Anda di sini

‘Black Panther’ menang besar di Screen Actors Guild Awards

__alt__

FILEM adiwira blockbuster yang mencipta sejarah ‘Black Panther’ baru-baru ini selepas ia memenangi hadiah utama di acara anugerah Screen Actors Guild (SAG) – satu dorongan besar kepada kempennya untuk memenangi anugerah Oscar yang akan diadakan pada bulan ini.

Filem itu menang untuk barisan pelakon terbaik, dengan menewaskan filem percintaan muzikal ‘A Star Is Born’, ‘BlacKkKlansman’ arahan Spike Lee, biopik Queen ‘Bohemian Rhapsody’ dan komedi romantik ‘Crazy Rich Asians’.

Chadwick Boseman, yang membawa watak tajuk filem dalam filem paling laris di Amerika Utara pada 2018, menjelaskan kepentingan filem itu di sisi pelakon lain, hampir kesemua mereka berkulit hitam.

“Semua kita tahu bagaimana rasanya diberitahu bahawa tempat tidak ada untuk memaparkan kita, namun kita muda, berbakat dan berkulit hitam,” kata Boseman kepada hadirin di Shrine Auditorium.

“Kami tahu kami ada sesuatu yang istimewa yang kami mahu beri kepada dunia – bahawa kami dapat menjadi manusia sepenuhnya dalam watak yang kami bawa, bahawa kami dapat mencipta dunia yang menjadi contoh bagi dunia yang kami mahu lihat.”

‘Black Panther’ juga menang untuk aksi ngeri terbaik.

Pada tahun ini, SAG Awards diadakan pada waktu penting dalam perlumbaan ke Academy Awards – sejurus selepas pencalonan anugerah Oscar, dan lama sebelum undian untuk pemenang bermula.

Screen Actors Guild menyumbang kepada peratusan besar daripada 8,000 pengundi Oscar, jadi pemenang SAG akan memperolehi banyak momentum musim anugerah.

Walaupun menerima empat pencalonan, ‘A Star Is Born’ – versi terbaharu bagi kisah Tinseltown yang klasik mengenai seorang bintang yang semakin senja dan wanita baik yang dia jumpai – pulang dengan tangan kosong.

Sebuah filem besar yang tidak ada di edisi ke-25 SAG Awards adalah filem arahan Alfonso Cuaron ‘Roma’ – penerima pencalonan Oscar terbanyak diketepikan daripada persaingan SAG.

- Taruhan jelas dan kejutan -

Sementara barisan pencalonan yang memenangi SAG selama ini seterusnya memenangi anugerah Oscar bagi filem terbaik kebanyakan waktu, anugerah itu adalah lebih bijak meramalkan pemenang pelakon lelaki terbaik (79 peratus) dan pelakon wanita terbaik (75 peratus).

Glenn Close mengukuhkan status sebagai calon utama dalam pertandingan bagi anugerah Oscar untuk pelakon wanita terbaik dengan kemenangan bagi kerjanya yang hangat dalam ‘The Wife’.

Setakat ini pada musim anugerah ini, dia juga sudah memenangi satu anugerah Golden Globe dan satu anugerah Critics’ Choice Award.

Bagi pelakon lelaki terbaik, lakonan Rami Malek sebagai penyanyi utama kumpulan Queen, Freddie Mercury, dalam ‘Bohemian Rhapsody’ telah menerima ganjarannya – dengan mengetepikan kerja Christian Bale dalam satu lagi biopik, sebagai bekas naib presiden Amerika Syarikat Dick Cheney dalam ‘Vice’.

“Tidak pernah dalam mimpi saya yang paling liar bahawa saya boleh berada dalam satu kategori bersama lelaki-lelaki ini,” kata Malek, yang turut memenangi anugerah Golden Globe bagi watak itu dan dicalonkan untuk satu anugerah Oscar.

Mahershala Ali (‘Green Book’) meneruskan kemaraannya ke anugerah Oscar dengan memenangi trofi pelakon pembantu lelaki terbaik bagi kerjanya dalam dramedi hak sivil ‘Green Book’.

Ali – yang sudah memenangi satu anugerah Golden Globe dan anugerah Critics’ Choice Award – berlakon sebagai Don Shirley, seorang pemain piano berkulit hitam yang mengupah seorang pemandu berbangsa Itali-Amerika yang berkulit putih (Viggo Mortensen) untuk membantunya dalam jelajah di bahagian selatan Amerika yang mengamalkan pemisahan kaum pada zaman 1960an.

“Saya sangat bersyukur kerana berada di kalangan fraterniti manusia ini, di kalangan fraterniti artis ini yang bernasib baik kerana berpeluang untuk menangani dan bergelut dengan keadaan manusia dan cuba melakukannya dengan bertanggungjawab,” katanya.

Sementara itu Emily Blunt membuat kejutan besar apabila dia memenangi anugerah bagi pelakon pembantu wanita terbaik untuk ‘A Quiet Place’, sebuah filem seram inovatif yang diarah oleh suaminya juga turut membintangi filem tersebut, John Krasinski.

“Terima kasih kepada memberikan watak itu kepada saya – jika tidak, anda pasti dalam masalah yang besar,” katanya kepada Krasinski. “Anda adalah seorang pembuat filem yang mengejutkan.”

Di bahagian televisyen, ‘This Is Us’ terbitan NBC yang popular memenangi penghormatan tertinggi bagi barisan pelakon drama terbaik bagi tahun kedua berturut-turut, manakala siri Amazon yang popular ‘The Marvelous Mrs Maisel’ memenangi tiga hadiah dalam kategori komedi.

Jason Bateman memenangi anugerah pelakon lelaki terbaik bagi drama gelap Netflix ‘Ozark’, manakala Sandra Oh menang untuk kerjanya dalam drama BBC America ‘Killing Eve’.

Dan Tom Hanks menyampaikan anugerah pencapaian sepanjang hayat kepada pelakon veteran Alan Alda, bintang komedi TV yang lama bersiaran ‘M*A*S*H’ yang memberitahu pada tahun lepas yang dia mengidap penyakit Parkinson.

“Ia mungkin tidak pernah lebih segera untuk melihat dunia menerusi mata orang lain berbanding apabila sesebuah budaya itu begitu ketara berpecah-belah,” kata Alda kepada audiens yang mendengar dengan asyik.

“Pelakon dapat membantu, sekurang-kurangnya sedikit, hanya dengan melakukan apa yang kita buat. Ia tidak dapat menyelesaikan segalanya, tetapi tiada salahnya.” — AFP