat datang bersama untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat dalam sektor mobiliti.

Kini sudah tiba masanya untuk Sabah dan Sarawak memainkan peranan yang lebih besar dalam mobiliti secara keseluruhan, " katanya.