Anda di sini

JTBC, Formosa ungguli ATA Ke-23

Wakil Formosa Television, Taiwan menerima Anugerah bagi kategori Penyiar Terestrial Terbaik daripada Abang Johari (tengah) yang turut disaksikan Dewi (kanan).
Wakil Formosa Television, Taiwan menerima Anugerah bagi kategori Penyiar Terestrial Terbaik daripada Abang Johari (tengah) yang turut disaksikan Dewi (kanan).
Persembahan Kumpulan SF9 dari Korea Selatan yang begitu mengujakan.
Persembahan Kumpulan SF9 dari Korea Selatan yang begitu mengujakan.

KUCHING: Rangkaian televisyen kabel am JTBC dari Korea Selatan dan Formosa Televisyen dari Taiwan masing-masing mengungguli kategori Rangkaian Kabel & Satelit Terbaik dan kategori Penyiar Terestrial Terbaik pada Anugerah Televisyen Asia (ATA) Ke-23 di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) di sini, malam Sabtu.

Kedua-dua anugerah itu disampaikan oleh Ketua Menteri Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg yang turut didampingi Miss World Talent (Miss World 2014) Dewi Liana Seriestha. 

Majlis turut menyaksikan Cheng Rexen, 36 tahun bersama Kim Nam Joo, 48 tahun dinobatkan, masing-masing sebagai Pelakon Lelaki dan Pelakon Wanita Terbaik.

Aktor dari Taiwan itu menerima anugerah kerana lakonannya dalam Schrodinger’s Cat sementara aktres dari Korea Selatan itu pula meraih anugerah kerana lakonannya sebagai Go Hye-ran dalam Misty.

Sementara itu, Jirayu Tantrakul dari Thailand menerima anugerah Aktor Terbaik sebagai Pelakon Pembantu dalam KOM FAEK (The Lost Art) dan Sinjai Plengpanich (Thailand) dinobatkan Aktres Terbaik sebagai Pelakon Pembantu kerana lakonannya dalam Ayodhaya. 

Penerima lain yang merangkul anugerah ialah Something In The Rain (Korea Selatan) bagi Siri Drama Terbaik; Kurara: The Dazzling Life of Hokusai’s Daughter (Jepun) bagi Drama Tunggal Terbaik atau Program Telemovie.

Lebih 50 selebriti terkemuka Asia menghadiri majlis itu dan antaranya ialah Derek Chun, James Kumar, Ase Wang, Maylada Susri, Maneerat Kum-Uan, Hu Gua, Ah Xiang, Louis Scott, Ray Macdonald, Jirayu Tantrakul dan Hoang Yen Shibi. 

ATA disiarkan secara langsung di 22 negara menerusi KBS, NHK, HBO, CNN, Bloomberg, BBC, AL-JAZEERA, TV18, Discovery Networks, Imagine Group, Viacom International Media Networks, Astro, Media Prima, PT Televisi Indonesia , Mediacorp, CGTN, PCCW, Formosa, ABS-CBN, BBTV, SMG dengan anggaran lebih 500 juta isi rumah yang menyaksikannya di seluruh Asia Pasifik.

Antara tetamu undangan dalam industri televisyen dengan lebih 300 delegasi antarabangsa yang terdiri daripada penerbit filem, pengarah, penghibur, penaja utama, calon dan selebriti dari negara yang mengambil bahagian di seluruh Asia.

Turut hadir, isteri Ketua Menteri Datin Patinggi Datuk Amar Juma'ani Tuanku Bujang, Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah serta isteri.