Anda di sini

Sasaran 25% penurunan harga jalur lebar tercapai

 Gobind (tengah) diiringi Pengerusi Celcom Axiata Berhad Tan Sri Jamaludin Ibrahim (kanan) dan Ketua Pegawai Eksekutif Celcom Axiata Berhad Idham Nawawi (kiri) ketika beliau tiba di Pelancaran Ibu Pejabat Baharu Celcom di Seksyen 52, kelmarin. — Gambar Bernama
DILANCARKAN: Gobind (tengah) diiringi Pengerusi Celcom Axiata Berhad Tan Sri Jamaludin Ibrahim (kanan) dan Ketua Pegawai Eksekutif Celcom Axiata Berhad Idham Nawawi (kiri) ketika beliau tiba di Pelancaran Ibu Pejabat Baharu Celcom di Seksyen 52, kelmarin. — Gambar Bernama

PETALING JAYA: Kementerian Komunikasi dan Multimedia telah mencapai sasaran menurunkan harga tetap jalur lebar sebanyak 25 peratus pada akhir tahun lepas.

Menterinya Gobind Singh Deo berkata kejayaan itu adalah hasil pelaksanaan Standard Mandatori bagi Harga Akses (MSAP) oleh kerajaan, yang menjurus kepada harga jalur lebar tetap yang lebih rendah.

“Sasaran itu berjaya, dengan kebanyakan telco (syarikat telekomunikasi) sudah menurunkan harga jalur lebar masing-masing.

“Sebagai contoh, Celcom, Maxis dan Time masing-masing menurunkan harga sebanyak 30 hingga 65 peratus,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan pejabat korporat baharu Axiata, di sini kelmarin.

Dalam ucapannya sebelum itu, Gobind berkata akses kepada Internet, berwayar atau tanpa wayar, membuka keseluruhan dunia kepada pengguna.

“Saya percaya ini merupakan kaedah paling berkesan untuk mengupayakan rakyat. Ia juga merupakan asas misi kita untuk menjadi negara digital,” katanya. — Bernama