Anda di sini

Pengurusan kewangan yang betul sangat penting

 Lee menggunakan sumpit sambil menyasarkan belon merah besar untuk dipecahkan sebagai simbolik perasmian persidangan tersebut sambil disaksikan Lim (tiga kanan) dan yang lain.
SIMBOLIK: Lee menggunakan sumpit sambil menyasarkan belon merah besar untuk dipecahkan sebagai simbolik perasmian persidangan tersebut sambil disaksikan Lim (tiga kanan) dan yang lain.

MIRI: Perbincangan awam tentang perancangan kewangan perlu dilakukan untuk meningkatkan kesedaran orang ramai bahawa amat penting bagi mereka untuk mempunyai pengurusan kewangan yang betul.

Menteri Muda Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Lee Kim Shin percaya dengan pengetahuan yang baik mengenai perancangan kewangan, ia akan membantu orang ramai mencapai matlamat hidup mereka melalui pengurusan kewangan yang betul.

Bercakap pada Sidang Kemuncak Perancangan Kewangan & Insurans Kehidupan Mandarin Kebangsaan Ke-11 di sebuah hotel terkemuka di sini semalam, Lee yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Senadin berkata pengurusan kewangan yang baik akan melindungi kewangan rakyat daripada keadaan tidak menentu.

Justeru, beliau amat menyokong dan merasakan terdapat keperluan untuk menganjurkan lebih banyak perbincangan awam mengenai pengurusan kewangan.

“Menjadi organisasi utama untuk insurans hayat, Perunding Insurans Hayat Malaysia dan Takaful Keluarga (NAMLIFA) adalah badan profesional yang melindungi, mempromosikan dan mengukuhkan peranan penting dalam industri insurans hayat melalui perkhidmatan kewangan yang kukuh.

“Di samping mempromosikan produk anda, penting bagi anda untuk mengadakan perbincangan awam untuk rakyat di bawah komitmen tanggungjawab sosial korporat (CSR) anda,” jelas Lee.

Mengulas mengenai acara itu juga, beliau berterima kasih kepada NAMLIFA kerana memilih Miri sebagai tuan rumah untuk persidangan mereka kali ini.

Beliau amat optimis acara seumpama itu memainkan peranan penting untuk meningkatkan aktiviti pelancongan di bandar raya Miri.

Memandangkan Sarawak melancarkan kempen Tahun Melawat Sarawak pada tahun ini, beliau mahukan peserta persidangan khususnya dari luar negara melihat sendiri keunikan budaya rakyat serta keindahan alam semula jadi Sarawak dalam suasana yang berbeza.

Beliau memberitahu para peserta bahawa Miri adalah pintu masuk dari utara ke Sarawak dan bandar berdekatan ke Brunei Darussalam.

“Selain menghadiri persidangan ini, saya berharap anda akan mengambil peluang untuk menerokai tempat-tempat menarik di bandar serta kawasan sekitarnya khususnya tapak warisan terkenal di Taman Negara Mulu,” ujarnya.

Turut hadir Presiden NAMLIFA Malaysia Lim Kim Poi.