Anda di sini

Program tmp kukuh kerjasama tentera laut tiga negara

Advertisement

SANDAKAN: Pelaksanaan Program Rondaan Maritim Trilateral (TMP) menjadi landasan penting dalam memperkukuhkan kerjasama antara Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Tentera Laut Filipina (TLF) dan Tentera Laut Indonesia.

Menurut kenyataan Cawangan Komunikasi Strategik Markas Wilayah Laut (MAWILLA) 2 TLDM semalam, Kapal TLDM terlibat dalam program itu adalah KD Sri Gaya diketuai Pegawai Pemerintah Left Komander Mohd Nor Fazli Mat Hassan, manakala kapal TLF membabitkan kapal BRP Anastacio Cacaroyin PC 387 diketuai Left Komander Ignacio M Umali PN.

Kedua-dua kapal tersebut melaksanakan rondaan di kawasan perairan negara masing-masing dan telah membuat pertemuan di garis sempadan maritim untuk Inisiatif Bertukar Maklumat, kata kenyataan itu.

Di bawah siri program ini, kru kedua-dua kapal telah mengadakan perbincangan operasi dan perkongsian maklumat khususnya dalam mengenal pasti kawasan tumpuan serta perancangan latihan dilaksanakan, kata kenyataan tersebut.

Sepanjang tahun ini sebanyak 20 siri program itu dilaksanakan dan terakhir kelmarin membabitkan kapal TLDM dan TLF.

Selain itu, kru kedua-dua kapal tersebut mengadakan aktiviti ‘crossdeck’ melibatkan lawatan ke tempat kerja masing-masing bagi mengenali tatacara dan prosedur yang diguna pakai oleh TLDM dan TLF.

Menurut kenyataan itu, inisiatif TMP dapat meningkatkan keyakinan masyarakat setempat dan antarabangsa terhadap keupayaan Malaysia dan Filipina bersama Indonesia dalam mengurus isu keselamatan maritim terutama di Laut Sulu dan Laut Sulawesi.

Di samping itu, rondaan TMP dapat menurunkan kadar jenayah rentas sempadan dan mengekalkan kestabilan keselamatan maritim serta menjadi salah satu medium bagi ketiga-tiga angkatan laut untuk terus mengukuhkan hubungan dua hala serta memperoleh manfaat daripada perkongsian ilmu dan latihan bersama. — Bernama

Advertisement