Anda di sini

Polis ikut prosedur tangani kes kanak-kanak perempuan dijadikan tebusan

Advertisement
 

KOTA KINABALU: Polis bertindak mengikut prosedur dalam menangani kejadian seorang lelaki menjadikan kanak-kanak perempuan berusia dua tahun sebagai tebusan dalam sebuah rumah di blok apartmen Telipok Ria, dekat sini, pada Ahad.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Omar Mammah (gambar) berkata rundingan dengan lelaki itu dibuat antara anggota polis Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sabah dan Polis Daerah Tuaran.

Katanya polis juga mendapatkan bantuan orang awam menjadi penterjemah Bahasa Sulok untuk berkomunikasi dengan lelaki itu.

"Proses rundingan gagal dan polis terpaksa melepaskan tembakan terhadap lelaki itu apabila dia bertindak hendak melontar kanak-kanak itu dari tingkap di unit rumah terletak di tingkat empat itu," katanya pada sidang media di IPK Sabah Kepayan, hari ini.

Dalam kejadian itu, lelaki yang sehingga hari ini tidak dikenal pasti identitinya mati ditembak di tempat kejadian.

Omar berkata senjata tajam yang digunakan oleh lelaki itu adalah jenis kerambit yang menyebabkan beberapa kesan luka pada leher kanak-kanak perempuan tetapi tidak menyebabkan kecederaan serius.

Dalam pada itu, beliau menafikan beberapa laporan tidak benar mengenai kejadian itu antaranya empat jari kanak-kanak perempuan itu dipotong dan lelaki itu mempunyai kaitan dengan ibu bapa kanak-kanak itu.

Katanya siasatan polis mendapati lelaki itu memilih kanak-kanak perempuan menjadi tawanannya secara rambang. - Bernama 

Berita berkaitan: 

Polis masih tidak ketahui identiti suspek ditembak mati

Lelaki jadikan kanak-kanak sebagai tebusan mati ditembak

Advertisement